30 juni KVK Startersdag in Zwolle

ZWOLLE - Veel starters bereiden zich goed voor op de komst van hun eigen bedrijf. Een ondernemingsplan? Check! Markt in beeld? Check! Geldzaken op orde? Uhhhhh, geen idee! Startende ondernemers moeten aan van alles denken, maar het regelen van hun geldzaken is vaak een ondergeschoven kindje, aldus KvK adviseur René Pluim. “Het regelen van de financiën is niet het meest sexy klusje. Ervaring leert dat veel starters dit voor zich uitschuiven. Het is echter van belang om dit direct vanaf het begin goed op te pakken.”

In de eerste vijf maanden van dit jaar wisten maar liefst 90.192 startende ondernemingen de inschrijfbalie van de Kamer van Koophandel te vinden. Dit is een stijging van 11% ten opzichte van 2017. Ook het aantal zzp’ers blijft stijgen. De teller staat inmiddels op bijna 950.000 fulltime zzp’ers en daarnaast nog ruim 240.000 parttime zzp’ers.

In Zwolle zijn twee opvallende stijgers te vinden als het gaat om startende ondernemingen. In de eerste vijf maanden van 2017 startten 33 ondernemers hun eigen organisatieadviesbureau. Dit jaar zijn dat er 46. Een toename van 39%. Ook gaat het goed met het aantal communicatie en grafisch ontwerpbureaus. In 2017 startten er 15 naar 21 in de eerste 5 maanden van 2018. Een toename van 40%. Bij deze laatste beroepsgroep is het aantal stoppers ook opvallend te noemen. Tussen januari en mei stopten er vorig jaar 3 bedrijven. In dezelfde periode van dit jaar zijn dat er al 15. Een stijging in het aantal stoppers van maar liefst 400%.De trend van het opzetten van een eigen onderneming zet dus ook dit jaar door. Maar naast starters zijn er dus ook veel stoppers. Pluim: “Ongeveer de helft van alle starters is binnen vijf jaar gestopt. Waarvan gemiddeld 20% al binnen het eerste jaar het bijltje erbij neerlegt. Geldzaken spelen hierbij een belangrijke rol.”Tips

Op zaterdag 30 juni komen duizenden ondernemers in spe naar de KVK Startersdag in Zwolle, Rotterdam en Urmond. Is de starter niet in de gelegenheid om fysiek aanwezig te zijn, dan is de online Startersdag een goed alternatief. Naast alle informatie over het vinden van klanten, inspiratiesessies en tips van ervaren rotten in het vak, kan de starter hier ook informatie krijgen over het regelen van de verschillende geldzaken. En dat dit handig is, weet René Pluim als geen ander. “Al jarenlang voorzie ik startende ondernemers van praktische informatie en handige tips om hun geldzaken en financiën goed te organiseren. Een handig product hierbij is het Geldboek voor ondernemers. Inmiddels is de nieuwste druk van het geldboek dit jaar al 125.000 keer gedownload.

De drie belangrijkste tips als het gaat om het regelen van de geldzaken zijn volgens René Pluim:

1. Het lijkt een open deur, maar wacht niet tot je al begonnen bent met zakendoen. Begin zo snel mogelijk met het regelen van je geldzaken. Zorg dat de geldstromen inzichtelijk worden. Grip krijgen op de financiën noem ik het ook wel. Hoe is de boekhouding geregeld? Kan je dit als ondernemer zelf of heb je hulp nodig van een deskundige?2. Regel direct alle belastingzaken. Al heel snel komt de btw-belasting om de hoek kijken. Zodra de ondernemer ingeschreven is, krijgt hij of zij een voorlopig btw-nummer en al direct aan het einde van het eerste kwartaal moet er aangifte gedaan worden. Dit is verplicht, ook al heb je nog geen cent verdiend. Je kan in een aantal gevallen ook btw terugvragen als je kosten hebt gemaakt voor je bedrijf. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je dit niet doet. Het is helemaal niet moeilijk, maar ondernemers zien er vaak tegen op om te moeten beginnen.3. Bepaal of je geld nodig hebt om van start te kunnen gaan. Maak voor je begint een ondernemingsplan en een investeringsbegroting. Daaruit wordt duidelijk hoeveel geld je nodig hebt om te starten. Als je dit inzichtelijk hebt gemaakt, kan je kijken welke vorm van financiering bij jouw behoefte past.Wil jij een eigen bedrijf beginnen? Kom dan op 30 juni naar de KVK Startersdag in Zwolle en krijg het advies dat je nodig hebt om goed van start te gaan! Kijk op www.kvk.nl/startersdag voor meer informatie.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services