Lokaal nieuws


Filteren op datum:
        

Leger des Heils zoekt vrijwilliger Talentenpodium in Zwolle

Gepubliceerd op: 19-10-2018 13:15

ZWOLLE - Het Leger des Heils in Zwolle is op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger die bewoners van de Domus wil begeleiden en vervoeren naar het Talentenpodium.
Lees verder

Rijbewijskeuringen in MFC De Bolder

Gepubliceerd op: 19-10-2018 13:03

ZWOLLE - Wie voor verlenging van het rijbewijs B/C/D een medische keuring moet
ondergaan kan daarvoor terecht op woensdagmiddag 7 november in
Multifunctioneelcentrum De Bolder, Dobbe 29, Zwolle. De keuring
voor B kost € 35,-. en voor C/D betaalt men € 55,00. Graag afspreken via 06-10329560.
Lees verder

De laatste zusters van Windesheim

Gepubliceerd op: 19-10-2018 12:50

ZWOLLE - Haar witte habijt met zwarte kap maakt zichtbaar dat zuster Anthonie in de traditie van de Moderne Devotie staat. Deze kledij wordt nog door welgeteld twee Nederlandse vrouwen gedragen. ‘Zuster Gerarda en ik zijn de laatst overgeblevenen van onze communiteit van reguliere kanunnikessen van Windesheim in Nederland’, stelt priorin Anthonie Koolen (Helmond, 1932). Haar leefgemeenschap is in 1997 vanuit klooster Soeterbeeck in Deursen naar verzorgingstehuis Sint Jozefoord in Nuland verhuisd. ‘We waren toen nog met elf zusters, maar de anderen zijn inmiddels bij de Heer’.

Zuster Anthonie was oorspronkelijk ingetreden bij een congregatie die bekend staat als de Zusters van de Visitatie, in hun klooster te Tilburg. In 1953 is ze op 21-jarige leeftijd in dit besloten klooster ingetreden. ‘Ze hebben het weleens over een roeping, maar bij mij is het geleidelijk gegroeid’, verklaart ze. ‘Het sprak mij gewoon heel erg aan, vooral het koorgebed. Als meisje ging ik weleens met mijn moeder naar het klooster van de clarissen, een heel gesloten gemeenschap. Het zingen van die zusters vond ik erg mooi. Zodoende is die wens in mij gegroeid. Een paar tantes en mijn zus waren bij actieve orden, maar ik wilde geen actieve zuster worden. Ik had het leven in een slotklooster voor ogen’.

Zuster Anthonie en zuster Gerarda. (Foto: Albert Bartels)

GEEN BANKREKENING

Als zuster legde Anthonie eerst haar tijdelijke geloften af, waardoor ze novice werd, later gevolgd door haar eeuwige geloften van maagdelijkheid, gehoorzaamheid en armoede – hierna was er geen weg meer terug. Voor haar intrede had ze een tijdlang een relatie: ‘Maar toen het erop aan kwam, dacht ik: “Dit wil ik niet”. Ik heb hem gezegd dat ik naar het klooster wilde. Dat was mijn keuze’. De gelofte van gehoorzaamheid betekende vooral dat ze gehoor moest geven aan haar overste. ‘Tegenwoordig gaat het allemaal veel meer in overleg’, stelt de priorin. ‘Nu hebben ze het ook over soberheid in plaats van armoede. Maar het komt op hetzelfde neer. Ik heb altijd uit een gemeenschappelijke kas geleefd. Die staat op naam van de reguliere kanunnikessen. Verder heb je niets. Ik heb zelf geen bankrekening, nooit gehad ook’.

Bron: MijnStadMijnDorp.nl


Lees verder

Meer Lokaal nieuws

© 2018 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services