Expositie 'Geschonken Schatten' in Ikonenmuseum

Kampen - Op zaterdag 3 februari vindt in het Ikonenmuseum, om drie uur 's middags, de opening plaats van de nieuwe expositie "Geschonken schatten". De tentoonstelling is helemaal gewijd aan de kleine en grote verzamelaars, die hun schatten hebben geschonken of in bruikleen gegeven aan het Ikonenmuseum.

Het Ikonenmuseum is in 2005 geopend door een initiatief van de de Alexander Stichting. Eén van de maatschappelijke doelstellingen van deze stichting is voorkomen dat collecties uit elkaar vallen of verloren gaan. In de tijd dat het museum bestaat zijn diverse collecties geschonken of in langdurige bruikleen gegeven. Het gaat daarbij om ikonen uit diverse regio's. metalen reisikonen, lakdozen en beelden.

In de nieuwe tentoonstelling gaat het nu eens niet om thema's of iconografieën. Centraal staan de grote en kleine verzamelaars, die hun schatten schonken of in bruikleen gaven. Wat was hun drijfveer en het eerste object van de verzameling? Zit er een grote lijn in de verzameling of juist niet? De collecties zijn in zijn geheel te zien met nadruk op hun eenheid en de personen achter de verzamelingen.

De tentoonstelling in het museum is te zien naast de expositie "Met andere ogen", die sinds medio december in de Timmertoren te bewonderen is. Met ingang van dinsdag 6 februari 2018 is "Geschonken Schatten"voor het publiek toegankelijk.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services