Nieuwjaarsconcert Orkest van het Oosten

19 december 2018

ZWOLLE - Vreugde is troef bij het Nieuwjaarsconcert van het Orkest van het Oosten. Gelach van Offenbach, feestneuzen van Poulenc, een ‘Bouquetpolka’ en het ploppen van champagnekurken van Johann Strauss. Als kers op de taart zorgen de geprezen Almelose gebroeders Blaak voor dubbele pret in het gevatte Concert voor twee piano’s van Poulenc. Het Nieuwjaarsconcert op zaterdag 2 januari in de Spiegel te Zwolle wordt een groot feest!

‘Ik weet waarachtig niet wat ik de lieve God heb aangedaan dat ik zoveel melodieën van hem kreeg!’ Jacques Offenbach, die dit jaar tweehonderd jaar geleden geboren werd (‘Proost, op uw gezondheid!’), maakte er maar een grap van dat hij in een constante gesteldheid van inspiratie verkeerde. Zoals hij overal graag een lolletje van maakte. Zijn operette Orpheus in de onderwereld, waaruit het Orkest van het Oosten als opening van het Nieuwjaarsconcert de ouverture speelt, is zonder meer hilarisch. De mythische zanger Orpheus die naar de onderwereld afdaalt om er zijn geliefde Euridice terug te halen, is maar matig getalenteerd. Zó matig, dat Euridice blij is dat ze doodgaat en zo van zijn snarenspel is verlost. Of ze zijn moedige bezoekje aan de onderwereld op prijs stelt, is sterk de vraag…

Offenbach was zo eind negentiende-eeuw de grote lieveling van Parijs. Satire, scherts, aanstekelijke melodieën – daarvoor moest je in zijn piepkleine theatertje aan de Champs-Elysées zijn. Tegen het eind van zijn leven gooide hij echter het roer om. In die fase componeerde hij zijn beroemdste barcarolle (een volksliedje, gezongen door Venetiaanse gondeliers) ooit. Dit liefdeslied zonder weerga – onder meer bekend uit het geniale, aandoenlijke liefdessprookje de film La vita è bella – staat ook op het programma.

Overijssels pianoduo Blaak

Maken de Fransen overal graag een poets van? Je zou het denken. Want geestig is ook het Concert voor twee piano’s van Francis Poulenc. Feestneuzen, carnaval, maar daarnaast een prachtig langzaam middendeel à la Mozart. Stefan en Martijn Blaak, geboren en getogen in Almelo en inmiddels een gelauwerd pianoduo, nemen tijdens het Nieuwjaarsconcert de solopartijen voor hun rekening. De broers: “Zeer uitdagend om te spelen, vanwege de vele plotselinge stemmingswisselingen, die weer een hoog niveau van samenspel vereisen. Virtuositeit en lyriek maken het mogelijk als pianoduo alle facetten van het spel te belichten. Soms ironisch, dan weer filosofisch. Een werk dat we al veel hebben uitgevoerd, maar dat blijft boeien.”

Weense walsen

Nieuwjaar vier je natuurlijk niet alleen in Parijs. Halverwege het concert verhuist het Orkest van het Oosten naar Wenen, waar de wals welig zwierde en de polka vurig sprong. Waar vader en zoon Strauss componeerden en nog twee andere Strauss-broers óók. Van de Josef-broer klinkt de Bouquetpolka; verwijst de titel naar zijn eigen achternaam? (Strauss=boeket). Der Zigeunerbaron werd de beste operette van Johann junior.

Nieuwjaarsconcert Orkest van het Oosten m.m.v. Pianoduo Blaak muziek van o.a. Offenbach, Chabrier, Poulenc, Lehar en Strauss 5 januari, 20.00 uur – De Spiegel, Zwolle meer informatie www.ovho.nl


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services