Moslimverhalen in De Stadkamer

5 december 2018

ZWOLLE - Fatima El Mourabit en Boris van der Ham zijn te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. El Mourabit is voorzitter van het Platform Nieuwe Vrijdenkers en Boris van der Ham is landelijk voorzitter van het Humanistisch Verbond. Zij vertellen over het omvormen en het loskomen van overtuiging. Iedereen heeft in Nederland het recht om te geloven, maar natuurlijk ook om niet te geloven.

Deze avond gaat over mensen met een moslim-achtergrond die niet meer geloven. Je kunt ze beschrijven als ‘ex-moslims’, maar liever omschrijven ze zichzelf als Nieuwe Vrijdenkers. Inmiddels is een boek verschenen met deze titel en richtten zij een platform op met dezelfde naam. Ontmoeting en informatie-uitwisseling staan bij dit ‘Platform Nieuwe Vrijdenkers’ centraal. Regelmatig komen ze bijeen voor een lezing en gesprekken.

Een van de twee sprekers op deze avond is Boris van der Ham, auteur van het boek ‘Nieuwe Vrijdenkers’. Hij interviewde samen met Rachid Benhammou twaalf Nederlandse voormalige moslims die zich hebben losgemaakt van de religie van hun ouders. Bij sommigen ging dat gemakkelijk, maar anderen kregen te maken met zeer heftige reacties van hun familie, waarbij enkelen zelfs werden verstoten.

Voor de pauze zullen El Mourabit en Van der Ham wat meer vertellen over ‘nieuwe vrijdenkers’. Dit doen zij vooral aan de hand van de interviews uit het boek. Zoals altijd is er na de pauze ruimschoots gelegenheid tot gesprek. 

Boris van der Ham (Amsterdam, 1973) is onder andere voorzitter van het Humanistisch Verbond en werkte mee aan twee documentaires over afvalligheid in de islam.

Fatima El Mourabit (Ede, 1975) is ‘organizer’ bij FNV en voorzitter van het Platform Nieuwe Vrijdenkers.

Meer informatie over boek, platform en andere achtergronden vindt u op www.nieuwevrijdenkers.nl Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Op woensdag 19 december Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services