Kattengedragstherapie in Zwolle

Zwolle - Christina Kremer is gediplomeerd kattengedragstherapeut en geeft aan dat het herkennen van probleemgedrag en het inschakelen van hulp bij de kat in Zwolle nog vaak een brug te ver is.

“In Zwolle is er veel verborgen leed”

“Je mag best een hond in huis maar dan ga je wel samen een training volgen bij een hondenschool.” Dat is een hele normale reactie maar niet bij de aanschaf van een kat. Een kat neem je vooral voor het gezelschap, de kat redt zichzelf verder wel, toch? Nou nee dus, er is veel verborgen leed bij katten omdat de eigenaren het gedrag van de kat niet begrijpen.

“Ik ben geen kattenfluisteraar”, verteld ze. “Ik los gedragsproblemen op. Niets is vervelender dan een kat in huis waarmee u samen niet het gewenste plezier en genegenheid mee beleeft.”

Verborgen leed

Het aantal katten neemt toe, uit onderzoek van HAS Hogeschool blijkt dat ruim 13% van de huishoudens 1 of meer katten bezit. Met in totaal 54.388 huishoudens (2017) wordt het aantal katten in Zwolle nu ingeschat op 12.500. Christina weet ons te vertellen dat het aantal katten met probleemgedrag tussen de 20 en 50 procent ligt, veel verborgen leed dus. “Misschien accepteren de baasjes probleemgedrag als ‘iets wat er bij hoort’. Denk bijvoorbeeld aan het krabben aan je meubilair of angstig gedrag bij het stofzuigen.”

Gedragsproblemen

Volgens Christina zijn de meestvoorkomende gedragsproblemen agressie, onzindelijkheid en angst. “Voor onzindelijkheid is er vaak een medische oorzaak maar als dit is uitgesloten is de oplossing meestal thuis te vinden. Soms staat de kattenbak in een drukke gang, is de bak te klein, de vulling niet geschikt of moet de bak gedeeld worden met andere katten.” Kattenbakmanagement noemt ze dit.

Het meest verwaarloosde probleemgedrag, dat kan leiden tot chronische stress bij katten, is Angst, zegt Christina. “De eigenaren bellen mij daar niet zo snel over en komen pas in actie als de angst uiteindelijk leidt tot ander probleemgedrag zoals terugkerende blaasontsteking, kaalheid door overmatig likgedrag, sproeien of onzindelijkheid. Als een kat bang is neemt hij een lage houding aan, heeft grote pupillen en de oren liggen plat op zijn hoofd.” Volgens Christina kan veel dierenleed worden voorkomen door kennis van de basisbehoeften van katten en het herkennen van de lichaamstaal van de kat.

Rose Mallow

Christina, eigenaar van Rose Mallow, is kattenoppas in Zwolle en opgeleid aan de Tinley Academie als gediplomeerd kattengedragstherapeut. Ze heeft elke maandagavond van 19:00 tot 20:00 uur een telefonisch spreekuur, hier kunt u vrijblijvend en gratis een vraag stellen over het gedrag van uw kat. Meer informatie kunt u op haar website www.rosemallow.nl terugvinden.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services