Barokopera Siroe, re di Persia in Zwolle

Zwolle - Het is een primeur voor Nederland: vanaf 26 januari is de barokopera Siroe, re di Persia van Johann Adolf Hasse voor de allereerste keer in een geënsceneerde versie te zien in Nederland. De Nederlandse Reisopera brengt deze onbekende maar wonderschone barokopera naar 8 theaters.

Het is een primeur voor Nederland: vanaf 26 januari is de barokopera Siroe, re di Persia van Johann Adolf Hasse voor de allereerste keer in een geënsceneerde versie te zien in Nederland. De Nederlandse Reisopera brengt deze onbekende maar wonderschone barokopera naar 8 theaters.Deze opera is een oriëntaals baroksprookje waarin – uiteraard - het goede het kwade overwint: een ingewikkelde familiegeschiedenis over troonsopvolging met een eerlijke koningszoon, een achterbakse broer, een wraakzuchtige geliefde, een diep ongelukkige prinses en een goedgelovige koning. Regisseur Jakob Peters-Messer creëert in zijn concept een ‘dubbele enscenering’: hij schotelt het publiek zowel een sprookjeswereld als een slagveld voor. Wat hij vooral laat zien is hoe dicht ze bij elkaar liggen. “De oorlog is nooit ver weg, maar wij blijven met onszelf bezig.”Barokmuziek wint de laatste decennia aan populariteit, ook bij operaliefhebbers en dat is begrijpelijk. Deze ‘opera seria’ combineert prachtige muziek met virtuoze bravoure-aria’s en lang uitgesponnen zanglijnen met een kleurrijke enscenering en is een lust voor oor én oog. De muzikale leiding is in handen van de Griekse dirigent George Petrou, de productie wordt begeleid door het Orkest van het Oosten.

Siroe, re di Persia is een coproductie met het Oldenburgisches Staatstheater in Oldenburg, Duitsland.Siroe, re di Persia is te zien in Enschede (26 jan, première in het Wilminktheater), Amsterdam (Theater Carré, 29 jan), Leeuwarden (De Harmonie, 1 feb), Utrecht (Stadsschouwburg, 4 feb), Zwolle (De Spiegel, 8 feb), Amstelveen (Schouwburg, 17 februari), Den Haag (Zuiderstrandtheater, 21 feb) en Maastricht (Theater aan het Vrijthof, 24 feb). Meer info op www.reisopera.nl.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services