Regionaal nieuws


Filteren op datum:
        

PvdA Zwolle tegen Lelystad Airport

Gepubliceerd op: 12-11-2018 14:11

ZWOLLE - De PvdA Zwolle is tegen de komst van Lelystad Airport. De partij verscherpt daarmee haar standpunt ten aanzien van de luchthaven. In een eerder stadium wilde de partij eerst een herindeling van het luchtruim voordat de luchthaven open ging. Na een avondvullende informatiesessie met deskundigen en diverse discussies met inwoners van Zwolle is de partij van mening dat een nieuw vliegveld in deze tijd niet meer kan.

De PvdA wil met dit standpunt een signaal afgeven. Raadslid Mart oude Egbrink: “’De klimaatveranderingen liegen er niet om. Het wordt steeds duidelijker dat we de klimaatdoelen van Parijs niet halen. De Europese vliegtaks laat nog lang op zich wachten. We roepen allemaal dat we duurzaamheid zo belangrijk vinden en dus vinden wij dat we daar ook naar moeten handelen. Daarom kunnen we niet anders dan tegen Lelystad Airport zijn. De ongebreidelde groei van Schiphol moeten we stoppen.”

Overlast

De PvdA Zwolle is de afgelopen periode in gesprek gegaan met de inwoners van Zwolle en neemt hun zorgen zeer serieus. “’Het gaat mensen om meer dan alleen maar de geluidsoverlast die het laagvliegen van de toestellen met zich mee brengt”, aldus oude Egbrink. Ook de CO2 uitstoot, de toename van fijnstof in de lucht en de aanslag op het milieu zijn onderwerpen die veel worden genoemd. Mensen kijken verder dan alleen maar hun eigen omgeving. Net als wij zijn veel Zwollenaren bezorgd over de wereld die we achterlaten voor de volgende generatie.”’

Vertrouwen

Uit de gesprekken met de inwoners van de stad is ook duidelijk geworden dat de overheid, als het gaat om dit soort grote projecten, niet altijd als een betrouwbare partner wordt gezien. Oude Egbrink: “’Mensen vinden het storend dat de testvlucht op verschillende manieren uitgelegd wordt. Ook de vele fouten in de milieu -effectrapportage (MER) en de belangenverstrengeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden als verwarrend ervaren.”’ Volgens oude Egbrink is het belangrijk dat de overheid het vertrouwen van de burgers terugwint: “’Het ministerie zal de komende jaren erg haar best moeten doen om het vertrouwen te herstellen. Dit betekent ook dat samen met de maatschappijen op een transparante manier een visie op de luchtvaart moet worden ontwikkeld waarin heldere inspraakprocedures centraal staan. Daar passen nieuwe vliegvelden of uitbreiding van bestaande niet in!”, aldus het PvdA-raadslid.
Lees verder

Isala lanceert app voor paren met kinderwens

Gepubliceerd op: 10-11-2018 13:37

ZWOLLE - Ongeveer één op de zes paren krijgt te maken met verminderde vruchtbaarheid. Het Fertiliteitscentrum van Isala Vrouw-kindcentrum lanceert daarom haar eerste app;

‘Isala Zwanger worden’, ontwikkeld door medisch specialisten. Vrouwen krijgen door het beantwoorden van de vragen in de intake, inzicht in hun cycluskalender; wanneer begint de cyclus en wanneer ben je vruchtbaar? Ook vinden zij handige tips, feiten en fabels over allerlei onderwerpen rondom zwanger worden. Door de ‘Hunault score’ in de app kunnen paren met een kinderwens hun kans op een succesvolle spontane zwangerschap berekenen.

Deze week vindt de Europese Week van de Vruchtbaarheid plaats. Isala Vrouw-kindcentrum vraagt met de lancering van de app aandacht voor vruchtbaarheid.

‘Ondanks dat er meerdere varianten van cycluskalender-apps bestaan, is de Isala Zwanger worden app uniek, omdat het een persoonsgerichte berekening van de zwangerschapskans biedt’, vertelt gynaecoloog Gijs Teklenburg van het Isala Fertiliteitscentrum.‘

Kans op zwangerschap berekenen

Teklenburg: ‘De mogelijkheid om de kans op zwangerschap zelf te berekenen (Hunault score) wordt als zeer waardevol beoordeeld. Deze module is in een groep gebruikers getest en de ervaringen zijn heel positief. Daarbij voldoet deze module aan de Europese richtlijnen voor medische hulpmiddelen. Dankzij de app krijgen paren met een kinderwens informatie over gezond zwanger worden en het optimaliseren van de natuurlijke zwangerschapskansen. Leefstijladviezen en informatie over de menstruatiecyclus en de vruchtbare periode zijn cruciaal.’

De app is beschikbaar voor Android en Apple mobiele telefoons. Vanaf 9 november kunnen geïnteresseerden deze app gratis downloaden in de Apple Store en Google Play Store.

Geruststelling en ondersteuning

‘De app voorkomt daarbij dat paren langer blijven proberen om op natuurlijke wijze zwanger te raken, terwijl de kans klein is dat dit zonder medische hulp lukt. Daarnaast ondersteunt de app gebruikers door hen gerust te stellen of door te verwijzen naar de huisarts. Partners krijgen de mogelijkheid om informatie met elkaar te delen en nog beter betrokken te zijn bij de zwangerschapswens.’

Direct goede informatie

Ongeveer één op de zes paren krijgt te maken met verminderde vruchtbaarheid. Freya, de patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, ondersteunt het initiatief voor de Isala Zwanger worden app. ’Bij sommige paren blijft een zwangerschap langere periode uit en kan er sprake zijn van een vruchtbaarheidsprobleem. Voor deze mensen kan deIsala Zwanger worden app steun bieden en hen een deskundig advies geven. Temeer omdat de app door medische specialisten is gebouwd, aldus Marjolein Grummiger, namens Freya.
Lees verder

Windesheim opent Financieel Spreekuur voor studenten

Gepubliceerd op: 10-11-2018 13:16

ZWOLLE - Hogeschool Windesheim opent het Financieel Spreekuur, waar studenten voortaan terecht kunnen met financiële vragen.

Veel studenten kampen met prestatiedruk. Financiële zorgen kunnen hier een oorzaak van zijn, bijvoorbeeld omdat studenten zich zorgen maken over de financiering van hun opleiding als gevolg van de invoering van het leenstelsel. Voor alle vragen die studenten hebben op financieel vlak – van vragen over toeslagen en bijverdienen tot persoonlijke financiële planning en belastingaangifte – kunnen zij vanaf komende dinsdag terecht bij Windesheims Financieel Spreekuur.

Het Financieel Spreekuur biedt op een laagdrempelige manier hulp of advies aan studenten. De gemeente Zwolle ondersteunt het initiatief om de financiële bewustwording van studenten te bevorderen. Dinsdag 13 november vanaf 15.30 uur is de officiële opening in lobby tussen gebouw X en T. De opening wordt verricht door Inge Grimm, lid College van Bestuur van Windesheim, en Regina Koudijs van de gemeente Zwolle.

Studenten helpen studenten

Het Financieel Spreekuur wordt bemand door studenten van de opleidingen HBO-Rechten en Social Work. Zij bieden hulp en financieel advies aan medestudenten van Windesheim. Dit gebeurt onder professionele begeleiding van Sociale Raadslieden (De Kern) en vakdocenten. Bekijk hier een video waarin de studenten vertellen over wat ze gaan doen.

Vanaf dinsdag 13 november kunnen studenten elke dinsdag van 13:00 tot 16:00 uur met al hun vragen terecht bij Windesheims Financieel Spreekuur. Locatie: Hogeschool Windesheim, lobby van het gebouw X/T, Campus 2-6 te Zwolle.
Lees verder

Meer Regionaal nieuws

© 2018 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services