Blauw/witte tenues populair

23 augustus 2017

Arnhem -  De kleuren blauw en wit zijn de meest voorkomende kleuren op de Overijsselse voetbalvelden.

Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijkingsspecialist beslist.nl, wat KNVB data van clubkleuren van Nederlandse voetbalclubs analyseerde. De meeste Nederlandse voetbalclubs spelen in rode tenues.

Een analyse van data van de KNVB laat zien dat een meerderheid van de Nederlandse voetbalclubs in een roodkleurig tenue speelt (10,1%), zoals bij FC Twente het geval is. Ook blauw/witte (9,5%) en rood/witte (9,3%) tenues zijn in trek bij voetbalclubs.

Er zijn sterke regionale verschillen met betrekking tot de verschillende clubkleuren. Zo dragen voetbalclubs uit Overijssel vooral blauw/witte tenues (10,1%), net als PEC Zwolle. De meeste voetbalclubs uit de provincies Flevoland (21,4%) en Friesland (11,2%) hebben dezelfde clubkleuren. 

Andere populaire clubkleuren in Overijssel zijn rood (9,6%), rood/wit (9,6%), oranje (9,3%), wit (6,9%) en blauw (6,9%). Opvallend is dat het zwart/wit van Heracles Almelo niet in de top 6 van meest gebruikte clubkleuren voorkomt. 

Clubs uit de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland gebruiken voornamelijk wit als clubkleur (respectievelijk 12,5% en 12,6%). In de provincies Zeeland (12,65%) en Noord-Brabant (14,4%) draagt men voornamelijk gele tenues.

In Limburg (12,4%), Gelderland (11,7%), Utrecht (13%) en Groningen (13,2%) hebben de meeste voetbalclubs rode tenues. In Drenthe dragen de meeste voetbalclubs geheel blauwe tenues (11,8%). 

Naast het gebruik van clubkleuren is gekeken naar de populariteit van gekleurde voetbalschoenen. Sinds de eeuwwisseling domineren opvallende en fel gekleurde voetbalschoenen de Nederlandse voetbalvelden. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen; de zwarte schoen maakt namelijk een comeback.

Bekijk het volledige overzicht van clubkleuren en voetbalschoenen op: https://www.beslist.nl/info/voetbal.html
© 2017 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services