Cultuur


Filteren op datum:
        

Nationale Voorleesdagen 2019

Gepubliceerd op: 17-01-2019 12:19

ZWOLLE - De Stadkamer bruist tijdens De Nationale Voorleesdagen 2019. Deze dagen zijn verzonnen om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen aan te moedigen. Daarom vinden van woensdag 23 januari tot en met zaterdag 2 februari veel voorleesactiviteiten plaats op alle vestigingen van de Stadkamer.

Genieten van voorlezen

Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er de Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben tot doel het voorlezen aan kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Zo worden kleintjes grote lezers!

Aftrap met een broodje

Zoals ieder jaar kennen de Nationale Voorleesdagen een spetterende aftrap. Bekende Nederlanders en plaatselijke bekendheden halen hun voorleestalent uit de kast en lezen voor uit Een huis voor Harry van Leo Timmers, het Prentenboek van het Jaar 2019. In Zwolle gebeurt dit op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en groepen 1 en 2 van basisscholen. De deelnemende instellingen krijgen het prentenboek cadeau van Stadkamer. Burgemeester en wethouders van Zwolle zijn van de partij tijdens het Nationale Voorleesontbijt.

Activiteiten bij Stadkamer
Tijdens de Nationale Voorleesdagen zijn er diverse activiteiten in alle vestigingen van Stadkamer. Voor de jongste kinderen en hun ouders zijn er muzikale en creatieve activiteiten als Doe mee(r) met een boek, Muziekmaatjes en Kleintje Kunst. Kinderen t/m 5 jaar kunnen genieten van de avontuurlijke voorstelling Verdwaald van Katiuscia Principato. Na de voorstelling is er voor de kinderen en hun ouder(s) een lekker broodje en wat te drinken.

Op woensdagochtend 23 januari bijvoorbeeld vinden er door het hele land voorleesontbijten plaats. Op zondag 3 februari worden de voorleesdagen in Stadkamer Centrum afgesloten met de Voorleesbrunch. Opgave voor de activiteiten en meer informatie is mogelijk via www.stadkamer.nl/activiteiten.

De Stadkamer ondersteunt ouders ook graag bij het voorlezen ná deze dagen met bijvoorbeeld het vinden van een fantasierijk prentenboek uit onze collectie in één van onze vestigingen. De medewerkers van de Stadkamer zoeken graag mee naar een boek dat past bij jouw kind!
Lees verder

Verkoopdag Oude AmbachtsSchool

Gepubliceerd op: 16-01-2019 14:58

ZWOLLE - De deuren van De Oude Ambachtsschool (DOAS) gaan open voor publiek. Traditiegetrouw ruimen zij in de eerste maand van het nieuwe jaar hun atelier op. Dan verkopen zij parels en proefjes. Ook krijgt de bezoeker een goede indruk van de cursussen die worden gegeven. In de gangen op de begane grond en de eerste verdieping staat alles uitgestald, de atelierhouders zijn zelf aanwezig voor een toelichting en de toegang is gratis.

Schilders, meubelmakers, kunstenaars, keramisten, illustratoren en meer, de groep atelierhouders binnen DOAS is bijzonder divers. Producten die zij maken worden op deze zaterdag aangeboden voor eerlijke prijzen. Bent u op zoek naar een uniek schilderij, een prachtig beeld om cadeau te geven, een illustrator voor de vormgeving van uw huisstijl? U bent welkom om onze producten en diensten te bekijken.

Bovendien wordt er binnen DOAS ook door veel partijen les gegeven. Volgt u graag zangles, schilder- of tekenles, wilt u beeldhouwen of boetseren, stempelen of illustreren? In DOAS kan het allemaal; bekijk het diverse assortiment, u kunt zich ter plaatse inschrijven. Natuurlijk staat de koffie en thee voor u klaar en staan zij u graag te woord. Dus wie overweegt een authentiek kunstwerk aan te schaffen of les te volgen is van harte uitgenodigd de atelierverkoopdag te bezoeken. Tip: kom vroeg!

Op zaterdag 26 januari 2019 van 11.00 tot 17.00 uur kunt u terecht.
Lees verder

Workshop Bijbelverhalen vertellen

Gepubliceerd op: 16-01-2019 12:24

ZWOLLE – De Verhalenboot houdt samen met De Vertelacademie een workshop Bijbelverhalen vertellen in de Statenzaal te Zwolle. De workshop richt zich op leerkrachten, bibliothecarissen, welzijnswerkers, theologen, sprekers, grootouders, verhalenvertellers en andere liefhebbers van verhalen.

De verhalen uit de Bijbel onderscheiden zich niet wezenlijk van alle andere verhalen. Ze zijn op veel verschillende manieren te duiden en spelen het nog altijd klaar om discussie op te roepen. Voor iemand die deze verhalen op een geanimeerde manier in de schijnwerpers wil zetten, ligt er een uitdaging. Dat is om een vorm te vinden die het verhaal betekenis kan geven binnen de veranderende wereld waarin we leven. Ervaring met het vertellen van (korte) verhalen is gewenst.

De workshop
In deze workshop leer je hoe je het vertellen van een Bijbelverhaal kunt aanpakken, ongeacht je achtergrond. Over Bijbelverhalen zijn veel meningen, ideeën en interpretaties. Waar begin je? Je herinnert je misschien de verhalen uit je jeugd. Jonas in de walvis, Daniel in de leeuwenkuil, Jezus die over het water loopt, Adam en Eva. Verhalen waar je als kind ademloos naar kon luisteren, maar waarvan je je nu afvraagt, waar gaat dit eigenlijk over. Kan ik dit zo nog wel vertellen? En hoe dan wel?

Over de workshopdocente
De workshop wordt verzorgd door de Vertelacademie, de vaste partner van Productiehuis De Verhalenboot als het gaat om scholing van vertellers. Docent is Peterine Kooijmans. Zij is dramadocente en studeerde in 2015 af aan de Vertelacademie met een voorstelling waarin een drietal vrouwen uit de Bijbel centraal staan.

Bijbelverhalen vertellen, zaterdag 9 februari 2019, 10.00-17.00 uur.
Meer informatie en inschrijven: http://www.deverhalenboot.nl/vertelopleiding/open/workshop-bijbelverhalen/
Lees verder

Meer Cultuur

© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services