De Librije nummer 1

31 oktober 2017

ZWOLLE – In de Lekker500 staat De Librije van Jonnie en Thérèse Boer op nummer 1. De Librije wisselde van plaats met Inter Scaldes in Kruiningen. De Lekker bestaat al 40 jaar en is populair als restaurantgids. Op de lijst staat Ciel Bleu uit Amsterdam van chef-kok Onno Kokmeijer op nummer 3 en restaurant De Leest in Vaassen op 4. Librije’s Zusje in Amsterdam van Sidney Schutte staat op nummer 6.

De 2018-editie van Lekker500 lanceert vier debutanten in de Top-100, met een opmerkelijke startscore van 62 voor The White Room in Krasnapolsky, Amsterdam. Het restaurant is een spin-off van De Leest in Vaassen en driesterrenchef Jacob-Jan Boerma koestert er zijn begaafde leerling Arturo Dalhuisen. Verder valt de sprong op die de jonge chef-kok Thijs Meliefste van restaurant Meliefste in het Zeeuwse Wolphaartsdijk maakt: van 100 naar 69. Ook veteraan Jan de Wit van het hoofdstedelijke Le Restaurant, die dit jaar zou stoppen maar gewoon weer begon te koken op een andere plek in de Amsterdamse Pijp, maakt een stevige stap voorwaarts naar de 37ste plaats.

De provincie Noord-Holland leverde Lekker dit jaar de meeste Top-100 restaurants: 24, waarvan 15 in Amsterdam. Op de voet gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant, met respectievelijk 15 en 14 kandidaten. Vier zaken moesten de Top-100 verlaten. De overige 400 Lekker-restaurants liggen verspreid door het hele land, waarvan de meeste, opnieuw, in Amsterdam.


© 2017 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services