Gitaarfestival slachtoffer karig kunstbeleid

ZWOLLE – Het Internationaal Gitaarfestival Zwolle wordt niet meer georganiseerd. In een persbericht laat de Stichting Gitaarweken Zwolle weten dat er door het wegvallen van een groot deel van de financiën in de afgelopen jaren de kwaliteit niet meer kan worden gewaarborgd.

Bijna vijftig jaar lang was het Internationaal Gitaarfestival Zwolle een begrip. In overeenstemming met de aard van zijn geestelijk vader, Pieter van der Staak, was het een eigenzinnig festival rondom de klassieke gitaar, waarin amateurgitaristen, professionals en publiek elkaar ontmoetten in een informele en inspirerende sfeer. Het festival is altijd een broedplaats geweest voor nieuw talent; talloze gitaristen, die nu tot de wereldtop behoren, speelden ooit hun internationale debuut in Zwolle en zijn altijd bevriend gebleven met het festival. De atmosfeer waarin liefhebbers van tien of meer nationaliteiten samenwerken is niet in woorden uit te drukken, en was één van de grootste kwaliteiten van het jaarlijkse festival.

Het ging een aantal jaren ongekend goed. Vanaf grofweg 2004 werd een snel stijgende lijn ingezet. Publieksaantallen groeiden, en het festival betrok zijn publiek uit een grote cirkel. Publieksonderzoek uit 2008 toonde aan dat zo'n 65% van het publiek meer dan 60 kilometer reisde voor een concertbezoek en de kwaliteit van de concerten werden gemiddeld gewaardeerd met een 9.

Met de grote veranderingen op het gebied van financiële ondersteuning in de culturele sector kwam daar echter snel verandering in. Hoewel de eisen van het festival in dat opzicht altijd bescheiden zijn geweest, is en blijft structurele ondersteuning van enige omvang nodig om een festival als dit te organiseren. Het wegvallen van een belangrijk deel van de financiële peilers bleek een sneeuwbal-effect te hebben, waardoor het festival de laatste jaren met te beperkte middelen moest worden georganiseerd. De hoop was dat de zoektocht naar alternatieve middelen met de tijd oplossingen zou brengen.

Bestuur en organisatie van Stichting Gitaarweken Zwolle moeten nu echter tot de conclusie komen dat die oplossingen niet binnen een redelijke termijn gevonden zullen worden, zonder de prioriteit van kwaliteit te verruilen voor kwantiteit. De productie van een festival dat voldoet aan onze eigen ambities is daarmee niet langer mogelijk. Met pijn in het hart komt daarmee een einde aan een reeks van bijna vijftig mooie, goede, boeiende, indrukwekkende en soms ontroerende evenementen. Een verlies voor de culturele rijkdom van Zwolle, zo denken wij. Het waren mooie jaren.

Wij zijn dankbaar voor alle mensen die al die jaren het festival hebben mogelijk gemaakt; bestuursleden, oud-bestuursleden, vrijwilligers, musici, artiesten en natuurlijk de deelnemers, de fondsen en subsidieverstrekkers, en allen die op welke manier dan ook hebben bijgedragen aan een lange reeks van onvergetelijke evenementen.


© 2017 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services