Lezing en recital in Synagoge van Zwolle

9 september 2018

ZWOLLE-Midden-Oostenexpert drs. Els van Diggele geeft in de Synagoge van Zwolle een lezing over “70 Jaar Joodse identiteit van de staat Israël,”

De lezing wordt afgewisseld met een recital van Israëlische en Jiddische melodieën door de harpiste Suzanne Zijderveld. De bijeenkomst staat in het teken van het 70-jarig bestaan van Israël en wordt georganiseerd door de afdeling Zwolle/Overijssel van het Genootschap Nederland-Israël.

Dit jaar bestaat Israël 70 jaar als Joodse staat, maar ook als een democratie die vele minderheden een plek geeft. Hoe weet Israël dat al 70 jaar te verenigen? En wat houdt de joodse identiteit van het land in? Verschillende Joodse stromingen hebben daarover heel verschillende ideeën. Hoe moet Israël eruit zien: modern-democratisch of traditioneel Joods? Veel Israëli’s vinden deze discussie, die ook gezinnen verdeelt, zorgwekkender dan het conflict met de Palestijnen.

 In deze lezing wordt uiteengezet hoe diverse groepen in Israël met elkaar worstelen om de identiteit van hun land.

Drs. Els van Diggele is historica, journaliste en onafhankelijk onderzoekster van Israël en de Palestijnse gebieden.  Omdat Israël dit jaar 70 jaar bestaat, wordt deze avond muzikaal omlijst met Israëlische en Jiddische muziek op de moderne versie van koning Davids instrument: de harp. 

De harpiste Suzanne Zijderveld (1990) rondde in 2016 haar master succesvol af aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle. Zij won diverse prijzen. Naast de uitvoerende praktijk geeft zij harples bij Muziekschool de Rover en in de regio Rotterdam.

Woensdag 3 oktober in de Synagoge aan de Samuel Hirschstraat 8 
van 19.30 tot 22.00 uur. 
Niet-leden betalen een toegang van € 7,50.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services