Kritiek SP op zorgverzekering minima

ZWOLLE – Veel mensen met een minimum inkomen in Zwolle hebben hun zorgverzekering lopen via de collectieve verzekering die de gemeente Zwolle bij Zilveren Kruis/Achmea heeft afgesloten.

Een van de voordelen van deze verzekering is dat de verzekerde het eigen risico van €385,- per jaar terug krijgt.

Nu heeft Zilveren Kruis/Achmea deze collectieve verzekering beëindigd en heeft de gemeente een nieuwe verzekering bij Salland Zorgverzekeringen afgesloten. Dus veel bijstandsgerechtigden zullen over moeten stappen naar deze verzekeraar willen zij de voordelen van de collectieve verzekering blijven genieten.

Maar mensen die kampen met een betalingsachterstand van meer dan zes maanden mogen niet overstappen naar een andere verzekering. Zij moeten over het algemeen een bestuursrechterlijke maandpremie aan het CAK betalen tot hun achterstand is betaald. En tot die tijd hebben ze alleen recht op vergoedingen uit het basispakket van de verzekering.

De SP in Zwolle voorziet dat veel mensen die al kampen met schulden en betalingsproblemen nu ook nog eens hun eigen risico mislopen en waarschijnlijk een hogere premie gaan betalen voor het gebruik van slechts de basisverzekering bij Zilveren Kruis/Achmea. Zij vindt het feit dat mensen die al kampen met financiële problemen nu nog eens extra in de buidel zullen moeten tasten in niemands belang.

In een brief aan het college van de gemeente Zwolle vraagt de partij of de beide zorgverzekeraars niet een zeker maatschappelijke verantwoordelijkheid aan de dag zullen moeten leggen om samen met de gemeente tot een oplossing voor deze mensen te komen. En of de gemeente zelf iets voor deze inwoners kan doen, mochten de verzekeraars niet tot een oplossing komen.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services