Cultuur


Filteren op datum:
        

Pianist Lucas Jussen in De Spiegel

Gepubliceerd op: 21-11-2018 12:05

ZWOLLE - Lucas Jussen speelt het vijfde pianoconcert van Camille Saint-Saëns samen met het Orkest van het Oosten in De Spiegel in Zwolle. Hij componeerde dit concert in Egypte, maar zo exotisch als in de tijd dat hij er zijn Vijfde pianoconcert in elkaar zette is Egypte allang niet meer. De uitstraling die hij daar in muziek wist te vangen blijft fenomenaal, vindt pianist Lucas Jussen. “Saint-Saëns maakt verbeeldingskracht overbodig.”

Hij geniet nog even van de Amsterdamse herfst, voordat hij over een paar dagen naar Zwitserland vliegt. Lucas Jussen (25) heeft sinds een tijdje een eigen appartement in de hoofdstad. Zijn broer Arthur (22) woont twee deuren verderop. Een bewijs dat de gelauwerde pianobroers niet alleen in muzikaal opzicht volwassen zijn geworden, zoals de laatste tijd alom werd beweerd? Lucas Jussen grinnikt. “Al sinds we pubers waren wordt onze stap naar volwassenheid beschreven. Ik ben benieuwd hoe lang het nog doorgaat.”

De samenwerking met dirigent Ed Spanjaard maakt het gevoel van gastvrijheid nog sterker. “Door wie hij is als dirigent en als mens. Bij zo’n pianoconcert heb je het nodig dat een dirigent het jou als solist gemakkelijk kan maken. Spanjaard kan die dienstbaarheid opbrengen. Je voelt bij hem ook geen afstand. We hebben het stuk bij hem thuis een beetje doorgenomen. Alleen al de manier waarop hij dat regelt voelt natuurlijk en vertrouwd.”

Uitverkoren

Wat des te plezieriger is met een werk dat bepaald niet tot het ijzeren repertoire hoort. Het Vijfde pianoconcert van Saint-Saëns verdient het vaker te worden gehoord, vindt Jussen, die zich uitverkoren voelt. “Welke pianist van mijn leeftijd krijgt deze kans?” Hij vertelt hoe zijn moeder, zelf ook musicus, de componist juist aan zijn ongrijpbaarheid herkent. “Hoort ze een romantische mengelmoes van niet te plaatsen dingen dan is het volgens haar bijna altijd Saint-Saëns. Ik begrijp dat. Zijn romantiek neigt naar Chopin, het percussieve gaat meer richting Ravel of zelfs Gershwin, terwijl de humor aan Poulenc doet denken.”

Het Vijfde pianoconcert dankt zijn bijnaam ‘Egyptische’ vooral aan de oriëntaalse uitbarsting in het tweede deel. “Totaal ongebruikelijk”, verklaart Lucas Jussen, “en tegelijkertijd beantwoordend aan de hang naar het exotische dat die tijd kenmerkte.” 

Behalve het pianoconcert van Saint-Saëns staan op het programma Stravinsky’s Chant funèbre en Daphnis et Chloé van Ravel.

Lucas Jussen en Orkest van het Oosten o.l.v. Ed Spanjaard zondag 2 december, 14.30 uur, De Spiegel in Zwolle

Igor Stravinksy, Chant funèbre Camille Saint-Saëns, Pianoconcert nr. 5 ‘Egyptische’ Maurice Ravel, Daphnis et Chloé, suite nr. 1 en 2

Meer informatie en kaartverkoop: https://zwolsetheaters.nl/programma/ed-spanjaard-dirigeert-ravel

Artikel geschreven door Ingrid Bosman
Lees verder

Winterse activiteiten in Transit

Gepubliceerd op: 19-11-2018 11:49

ZWOLLE  – Transit, het vroegere politiekantoor aan de Luttekestraat, staat geheel vol met activiteiten. Op vrijdag 23 november wordt de winter in het creatieve verzamelpand afgetrapt met de happening ‘Bring your own beamer’. Vanaf die dag is er bovendien een FUNDATIEfusion te zien met een kunstwerk van kunstenaar Elise van der Linden.

Cibap presenteert Bring your own Beamer

Voor het evenement ‘Bring your own Beamer’ nodigt Cibap vormgevers en videokunstenaars, waaronder eigen medewerkers en studenten uit om hun werk te laten zien. Een ‘one-night-exhibition’: op vrijdag 23 november kunnen tussen 18.00 en 23.00 uur alle muren, plafonds, vloeren, doeken en hoeken gebruikt worden om op te projecteren. ‘Neem je eigen beamer mee en projecteer!’

FUNDATIEfusions: Elise van der Linden

Museum de Fundatie de Fundatie toont er vanaf diezelfde dag een videowerk uit eigen collectie van kunstenaar Elise van der Linden. Zij maakte eerder video-installaties voor onder meer Lowlands en ze realiseerde in 2017 met de Fundatie een pop-up museum voor theaterfestival de Parade.

Made By

In het gebouw biedt Cibap aan studenten en oud studenten de gelegenheid om hun creatieve producten te verkopen. Met de ‘Made by winkel’ krijgen zij een platform maar vooral ook de mogelijkheid om stappen te zetten in ondernemersschap; het gehele proces van ontwikkeling en proto-typing tot vermarkting en verkoop.

ArtEZ master Interior Architecture & Cibap Graduates

Naast de FUNDATIEfusion zijn er in de wintermaanden in Transit wisselende exposities te zien. Vanaf 7 december tonen studenten van Corpo-real Master Interior Architecture van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten grote installaties in een expositie. Vanaf 23 januari is er eindwerk van Cibap studenten te zien die in diezelfde maand hun diploma behaalden.

Transit

De gemeente Zwolle is blij met deze tijdelijke invulling. Het voormalig politiebureau is eigendom van de gemeente Zwolle. In 2019 zal het pand een definitieve invulling krijgen. Welke invulling dat wordt, is nog niet duidelijk. Het is de bedoeling dat deze invulling de binding in de Luttekestraat vergroot en bijdraagt aan de loopstroom vanaf de gracht. 
Lees verder

R & B en Hiphopfeest LUX met DJ Abstract

Gepubliceerd op: 13-11-2018 11:39

ZWOLLE - Na de uitverkochte editie met Vunzige Deuntjes Soundsystem is hét R&B en Hiphopfeest van Oost-Nederland op 17 november terug in de thuisbasis Hedon. Tijdens deze editie staat DJ Abstract achter de decks. Daarnaast zijn de Zwolse ambassadeurs DJ Berkum en MC Reza Skills wederom van de partij.

Gestow Power draait al een tijdje mee, vooral door zich in het begin van zijn carrière bescheiden op de achtergrond te houden en veel te kijken en leren van de grote DJ's. Hij profileerde zich in het begin van zijn carrière als oldschool HipHop DJ waarmee hij hier en daar een boeking meepikte. Hij werkte in in die tijd vooral aan zijn skills. Hij bleef niet onopgemerkt en Abstract werd steeds vaker gevraagd. De combinatie van skills, kennis van de juiste credible tracks gaven de doorslag om op veel verschillende feesten te draaien.


Locatie : Poppodium Hedon, Zwolle 
Wanneer : Zaterdag 2 september 2017
Open : 23:00 uur
Aanvang : 23:00 uur
Entree : €10,00

Tickets zijn verkrijgbaar online via www.hedon-zwolle.nl en bij de Plato in Zwolle. Voor meer informatie zie www.hedon-zwolle.nl.


Lees verder

Meer Cultuur

© 2018 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services