Oorsuizen bij jongeren neemt snel toe

Zwolle - Bijna 70% van de jongeren tot 25 jaar heeft soms een piep, fluit, brom of ruis in hun oren. Eén op de tien heeft hier permanent last van. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door de Stichting Gaby Olthuis fonds in het kader van de Week van het Oorsuizen die vandaag start.

Start bewustzijnscampagne ‘Luister, nu je nog helder horen kan’

Joan van Baarle, oprichter van Stichting Gaby Olthuis fonds roept alle DJ 's van Nederland en Vlaanderen op om deze week het tinnitusgeluid te laten horen waar haar dochter dag en nacht last van had. Ze leed aan een ondraaglijke vorm van oorsuizen en besloot na een jarenlange strijd tot euthanasie.

De moeder start vandaag haar levenslange bewustzijncampagne Luister nu je nog helder horen kan. ‘Mijn dochter heeft het geluid vlak voor haar dood samengesteld’, vertelt ze. ‘Het is onvoorstelbaar intens, alsof je naar een remmende trein op een roestig spoor luistert. Tijdens de Week van het Oorsuizen wil ik jonge mensen confronteren met de impact die oorsuizen kan hebben op je leven.'

‘Het aantal jongeren met tinnitus neemt snel toe’, waarschuwt audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Vijf jaar geleden had nog maar 5% van de jongeren er permanent last van. Nu is dat 10% en over vijf jaar 20% als we er niets aan doen’.

Langdurige blootstelling aan harde geluiden is de grootste veroorzaker van het toenemende aantal jonge mensen met een ruis of piep in hun oren. Uit de enquête van de Stichting Gaby Olthuis fonds komt naar voren dat twee derde van de jongeren zich niets aantrekt van de volumebegrenzer op hun telefoon, tablet of computer.

Tijdens concerten maakt slechts 12 procent gebruik van gehoorbeschermers. ‘Verontrustend!’, volgens Jan de Laat. ‘Jongeren zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een blijvende piep al ontzettend groot is als je elke week drie uur wordt blootgesteld aan hele harde muziek’.

Joan van Baarle schreef onlangs het boek Gevangen in Geluid waarin ze de lijdensweg van haar dochter Gaby beschrijft en artsen en andere ervaringsdeskundigen over oorsuizen aan het woord laat.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services