Beschermen tegen internetcriminelen

DEN HAAG  – Internetcriminaliteit is een groeiend probleem. Maar liefst 75% van de Overijsselaars denkt dat de kans toeneemt dat hij de komende jaren zelf met internetcriminaliteit te maken krijgt. Dit blijkt uit onderzoek* in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Op maandag 5 maart start een campagne die Nederlanders tips geeft zich beter tegen ransomware en andere online gevaren te beschermen.

Nieuwe JenV-campagne geeft Nederlanders tips zich beter te wapenen tegen online gevaren

Belangrijk, want op dit moment weet slechts 40% van de Overijsselaars hoe hij zich tegen online gevaren kan wapenen. Het treffen van enkele voorzorgsmaatregelen kan een groot verschil maken. Door bijvoorbeeld software-updates direct te installeren en sterke wachtwoorden te gebruiken, is de kans kleiner dat internetcriminelen bij persoonlijke gegevens kunnen, zoals foto’s, wachtwoorden en bankgegevens.

Internetcriminelen worden steeds slimmer. Ze doen er alles aan om toegang tot je computer, smartphone of tablet te krijgen. Hoewel het voor veel mensen logisch is om de buitendeur op slot te draaien, geldt dat niet voor onze digitale deuren. Gelukkig kun je met enkele acties je digitale veiligheid makkelijk vergroten. Met de volgende vier tips verklein je de kans dat internetcriminelen bij jouw persoonlijke gegevens kunnen, zoals foto’s, wachtwoorden en bankgegevens.

1. Installeer direct updates

Updates bevatten vaak beveiligingsupdates waardoor je gegevens beter beschermd blijven. Installeer daarom altijd direct alle software- en app-updates op je computer, tablet en mobiele telefoon.

2. Leer foute links herkennen

Een nepmail met een foute link erin is een veelgebruikte manier om jouw gegevens te ontfutselen. Als je een nepmail herkent en niet op linkjes en bijlagen klikt, snijd je internetcriminelen de pas af.

3. Maak regelmatig een back-up

Voorkom dat je foto's, werkstukken en andere bestanden op bijvoorbeeld je computer kwijtraakt, omdat deze wordt besmet door een virus, zoals ransomware. Vergeet hierbij de bestanden op je mobiele telefoon en tablet niet.

4. Gebruik sterke wachtwoorden

Sterke wachtwoorden zijn moeilijk te raden en moeilijk te kraken. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts.

Kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl voor meer tips ter bescherming tegen online gevaren.

___________________________________________________________________

Voorzorgsmaatregelen helpen

45% van de Nederlanders weet dat zijn persoonlijke gegevens interessant zijn voor internetcriminelen. Toch neemt lang niet iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen tegen internetcriminaliteit. Zo stelt de helft van de Nederlanders software-updates uit en gebruiken 4 op de 10 Nederlanders gratis openbare wifi-netwerken. Ook kiezen 4 op de 10 Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, zoals e-mail, bank en webwinkel. 20% van de Nederlanders die zijn wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt, past dat wachtwoord zelfs bij meer dan tien accounts toe. Dit online gedrag baart zorgen. Mensen die niet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen, vergroten de kans dat zij slachtoffer worden van internetcriminelen.

*Onderzoek naar de bescherming tegen internetcriminaliteit onder 1.033 Nederlanders door PanelWizard in februari 2018 in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Over de campagne

Met de publiekscampagne tegen internetcriminaliteit wil het ministerie van Justitie en Veiligheid Nederlanders helpen zich beter tegen internetcriminaliteit te beschermen. De campagne is vooral zichtbaar op sociale media, zoals Facebook, Twitter en Snapchat. Ook is er een radiospot die mensen oproept maatregelen te treffen tegen internetcriminaliteit. Verder ondersteunen diverse bedrijven en organisaties uit onder meer de ICT- en telecomsector de publiekscampagne. Zij vragen via hun eigen kanalen aandacht voor het onderwerp.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services