Drut’syla Shonaleigh Cumbers vertelt verhalen

8 februari 2019

ZWOLLE – De joodse vertelster en verhalenbewaarster Shonaleigh Cumbers kan één van de grote doelen in haar leven de komende vier jaar afvinken. Ze gaat de Menassah cyclus terug naar huis brengen. De Mennassah cyclus ontstond in het bosrijke gebied rondom Apeldoorn, rond het jaar 1600. Shonaleigh woont in Engeland. In vier jaar tijd, bij het wisselen van de seizoenen, programmeert Productiehuis De Verhalenboot in Zwolle de weekenden van Teller, Tales and Tradition, om zo de complete Menassah cyclus aan het Nederlandse publiek aan te bieden.

Kleine Shonaleigh werd vanaf haar vierde door haar grootmoeder Edit Marks onderwezen. Zij overleefde de Tweede Wereldoorlog maar nauwelijks. Het onderwerp was het vertellen en onthouden van twaalf verhalencycli. Elke cyclus bevat honderden verhalen.

De verhalen worden verteld als een labyrint van met elkaar verweven en in elkaar overgaande mythologische en sprookjesachtige vertellingen waarin soms dezelfde personages terugkomen in bijrollen of hoofdrollen. Deze verhalen hebben hun actualiteit tot op de dag van vandaag behouden. De verhalen stoelen op het landschap waar ze ontstonden. 


Shonaleigh Cumbers is een internationaal gerespecteerd verhalenvertelster en verhalenbewaarster. Ze werd geboren in Oldenzaal en groeide op in Engeland. Haar oma leidde haar op tot Drut´syla, een vertelster in de joodse traditie. Deze orale traditie van het herinneren en vertellen van duizenden traditionele verhalen ontstond in Nederland en werd eeuwenlang doorgegeven via generaties van joodse vrouwen. De traditie raakte bijna uitgestorven.

Weekeinde Teller, Tales and Tradition, 22 t/m 23 maart, Statenzaal Zwolle.
Losse avondvoorstelling Teller, Tales and Tradition, 23 maart, 19.30 uur, Statenzaal Zwolle.

Info en ticketverkoop: www.deverhalenboot.nl/verteltraditie


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services