Bouw groeit met 3.700 banen in Overijssel en Gelderland Noord

OVERIJSSEL - De vraag naar het personeel in de bouw zet door. Dit komt door het grote aantal mensen dat nodig is voor het verduurzamen van de economie. UWV verwacht voor Overijssel en Gelderland Noord een toename van het aantal banen in de bouw tot ongeveer 42 duizend. Dit betekend dat het aantal banen stijgt van 3.700.

De energietransitie leidt tot meer werk in de bouw, vooral in de installatiebranche. Het gaat bijvoorbeeld om de installatie van laadpalen voor elektrische auto's en voor het energiezuinig maken van gebouwen. Gebouwen moeten op een andere manier verwarmd worden, omdat de gaswinning in Groningen snel word afgebouwd.

Door de toenemende vraag naar het personeel in de bouwsector word er meer aandacht besteed aan het opleiden van werkzoekende. UWV werkt samen met de opleiders en werkgevers om de werkzoekenden om te scholen.
De werkzoekenden krijgen vier maanden lang een basisopleiding en gaan daarna aan de slag bij een werkgever om verder te leren in de praktijk. Dit duurt ongeveer een jaar. Na dit jaar heeft de vakman alle diploma's om te kunnen werken op een bouwplaats.

Door de groei in de bouw daalt het WW- uitkeringen. Eind april 2016 waren er nog 7.100 WW- uitkeringen. Eind april 2018 zijn dit er nog 2.800; Dit betekend een afname van ongeveer 60%.

Meer informatie staat in de Factsheet Bouw en de Factsheet Installatiebranche.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services