Regionaal nieuws


Filteren op datum:
        

Ziekenhuis komt steeds meer thuis

Gepubliceerd op: 18-02-2019 12:37

ZWOLLE - Isala, één van de grootste topklinische ziekenhuizen in het land, is begin dit jaar gestart met een eigen Connected Care Center. Alles draait hier om groei van het aandeel ‘connected’ zorg met telemonitoring, online consulten en gespecialiseerde zorg en begeleiding bij de patiënt thuis. Bestuursvoorzitter Rob Dillmann geeft antwoord op vragen over deze revolutie in de ziekenhuiszorg en over de aanpak van Isala.

Bestuursvoorzitter Rob Dillmann

Is verschuiving van zorg ‘naar buiten’ een nieuwe ontwikkeling?
“Wel jong maar niet nieuw. Bij Isala zie je onder meer al bij long- en hartpatiënten dat ze online met ons zijn verbonden en als het ware vanuit huis samenwerken met de zorgverleners in het ziekenhuis. Met apparatuur die gegevens doorseint en ook met eigen meetmomenten door de patiënt en contact daarover met ons. Dus het woord revolutie zit hem niet in de mogelijkheden, maar wel in de enorme groei van dit soort zorgoplossingen die je gaat zien de komende jaren. De kern is dat de patiënt meer en vaker thuis kan blijven in zijn vertrouwde omgeving. En een voordeel is dat de begeleiding en het bewaken hoe het met de patiënt gaat, vaak intensiever is dan bij een klassiek ritme van controles in het ziekenhuis. De soms continue verbinding met ons is bij patiënten die zich zorgen maken een uitkomst. Dat werkt zo bij patiënten die opeens iets overkomt, maar ook bij chronisch zieke patiënten die jarenlang bij ons in behandeling zijn. En vlak het effect op de familie niet uit. Met de patiënt thuis in goede verbinding met onze zorgverleners, is een partner of kind minder aan het rennen en vliegen en heeft men meer rust en vertrouwen.”

Kunt u zich voorstellen dat een patiënt liever fysiek bij de specialist aan het bureau zit?
“Ja natuurlijk. Als het gaat om keuzes, zie ik voor me dat je kijkt wat de patiënt wil. Niets moet, maar er is meer mogelijk. We gaan altijd voor zorg die in kwaliteit en veiligheid niet onder doet voor zorg waarbij de patiënt wél naar het ziekenhuis komt. Onze sector is ook sterk gereguleerd. Elke applicatie, elk apparaat dat je als medisch hulpmiddel wilt gebruiken, moet eerst voldoen aan een waslijst met voorwaarden. En elke methode moet tot in detail zijn getest. Dat maakt soms de vernieuwing in de zorg trager dan we zouden willen, maar het is goed dat het zo werkt.”

Is het vergrijzende deel van de samenleving wel klaar voor connected care?

“Wij merken van wel. Ik vind het mooi om te zien dat juist de zestigers en zeventigers van wie je verwacht dat ze matig overweg kunnen met virtueel contact, steeds digitaler ontwikkeld zijn en enthousiast moderne techniek adapteren. Nu de groei van ziekenhuiszorg buiten het ziekenhuis op gang komt, kennen steeds meer mensen ervaringsdeskundigen in hun privéomgeving. Zo raken zij meer overtuigd van de voordelen. Nederland is al een koploper als het gaat om internetgebruik. En onze cultuur van zelf regie nemen en betrokken zijn bij je gezondheid en behandeling, groeit. Dus de voedingsbodem voor connected care is goed.”

Lees het hele interview met Rob Dillman en de start van het Isala Connected Care Center onder leiding van programmadirecteur Jan Gerard Maring ophttps://www.isala.nl/nieuws/het-ziekenhuis-komt-steeds-meer-bij-ons-thuis/
Lees verder

Cibap houdt Global Game Jam

Gepubliceerd op: 17-01-2019 12:27

ZWOLLE  – De Ontwerpfabriek van het Cibap staat een lang weekend in het teken van gaming, design en programmeren. Een groep van 30 designers, ontwikkelaars, ontwerpers en studenten van het Cibap en Windesheim doen vanuit de Ontwerpfabriek mee aan de Global Game Jam 2019 (#GGJ19Zwolle). 

Meer dan 42.000 deelnemers ontwerpen op meer dan 2.000 locaties wereldwijd hun eigen games tijdens de Global Game Jam. Elk jaar is er een thema dat bij de start van de Jam onthuld wordt. In 2018 was dit “Transmission”.

De Global Game Jam is een jaarlijks weerkerend evenement, georganiseerd door globalgamejam.org. In Zwolle wordt dit georganiseerd door 038games in samenwerking met studenten van het Cibap. Het evenement is te volgen op www.facebook.com/ggj19zwolle en op het Youtube kanaal GGJZwolle.

Maak je eigen game

Wil jij ook je eigen game ontwikkelen, ga dan de challenge aan en meld je aan. Je verblijft van vrijdagmiddag tot zondagmiddag in de ontwerpfabriek van het Cibap. Deelname kost 50 euro. Hiervoor krijg je een inspirerende omgeving, eten, drinken en een slaapplek. Aanmelden kan via http://globalgamejam.nl/register/

038games

038games (www.038games.nl) is de Game Studio binnen de opleiding HBO-ICT van Hogeschool Windesheim en studenten van Cibap vakschool voor verbeelding. Bij 038Games ontwikkelen studenten van verschillende disciplines serious games voor externe opdrachtgevers.
Lees verder

Open dag hogeschool Windesheim

Gepubliceerd op: 17-01-2019 12:09

ZWOLLE - Hogeschool Windesheim houdt een Open Dag voor aspirant leerlingen.  Degenen die vragen hebben kunnen daar terecht. Waar leiden de nieuwe opleidingen Sociaal Werk in de Zorg of het Windesheim Business College voor op? Wat is het verschil tussen het Teachers College, de Pabo en de verschillende lerarenopleidingen?  Hoe kun je technische innovaties toepassen, bijvoorbeeld bij Elektrotechniek? Kortom; ontdek welke opleiding het beste bij jou past tijdens de open dag van hogeschool Windesheim 

Deze dag vindt plaats op vrijdag 25 januari, van 13.00 tot 21.00 uur op de Windesheimcampus in Zwolle.

Speciale voorlichtingen

Tijdens de open dag houden alle voltijdopleidingen meerdere voorlichtingsrondes. Verder zijn er speciale voorlichtingen, bijvoorbeeld over financiën of studeren in Zwolle. Voor de scholieren die nog geen idee hebben welke studie ze moeten kiezen zijn er verschillende voorlichtingsactiviteiten, zoals het maken van een gratis studiekeuzetest of een kort gesprek met een studiekeuzecoach. Kijk voor aanmelden en het volledige programma op windesheim.nl/opendag.
Lees verder

Meer Regionaal nieuws

© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services