CLASSSH: KLASSIEKE MUZIEK IN EEN NIEUW JASJE

Zwolle - Het Orkest van het Oosten, theaters Deventer Schouwburg, Zwolse theaters en Wilminktheater Enschede en poppodia Burgerweeshuis, Hedon en Hengelo/Enschede presenteren samen CLASSSH: een frisse klassieke concertbeleving in een onconventionele setting. De eerste CLASSSH vindt plaats op 18 en 20 april met op het programma Tsjaikovski’s Vioolconcert en dj’s Paulusz en Dogsweater (Zwolle) en Ion Ludwig (Deventer).

Unieke samenwerking tussen Overijsselse poppodia, theaters en orkest

Impact gegarandeerd! CLASSSH in Enschede volgt eind september 2018 met dj Bas Amro.

CLASSSH gooit alle gebruiken van een klassiek concert overboord, behalve de inhoud. Het Orkest van het Oosten wordt in een geheel nieuwe setting gedipt. Het concept bestaat altijd uit dezelfde ingrediënten: symfonieorkest, dirigent, symfonisch muziekwerk, concertzaal en dj/host. De uitwerking verschilt per stad. Aan artistieke kwaliteit wordt nooit getornd, aan ouderwetse muziekmores volop!

Muziek in de juiste context

“De doelgroep voor symfonische concerten vergrijst, terwijl de interesse voor klassieke muziek vanuit een jonger publiek groter lijkt te worden”, aldus Kees Meijer, directeur van het Orkest van het Oosten. Wij geloven erin dat we dit bredere publiek kunnen aanspreken, als symfonische muziek maar in een aansprekende context wordt gepresenteerd. Daarom hebben wij onze krachten gebundeld met vaste zalen en de poppodia in Deventer, Zwolle en Enschede en zijn we samen op zoek gegaan naar een nieuwe concertbeleving: symfonische muziek in de setting van een popconcert. Dj’s, drankjes, ‘opwarm’-muziek, visuals en aan het eind napraten aan de bar. Want de overweldigende impact van een goed symfonisch concert, dat gunnen wij iedereen.”

Nieuwe klassieke ervaring

De eerste CLASSSH geeft het Vioolconcert van Tsjaikovski een nieuw jasje. Vooraf en tussendoor voorziet een host het publiek van informatie over de muziek en het orkest door dirigent, solist en orkestleden te interviewen. Het concert begint en sluit af met een set van dj Ion Ludwig in Deventer, dj Paul van ’t Veer in Zwolle. De visuals van de Wonderboys maken de classsh compleet. In september is de CLASSSH in Enschede, met een ander symfonisch werk en met dj Bas Amro.

Klassiek voor een breder publiek

Het doel van CLASSSH is klassieke muziek breder toegankelijk te maken. Uit onderzoek van Merel Vercammen (2017) blijkt dat 80% van de bezoekers van klassieke concerten ouder is dan 44 jaar. Mensen jonger dan 44 jaar bezoeken de concerten niet omdat ze bang zijn dat de concerten te lang duren en ze te weinig kennis hebben. Met CLASSSH biedt Orkest van het Oosten deze mensen een klassiek concert in een voor hen herkenbare en aantrekkelijke setting.

CLASSSH

18 april – 20.00 uur

Orkest van het Oosten & DJ Ion Ludwig

Deventer Schouwburg, Deventer20 april - 20:00 uur Orkest van het Oosten & DJ Paulusz en DJ Dogsweater Theater de Spiegel, Zwolle
Tickets à € 15,- (exclusief fee) zijn verkrijgbaar via de poppodia en theaters.

Boiler plate:

Orkest van het Oosten

Het Orkest van het Oosten is een eigentijds symfonieorkest met een sterke basis in de provincie Overijssel. Het orkest voorziet op vernieuwende wijze in de behoefte aan klassieke muziek en muziekeducatie. Het orkest is bekend van zijn rol als Maestro-orkest in het gelijknamige televisieprogramma. Sinds 2017 is de Nederlandse maestro Ed Spanjaard als vaste dirigent verbonden aan het orkest.

Tsjaikovski’s Vioolconcert

Tsjaikovski is een Russische componist uit de negentiende eeuw. Zijn bekendste stukken zijn de Notenkraker, het Zwanenmeer en zijn Vioolconcert. Zijn Vioolconcert schreef Tsjaikovski in een dorpje aan het meer van Genève, waar de Zwitserse bergen en een van zijn oud-leerlingen hem inspireerden. Tsjaikovski’s Vioolconcert is inmiddels een van de populairste composities en is in verschillende films en reclames gebruikt als soundtrack.

Dj Ion Ludwig (Deventer)

Ion Ludwig bracht zijn eerste geluiden naar buiten via een release van Butane’s Alphahouse in 2006 toen hij 21 jaar oud was. Al vanaf zijn zeventiende leeftijd produceert Ion Ludwig elektronische muziek en nu, tien jaar later, echoot zijn muziek door als representatie van pure kwaliteit, talent en wereldwijde erkenning. Inmiddels draait Ion Ludwig in grote clubs overal op de wereld.

Dj Paul van ‘t Veer (Zwolle)

Paul van ‘t Veer was van kinds af aan geïnteresseerd in muziek. Hoewel de dj journalistiek studeerde, werkte hij daarnaast hobbymatig als organisator en dj van verschillende feesten, onder andere in Hedon. Bij de begindagen van Opgezwolle was Paul van ‘t Veer betrokken als manager en vanaf 2013 is Paul nachtprogrammeur Hedon Zwolle. Inmiddels draaide Van ‘T Veer ook op verschillende feesten en werkte hij als tour-dj bij Rico, Sticks en Typhoon.

www.classsh.nl

https://www.facebook.com/Classsh-198053617400566/

https://www.instagram.com/classsh_nl/


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services