Pianist Lucas Jussen in De Spiegel

21 november 2018

ZWOLLE - Lucas Jussen speelt het vijfde pianoconcert van Camille Saint-Saëns samen met het Orkest van het Oosten in De Spiegel in Zwolle. Hij componeerde dit concert in Egypte, maar zo exotisch als in de tijd dat hij er zijn Vijfde pianoconcert in elkaar zette is Egypte allang niet meer. De uitstraling die hij daar in muziek wist te vangen blijft fenomenaal, vindt pianist Lucas Jussen. “Saint-Saëns maakt verbeeldingskracht overbodig.”

Hij geniet nog even van de Amsterdamse herfst, voordat hij over een paar dagen naar Zwitserland vliegt. Lucas Jussen (25) heeft sinds een tijdje een eigen appartement in de hoofdstad. Zijn broer Arthur (22) woont twee deuren verderop. Een bewijs dat de gelauwerde pianobroers niet alleen in muzikaal opzicht volwassen zijn geworden, zoals de laatste tijd alom werd beweerd? Lucas Jussen grinnikt. “Al sinds we pubers waren wordt onze stap naar volwassenheid beschreven. Ik ben benieuwd hoe lang het nog doorgaat.”

De samenwerking met dirigent Ed Spanjaard maakt het gevoel van gastvrijheid nog sterker. “Door wie hij is als dirigent en als mens. Bij zo’n pianoconcert heb je het nodig dat een dirigent het jou als solist gemakkelijk kan maken. Spanjaard kan die dienstbaarheid opbrengen. Je voelt bij hem ook geen afstand. We hebben het stuk bij hem thuis een beetje doorgenomen. Alleen al de manier waarop hij dat regelt voelt natuurlijk en vertrouwd.”

Uitverkoren

Wat des te plezieriger is met een werk dat bepaald niet tot het ijzeren repertoire hoort. Het Vijfde pianoconcert van Saint-Saëns verdient het vaker te worden gehoord, vindt Jussen, die zich uitverkoren voelt. “Welke pianist van mijn leeftijd krijgt deze kans?” Hij vertelt hoe zijn moeder, zelf ook musicus, de componist juist aan zijn ongrijpbaarheid herkent. “Hoort ze een romantische mengelmoes van niet te plaatsen dingen dan is het volgens haar bijna altijd Saint-Saëns. Ik begrijp dat. Zijn romantiek neigt naar Chopin, het percussieve gaat meer richting Ravel of zelfs Gershwin, terwijl de humor aan Poulenc doet denken.”

Het Vijfde pianoconcert dankt zijn bijnaam ‘Egyptische’ vooral aan de oriëntaalse uitbarsting in het tweede deel. “Totaal ongebruikelijk”, verklaart Lucas Jussen, “en tegelijkertijd beantwoordend aan de hang naar het exotische dat die tijd kenmerkte.” 

Behalve het pianoconcert van Saint-Saëns staan op het programma Stravinsky’s Chant funèbre en Daphnis et Chloé van Ravel.

Lucas Jussen en Orkest van het Oosten o.l.v. Ed Spanjaard zondag 2 december, 14.30 uur, De Spiegel in Zwolle

Igor Stravinksy, Chant funèbre Camille Saint-Saëns, Pianoconcert nr. 5 ‘Egyptische’ Maurice Ravel, Daphnis et Chloé, suite nr. 1 en 2

Meer informatie en kaartverkoop: https://zwolsetheaters.nl/programma/ed-spanjaard-dirigeert-ravel

Artikel geschreven door Ingrid Bosman


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services