Americana Update met JW Roy

24 april 2017

Woensdagavond 3 mei 2017 is het weer zover: de tweede van de driemaandelijkse Americana updates op RTVZOo radio tussen 20:00 en 22:00 uur. In deze uitzending is ook bijdrage te horen van JW Roy, waarin deze Nederlandse rootsartiest ook een paar tips voor luisteraars heeft.De verdere data zijn (voorlopig): woensdag 6 september en woensdag 13 december.

 


Sinds enige jaren werken radiomakers Ab de Haas (Harderwijk FM) en Rob Dokter (RTVZOo) op gezette tijden gezamenlijk aan een 'Americana Update' in het radioprogramma van Rob, 'RootsMusic RadioShow DokterOpRTVZOo'. De samenwerking tussen Rob en Ab begon bij een ontmoeting op het Bevrijdingsfestival jaren geleden. 

In eerste instantie leidde dit tot het opnemen in de radioprogrammering van RTVZOo van Ab's 'El Mundo', een uniek programma met de breedst mogelijke wereldmuziek. Sinds enige jaren is de samenwerking nog meer geïntensiveerd, waarbij Rob op gezette tijden Ab uitnodigde in zijn programma, om gezamenlijke de stand van zaken door te nemen in de Rootsmuziek. Daarmee ontstond een gezamenlijk programma dat al snel de naam 'Americana Update' kreeg.

'Americana' is een onderstroom in de authentieke muziek en wordt door Wikipedia als volgt omschreven: "Americana is een verzamelnaam voor een muziekstijl waar een grote verscheidenheid aan artiesten bij in valt te delen. Over het algemeen wordt hier muziek mee getypeerd die is afgeleid van authentieke country, folk en blues in een modern jasje. Stijlen die hierbij zijn in te delen, zijn onder andere alternatieve country, rootsmuziek en indiepop beïnvloed door country en/of folk. Alternatieve country typeert country die teruggrijpt naar de elementaire sfeer van de grondleggers van countrymuziek, zoals Hank Williams. De term rootsmuziek omschrijft een iets bredere stijl, naast country namelijk ook blues en folk.

Als belangrijke invloed voor de hedendaagse americana wordt de muziek van The Band, Gram Parsons en Townes Van Zandt genoemd. De meeste vertolkers komen uit de Verenigde Staten.
Enkele voorbeelden van bekende americana-artiesten zijn Steve Earle, Ryan Adams, Boris McCutcheon, Greg Trooper, Mary Gauthier, John Prine, Mary Chapin Carpenter, John Hiatt, Darrell Scott, Sam Baker, de recente Nancy Sinatra en Wilco.

In de 'Americana Update' nemen Ab en Rob beide voornamelijk nieuwere muziek door die zij tegenkwamen in deze stroming; al wordt er ook wel af en toe wat van muzikale zijpaden en ouder werk gedraaid. Het is historisch een beetje zo gegroeid dat Ab ruim zestig procent vult met zijn keuzes, gezien zijn reis naar Zwolle elke keer.

De vier Americana updates zijn daarmee een vast onderdeel in het jaarprogramma van 'RootsMusic RadioShow DokterOpRTVZOo' geworden. Andere vaste kalendermomenten zijn bijvoorbeeld de muzikale overzichten van overleden artiesten het jaar ervoor, die steeds aan het begin van een nieuw kalenderjaar uitgezonden worden en de vooruitblik op een festival als 'Let's get lost', waarbij meestal in oktober Bernard Kommerkamp sinds drie jaar inmiddels bij Rob aanschuift.


© 2017 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services