Beeld kunstenaar Ronald Westerhuis geplaatst

12 juni 2018

ZWOLLE – Bij de Fundatie wordt vanmorgen toch begonnen met de plaatsing van een tien meter hoog beeld van kunstenaar Ronald Westerhuis in Zwolle.

Gisteren was er nog sprake van dat de constructie van het plateau waar de metershoge sculptuur op komt te staan, niet voldeed aan de vergunningen, maar dat is nu gladgestreken.

MH17

Ronald Westerhuis maakt enorme sculpturen van roestvrij staal. Hij is de ontwerper van het Nationaal Monument MH17 dat vorig jaar is onthuld in het herdenkingsbos bij Vijfhuizen. Van 16 juni t/m 2 september 2018 is in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis een groot overzicht te zien van deze belangrijke hedendaagse kunstenaar.

Sculpturen

Ronald Westerhuis (Tiel 1971) raakte als lasser in de offshore gefascineerd door het materiaal roestvrij staal. Sindsdien maakt hij imposante sculpturen die worden getoond en verkocht van Shanghai tot Miami. De onverwoestbaarheid, de zware structuur en koude uitstraling van rvs lenen zich perfect voor zijn sculpturen. De kunstenaar gelooft niet in grenzen of vooropgestelde regels. Hij werkt vanuit zijn studio’s in Zwolle en Shanghai daarom het liefst op gigantisch formaat. Daarmee zijn de beelden ware landmarks. Ontwerpen voor beelden van 60 meter hoog zijn dan ook eerder regel dan uitzondering. “Het beeld zelf wordt niet beter als het groter wordt, de impact van het beeld wel”, aldus Westerhuis. Door delen van het staal te polijsten creëert hij spiegelende oppervlaktes die landschap, wolkenlucht en toeschouwer onderdeel laten zijn van het werk.

Olympische Spelen

De internationale carrière van Ronald Westerhuis begon in 2003, toen hij de vlam ontwierp voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. In 2011 maakte de beeldhouwer in opdracht van Lowlands en de Fundatie RAWSOME!, een 4 meter brede bol met holle spiegels. Voor de Wereldtentoonstelling in 2015 vervaardigde hij een beeld in samenwerking met Daniel Libeskind en in 2020 mag hij Nederland vertegenwoordigen bij de Wereldtentoonstelling in Dubai. De aansprekende en prijswinnende sculpturen van Westerhuis gaan de hele wereld over en zijn te vinden bij galerieën en particuliere verzamelaars zoals prins Albert van Monaco.

Size does matter

Op de tentoonstelling Size does Matter is een keuze uit zijn beelden te zien. Van compacte werken en wandschalen in de Wolk van de Fundatie Zwolle tot het 9,5 meter hoge Stepping Stones, dat voor het museum op de Blijmarkt geplaatst wordt. Filmmateriaal en tekeningen geven inzicht in het maakproces. In de tuinzaal van Kasteel het Nijenhuis is een presentatie van zijn design, zoals meubels, tafels en andere toegepaste kunstobjecten.

Het beeld Stepping Stones komt pal voor de ingang van de Fundatie aan de Blijmarkt te staan.

Bon: zwolle.nieuws.nl


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services