Bewegen & leren: feiten, fabels & fantasie

Zwolle - Hoe kun je bewegen en leren integreren in de lessen op de basisschool? Deze vraag staat centraal woensdagmiddag 7 februari vanaf 15.30 uur tijdens het eerste Kenniscafé Sport Live! van 2018. Decor is CALO Windesheim in Zwolle

Waar een van de projecten in het onderzoeksprogramma SMART MOVES! wordt uitgevoerd: Jong*leren. Tijdens deze interactieve talkshow van Kenniscentrum Sport discussiëren deelnemers uit de wetenschap, beleid en praktijk over de feiten, fabels en hun dromen. Met de vaste onderdelen van de talkshow Kenniscafé Sport Live!, namelijk de huisband Café du Sport, columnist Jack Weijkamp en bevlogen sprekers, wordt het een interactieve en inspirerende middag. 


SMART MOVES! Sinds 2014 werkt het multidisciplinaire SMART MOVES! consortium aan het onderzoek naar bewegen en leerprestaties bij schoolkinderen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het NWO programma Sport en heeft tot doel om een beweegprogramma te ontwikkelen en te evalueren om cognitieve processen en leerprestaties bij kinderen te verbeteren. Een beweegprogramma op school kan alleen effectief zijn als de school en de docenten ook daadwerkelijk bereid zijn het beweegprogramma op te nemen in de lessen. Daarom is ook onderzoek gedaan naar de bereidheid van scholen en leerkrachten om een beweegactiviteit in te roosteren. CALO workshop rekentafels Jong*Leren Voorafgaand aan het kenniscafé geeft Chris Hazelebach, docent aan de CALO, van 14.00- 15.30 een workshop ‘rekentafels Jong*Leren’. Naast achtergrondinformatie over de ontwikkeling ‘Jong*Leren’ geeft de workshop extra handvaten voor de uitvoering van het programma waarin het automatiseren van rekentafels op speelse manier aan jongleren wordt gekoppeld. 

Voor wie is dit Kenniscafé Sport Live! over bewegen&leren? Leerkrachten, directies en bestuurders van basis- en middelbare scholen, voor beleidsmedewerkers onderwijs, sport en gezondheid, voor onderzoekers op het gebied van bewegen en cognitie, voor aanbieders van interventies op het gebied van bewegen&leren en voor politici en alle andere geïnteresseerden. Ook de pers is van harte welkom. 

Vanaf 15.30 is de zaal open. Om 16.00 start het programma, met onder meer: pagina 2 van 2 1. Feiten en fabels over bewegen en leren door Amika Singh (projectleider Smart Moves!) en Vera van den Berg (promovendus Smart Moves!) 2. Interview met vakleerkracht Christa Rietberg (uitgeroepen tot leerkracht van het jaar 2017) over bewegen en leren. 3. Bewegend leren in de praktijk: door Chris Hazelebach (CALO) en Corine Visser (CALO, mede-ontwikkelaar pabo traject ‘specialist gezonde en sportieve school’) 4. Snelkookpan: fantaseren over bewegende leerarrangementen 5. Slotdebat over bewegen en leren in 2025 6. onder leiding van presentatrice Corina van Doodewaard en met muzikale begeleiding van huisband ‘Café du Sport’ gaan deelnemers vanuit wetenschap, beleid en praktijk met elkaar het gesprek aan. Columnist Jack Weijkamp sluit het kenniscafé af. Voor meer informatie Het Kenniscafé Sport Live! Bewegen&Leren (editie 3) is georganiseerd door Kenniscentrum Sport, SMART MOVES! en CALO Windesheim in samenwerking met het Lectoraat Bewegen, School en Sport --------------------------------------------------------------------------------------------------


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services