CCC-leerling Puck de Beer Jonge Denker des Vaderlands

3 december 2018

ZWOLLE – Vorige week vertelde CCC-leerling Puck de Beer over hondje Jackie. Dit deed zij tijdens de filosofiewedstrijd De Jonge Denkers. Deze wedstrijd is een initiatief van de Vereniging Filosofiedocenten Voortgezet Onderwijs (VFVO). Het was onmiddellijk duidelijk wat Puck met haar verhaal wilde zeggen: niet perfect, wel waardevol. Met haar voordracht kreeg zij de lovenswaardige titel Jonge Denker des Vaderlands.

De Jonge Denkers zijn filosofieleerlingen uit het voortgezet onderwijs die zich verwoorden over de actualiteit. Zij zijn geselecteerd - uit een landelijke wedstrijd - door een vakjury. Over het thema 'de gebrekkige mens - geluk of tragedie?' zonden ze enige essays en pitches in.

Puck zit in het examenjaar van Orfeo, het internationaal gymnasium van het Carolus Clusius College in Zwolle. Zij was een van de deelnemers. Vorige week kwamen de leerlingen naar Amsterdam en gaven een presentatie van hun essay. Daarna gingen zij in dialoog met een jurylid over hun essay en in debat. Dit onder leiding van Eveline Groot, één van de juryleden en organisator Stichting Maand van de Filosofie. Verder bestond de jury uit filosoof Daan Roovers, politicus Peter Kwint en Sake van der Wall bestuurslid VFVO en redacteur van De Speld.

De Jonge Denkers des Vaderlands sluiten zich het komende jaar aan bij maatschappelijke debatten door middel van blogs, columns, vlogs, podcasts, via o.a. radio, krant en sociale media. Verder treden zij op bij filosofieconferenties en -festivals, bijvoorbeeld in de maand van de filosofie 2019.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services