Lokale omroepen hebben zware financiële problemen

Het is vijf voor twaalf voor de lokale journalistiek. Volgens het Commissariaat voor de Media blijkt dat eenderde van alle lokale omroepen zware financiële problemen heeft. Een aantal dreigt nu zelfs failliet te gaan.

"We redden het nog een paar maanden", zegt Flip van Willigen, directeur van streekomroep 1Twente vanaf de lokatie in Enschede. "Als er geen extra financiële middelen bijkomen kunnen we dit werk zo niet langer doen." Dagelijks werken er zo'n 45 man, waarvan 13 mensen betaald, de rest is vrijwilliger of volgt een opleiding. "Men vindt dat wij moeten voortbestaan, maar wie gaat dat regelen en financieren?"

1Twente en Zuid-West Brabant zijn twee voorbeelden van streekomroepen, waar verschillende lokale omroepen onder vallen. Ze verkeren in acute geldnood en staan aan het randje van de afgrond. Als ze omvallen, is dat een ramp, zegt Marc Visch van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen. "Het is vijf voor twaalf. Als lokale omroepen verdwijnen, dan zal dat gevolgen hebben voor onze democratie."

Als er geen financiële hulp komt uit Den Haag valt het doek van 1Twente over een maand of twee. "Ik probeer er nog maar niet aan te denken", zegt een redacteur. "We gaan gewoon door met ons werk zolang het nog kan."

Het is belangrijk dat journalisten gemeenteraadsleden kunnen blijven controleren. En daar is simpelweg geld voor nodig.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services