Overijssels Boek van het Jaar

7 februari 2019

ZWOLLE - Zeven non-fictie boeken en vijf fictie titels maken kans op de titel Overijssels Boek van het Jaar. Wat is het meest bijzondere boek over Overijssel dat dit jaar is verschenen? Welk fictief boek dat zich afspeelt in Overijssel zou beloond moeten worden met een prijs?

In Overijssel zijn er veel getalenteerde schrijvers, die boeken, verhalen en gedichten maken. Zij laten de inwoners van de provincie op een andere manier naar alledaagse dingen kijken, omdat ze inspireren of vermaken. Net als voorgaande jaren gaan Overijssel Verwoord en Rijnbrink, Partner in het cultureel en sociaal domein, op zoek naar het Overijssels boek van het jaar. In december 2018 maakte de organisatie de longlist van ingezonden titels bekend. De geselecteerde boeken zijn gelezen door twee professionele jury’s, bestaande uit onder meer wetenschappers, journalisten en redacteuren.

De uitreiking vindt plaats tijdens het Groot Overijssels Boeken & Verhalenbal, op 28 maart in Odeon, Zwolle. Aan de titel Overijssels Boek van het Jaar is voor elke categorie een geldbedrag van € 500,- verbonden.

Shortlist fictie

Na de bevrijding - Johanne van Archem

Villa Twente - Claus Brockhaus

Tekens van leven - Ineke Tijmes

Moordrivier - Marcel Verreck

De heilige Rita - Tommy Wieringa

Shortlist non-fictie

Hennie Kuiper, Kampioen wilskracht - Joop Holthausen & Jacob Bergsma

Het Wolfsmeisje - Wim Coster

Beeldschoon Deventer 1250 jaar - H.J. van Baalen

Mien Ruys, zoeken naar de heldere lijn - Leo Den Dulk

De Zwolse lente - Herman Aarts & Adri van Drielen

Harry Bannink, toonzetter - Ton Ouwehand

Bij Stork - Gerard Löbker

Reglement

Bij deze verkiezing gaat het om boeken die zijn verschenen tussen 1 augustus 2017 en 1 oktober 2018. De non-fictie boeken moeten een Overijssels thema hebben. Bij de non-fictie boeken moet er een duidelijke (emotionele) binding zijn met de provincie, zoals een schrijver die uit Overijssel komt of een verhaal dat zich afspeelt in de provincie. Dichtbundels zijn uitgesloten van deelname.

Over Overijssel Verwoord

De verkiezing Overijssels boek van het jaar is een onderdeel van Overijssel Verwoord. Onder deze noemer bruist de hele provincie tot en met maart 2019 van de literaire activiteiten. Van Zwolle tot Enschede wordt het publiek betrokken bij literatuur en taal door

middel van schrijfwedstrijden, een dichtersgilde en literaire evenementen. Alle projecten zijn te bekijken via www.overijsselverwoord.nl.

Overijssel Verwoord wordt in opdracht van Provincie Overijssel uitgevoerd door Wintertuin (aangesloten bij De Nieuwe Oost). Hiervoor werkt Wintertuin intensief samen met Rijnbrink, Partner voor Bibliotheken en culturele organisaties. Daarnaast zijn er talloze partners uit de provincie bij Overijssel Verwoord betrokken.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services