Eerste Avond van de Martelaren in 'Peperbus'

12 maart 2019

ZWOLLE - De meest duidelijke aantastingen van geloofsvrijheid vinden in verre landen plaats. Toch is er in Nederlandse kerken een groeiende belangstelling voor dit thema. Zo ook in de Thomas à Kempisparochie in Zwolle, waar voor het eerst een Avond van de Martelaren wordt gehouden.

Geloof niet vanzelfsprekend

Het maken van het kruisteken, het lezen van de Bijbel, op zondag naar de kerk gaan. Deze voor westerse christenen alledaagse dingen zijn in veel delen van de wereld niet vanzelfsprekend. Ze kunnen leiden tot uitsluiting, opsluiting in een werkkamp of zelfs de dood. 2019 begon met een aanval op de kathedraal van Jojo in de Filipijnen, waar tijdens een dienst 23 mensen werden gedood. In 2018 werden wereldwijd veertig missionarissen vermoord, waarvan er 35 priester waren. Asia Bibi werd vrijgelaten, nadat de Pakistaanse moeder negen jaar in de gevangenis had gezeten, ten onrechte beschuldigd van godslastering. En dan zijn er de duizenden gevallen van vervolging en discriminatie die onopgemerkt blijven, omdat ze niet door de media worden gemeld. In zijn gebedsvideo voor maart zegt paus Franciscus: “We vinden het moeilijk om te geloven, maar er zijn tegenwoordig meer martelaren dan in de eerste eeuwen, zelfs in landen waar vrijheid heerst en mensenrechten in theorie, op papier, worden beschermd.”

Eerste keer in Zwolle

Het verhaal van Mas - dat door parochianen wordt voorgedragen op 22 maart - maakt dat het thema christenvervolging een gezicht krijgt en gevoeld kan worden in een tijd waarin het gemakkelijk is om afgestompt te raken door het vele nieuws over oorlog en vervolging. Pastoor Ton Huitink van de Thomas à Kempis-parochie is dan ook blij dat de gebedsavond voor het eerst ook naar Zwolle komt. “De Avond van de Martelaren helpt ons beseffen dat dit niet alleen een soort binnenkerkelijk feestje is, waarbij de paus en een vastgestelde groep mensen het hebben over wie martelaar zijn”, doelt hij op het officiële proces vanuit het Vaticaan. “We hebben vandaag de dag nog steeds martelaren en dat besef moet groeien. Dankzij de moderne media kunnen we hen zien, maar de vraag is of we hen herkennen en vooral ook willen erkennen. Zo ja, dan is de consequentie dat we hen te hulp moeten komen. Met een Avond van de Martelaren in onze eigen omgeving kunnen we ons vanuit ons geloof dienstbaar opstellen.”

Op 22 maart in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming in Zwolle begint om 18.30 uur een Eucharistieviering, waarbij de bisschoppen Van den Hout van Groningen en Van den Hende van Rotterdam voorgaan. Aansluitend volgt een kruisweg met getuigenissen en muziek tot ongeveer 21.00 uur. Aanmelden is niet verplicht, maar is gezien het verwachte aantal mensen gewenst: www.kerkinnood.nl/martelaren© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services