Eerste Natuurboeren kaas

6 december 2017

Zwolle - Op maandag 4 december sneden Frits van Eerd, CEO van supermarktconcern Jumbo, en Hester Maij, gedeputeerde agro & food van Overijssel, in het Jumbo filiaal aan de Assendorperstraat in Zwolle het eerste exemplaar van de Natuurboeren kaas aan.

Deze biologische kaas wordt gemaakt van de melk van Oud-Hollandse rundveerassen door leden van de Stichting Natuurboeren hart voor biodiversiteit. De stichting is ontstaan in Overijssel en combineert biologische veehouderij met natuurbeheer.

Jos Groothedde en Jan Broenink, bestuursleden van Stichting Natuurboeren hart voor biodiversiteit, assisteerden bij het aansnijden. De Natuurboeren kaas is vanaf februari verkrijgbaar in alle Jumbo filialen in Overijsel en Gelderland.

De Natuurboeren kaas heeft een natuurlijke korst en is niet voorzien van een coating. Dat betekent dat de korst ook eetbaar is. De kaas is gemaakt van rauwe melk en heeft daardoor een volle smaak. De kruisbestuiving tussen de provincie Overijssel die boeren ondersteunt om producten te maken die duurzaam zijn en de aarde beter maken èn de mogelijkheid om klanten een bijzondere kaas te kunnen aanbieden, daar kon Jumbo geen nee tegen zeggen aldus Frits van Eerd.

“De Natuurboeren kaas is een prachtig voorbeeld van hoe we de agro en food sector in Overijssel willen verduurzamen”, aldus Hester Maij. “Van boeren die hun bedrijfsvoering duurzamer hebben gemaakt èn de natuur versterken, via verwerkende bedrijven tot en met het schap van een grootwinkelbedrijf zoals Jumbo dat de meerwaarde van zo’n product ziet. Onze keten van eten.”

Oud-Hollandse runderrassen

Veehouders die lid zijn van de stichting NatuurBoeren hart voor biodiversiteit beheren met hun runderen natuurgebied van de verschillende Terreinbeherende organisaties in Nederland. Minimaal 25% van hun bedrijfsvoering is natuurgebied of grond met beperking. De stichting streeft naar een landelijke dekking met ook een landelijke afzet.

Voor de kaas wordt alleen melk van Oud-Hollandse runderrassen, zoals MRIJ, Blaarkop, Lakenvelder, Brandrood, Fries Hollands en Witrik (kleurslag) gebruikt. De Hollandse rassen zijn bij uitstek geschikt voor het beheren van moeilijk bereikbare gebieden, omdat ze goed om kunnen gaan met de verschillende grassoorten en gronden in Nederland.


© 2017 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services