De Indië Monologen in Schouwburg Odeon

26 oktober 2018

ZWOLLE - Zeventig jaar na de onafhankelijkheid van Indonesië staat het koloniale verleden van Nederland volop in de belangstelling. Met De Indië Monologen vindt er een bijzondere theatermiddag over dit verleden in Schouwburg Odeon plaats. Een theatermiddag over Nederlands-Indië, met bijdrages van Yvonne Keuls, Herman Keppy, Ronald Douglas en Ellen Deckwitz. Het programma wordt geregisseerd door Bo Tarenskeen, die zelf Indische Nederlander van de derde generatie is.

Volgens Tarenskeen heeft elke generatie zo zijn eigen band met Nederlands-Indië. "Wat de eerste generatie meemaakte daar wordt over gezwegen. De tweede generatie beschermde vaak hun ouders door niets te vragen en de derde generatie begint zich dan opeens te roeren en stelt vragen die de tweede niet gesteld heeft."

Gedeelde geschiedenis
In de Indië Monologen vertellen verschillende bekende Nederlanders met Indische achtergrond wat dit voor hen betekent. Een concept dat is geïnspireerd op de Vaginamonologen, vertelt Tarenskeen. "Die gaven verschillende perspectieven op wat het betekent om vrouw te zijn. Dat proberen we nu ook met Indië te doen, wat betekent het en hoe is het om Indisch te zijn? Ik denk dat het voor heel veel derde generatie kinderen, mensen met Indische partners of vrienden een geweldige manier is om onze gedeelde geschiedenis te leren kennen."

Bang zijn voor een zware middag hoeft niet, volgens Tarenskeen. "Ik probeer in elke editie zowel de heimwee en verlangen naar die mooie tijd, als ook het politieke perspectief aan bod te krijgen. Als die verschillende perspectieven naar buiten komen is de avond wat mij betreft geslaagd.".

De Indië Monologen
Elke voorstelling van De Indië Monologen verschijnt een andere combinatie van deelnemers op de planken. In de editie die in Zwolle wordt opgevoerd zijn dit Yvonne Keuls, Herman Keppy, Ronald Douglas en Ellen Deckwitz. Alle vier bekende Nederlandse schrijvers, musici én/of prominenten uit de wereld van de media, journalistiek en politiek; allen met een Indische achtergrond of sterke betrokkenheid bij de geschiedenis van Nederlands-Indië. Vaste muzikale kern van De Indië Monologen zijn zangeres Astrid Seriese en gitarist Erwin van Ligten.

Zondag 11 november om 16.00 uur in Schouwburg Odeon.

www.zwolsetheaters.nl


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services