Hoogwater in de IJssel

Zwolle - Op een steenworp afstand van Stadshagen stijgt het water met het uur. Maar ook op andere plaatsen in de IJssel. Langzaam maar zeker worden bomen, hekken en paden in de uiterwaarden verzwolgen door snelstromend water, aangevoerd uit Duitsland. Het hoogtepunt is nog lang niet bereikt, maar het is nu al indrukwekkend om te zien.

Over het fietspad op de dijk die het wassende water moet tegenhouden staan mensen even stil naast hun fiets. Turend over de immense vlakte van water, af en toe onderbroken door de kruin van een knotwilg. Een reiger staat op een paaltje, op de achtergrond prijkt de kerktoren van Zalk. Ondanks het geweld van het opzwellende water overheerst de stilte in het prachtige rivierengebied.

De verhoogde waterstand is het gevolg van forse regenval in Duitsland gecombineerd met smeltwater van eerdere sneeuwval. In Duitsland bereikt de waterstand in de Rijn op zondag het hoogtepunt. Maandag en dinsdag staan de waterstanden in de IJssel op hun hoogst, mogelijk een peil dat al sinds 1995 niet meer is gehaald. 


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services