“Gefrustreerde 40-nogwat-vrouw zoekt knappe avonturier voor opwinding en reizen”

29 april 2017

ZWOLLE – Wanneer de Britse verhalenvertelster Cat een nieuwe man ontmoet via online dating, stapt ze haar rijtjeshuis uit in een Engelse buitenwijk en vliegt naar Zuid-Amerika voor een twee maanden durende ‘date of a lifetime’. Meet Me At Machu Picchu is een ‘true life story’ van één van Europa’s meest opwindende live storytellers, Cat Weatherill. Haar vurige, vrouwelijke energie en liefde voor emotievolle, intieme verhalen hebben haar een plek gegeven op de wensenlijst van menig internationaal storytelling festival. Festival Zwolle Unlimited is erin geslaagd, haar te contracteren voor 2,3 en 4 juni, samen met honderden andere nationale en internationale verhalenvertellers, straattheaterartiesten en rootsmuzikanten.

Festival Zwolle Unlimited presenteert de crème de la crème van (inter)nationaal verteltheater en straattheater, omlijst door rootsmuziek, een top boekenmarkt, vinylmarkt en slow food. Altijd in het eerste weekeinde van juni, en dit jaar is dat het Pinksterweekeinde. Langs de oude stadsmuur en de historische grachten strooit Zwolle Unlimited dan de verhalen als confetti de wereld in. Met Pinksteren is Zwolle the place to be.

Meet me at Machu Picchu is een waargebeurd verhaal over hoe iemand, die nooit heeft gekampeerd en nooit wandelschoenen heeft gedragen, die lijdt aan duizeligheid en een mottenfobie, zichzelf terugvindt in het regenwoud van de Amazone. Die zwemt met roze dolfijnen, die de ruïnes van Incastad Machu Picchu exploreert en mountainbiket op ’s wereldse gevaarlijkste weg in Bolivia. Meet me at Machu Picchu is een briljante vertelling over het omarmen van het leven. Over het overwinnen van angsten en van de gedachte, te oud te zijn om te beginnen met avonturieren. Over het vinden van een nieuwe liefde na scheiding. Over het creëren van een nieuwe ik eentje waarvan je nooit had gedacht dat die in je zat.

Cat Weatherill legt een eigentijdse glans oer de oudste kunstvorm ter wereld. Overal waar mensen waren, zijn sinds het begin der tijden verhalen verteld. Om te vermaken, om cultuur over te dragen, normen en waarden. Verhalen zijn de grootste reizigers aller tijden. Een verhaal reist sneller en verder dan een mens ooit kan. Overal ter wereld worden verhalen teruggevonden die op elkaar lijken. Oeroude verhalen uit verre landen blijken qua boodschap wel heel dicht bij huis te zijn, en verhalen van dichtbij, uit ons eigen leven, worden tot troost, lering en vermaak van mensen ver over zee.

Zwolle Unlimited contracteerde meer internationale topvertellers, waaronder ook de Zweed Mats Rehnman, die oeroude overleveringen over transgenders vond in de oude Arabische en Indiase traditie en Griekse mythologie. Hij bewerkte deze verhalen tot de voorstelling Metamorf, een verzameling eigentijdse vertellingen die de ongelooflijke gelaagdheid laten zien in ‘gender rollen’ die er sinds de oude tijden bestaan in diverse culturen.

Eveneens van de partij is Michael Harvey met de nieuwe muzikale vertelperformance Dreaming the night field, waarin de oude Welsche legende van de Vierde tak van de Mabinogion wordt opgeroepen. Met Welsche songs van zangeres Lynne Denman en harpiste Stacey Blythe.

De meester van de storytelling revival in Engeland, Ben Haggarty is een verteller van wereldklasse en een veelgevraagd meester, wiens werk luisteraars in de hele wereld verstomd achterlaat. Hij komt met rauwe, angstaanjagende bewerkingen van Griekse mythen waarvan je dacht dat je ze kende. Zoals Atalanta een verhaal over een meisje, opgevoed door een beer, centaurs met verkrachtingsneigingen en over maniakale koningen. Een vurige vertelling over een opmerkelijke maagd van Artemis, die niets te maken wil hebben met mannen.

Sahand Sahebdivani en Raphaël Rodan zijn beste vrienden en komen uit landen die vijanden van elkaar zijn, Iran en Israël. Ze besluiten elkaar, zichzelf en het publiek te confronteren met hun verleden, als zonen van mannen die oorlogen en revoluties overleefden. Ze realiseren zich dat hun leven een heel andere wending had kunnen krijgen wanneer hun vaders hun geweren op elkaar hadden gericht…. Ze worden begeleid door muzikale tovenaars Iman Spaargaren en Guillermo Celano.

De wereld verandert. De economie van geven en gunnen is omarmd door Festival Zwolle Unlimited: gastvrijheid en laagdrempeligheid en een geloof in de eigen verantwoordelijkheid van het publiek zijn daar de basis van. Het festival werkt met waardebepaling achteraf. Het publiek kan naar eigen wens overal naar binnen lopen om te genieten van een mooi verhaal, en betaalt achteraf wat het het waard vond, niets meer, maar óók niets minder.

Zwolle Unlimited is in het Pinksterweekeinde van 2 t/m 4 juni. Het programma wordt over enige tijd bekend gemaakt op www.zwolleunlimited.nl

Bekijk ook de volgende filmpjes en trailers:

My father held a gun: https://www.youtube.com/watch?v=wNBsHcMhHLQ
Michael Harvey, trailer Dreaming the night field: https://www.youtube.com/watch?v=ehUGg40WaCo

Ben Haggarty: Imagination is the habitat of story: https://www.youtube.com/watch?v=AIOXMvGCYDc

Mats Rehnman – The rope from heaven: https://www.youtube.com/watch?v=hGAYxIYA9A0


© 2017 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services