Regionaal nieuws

Ziekenhuis komt steeds meer thuis


ZWOLLE - Isala, één van de grootste topklinische ziekenhuizen in het land, is begin dit jaar gestart met een eigen Connected Care Center. Alles draait hier om groei van het aandeel ‘connected’ zorg met telemonitoring, online consulten en gespecialiseerde zorg en begeleiding bij de patiënt thuis. Bestuursvoorzitter Rob Dillmann geeft antwoord op vragen over deze revolutie in de ziekenhuiszorg en over de aanpak van Isala.

Bestuursvoorzitter Rob Dillmann

Is verschuiving van zorg ‘naar buiten’ een nieuwe ontwikkeling?
“Wel jong maar niet nieuw. Bij Isala zie je onder meer al bij long- en hartpatiënten dat ze online met ons zijn verbonden en als het ware vanuit huis samenwerken met de zorgverleners in het ziekenhuis. Met apparatuur die gegevens doorseint en ook met eigen meetmomenten door de patiënt en contact daarover met ons. Dus het woord revolutie zit hem niet in de mogelijkheden, maar wel in de enorme groei van dit soort zorgoplossingen die je gaat zien de komende jaren. De kern is dat de patiënt meer en vaker thuis kan blijven in zijn vertrouwde omgeving. En een voordeel is dat de begeleiding en het bewaken hoe het met de patiënt gaat, vaak intensiever is dan bij een klassiek ritme van controles in het ziekenhuis. De soms continue verbinding met ons is bij patiënten die zich zorgen maken een uitkomst. Dat werkt zo bij patiënten die opeens iets overkomt, maar ook bij chronisch zieke patiënten die jarenlang bij ons in behandeling zijn. En vlak het effect op de familie niet uit. Met de patiënt thuis in goede verbinding met onze zorgverleners, is een partner of kind minder aan het rennen en vliegen en heeft men meer rust en vertrouwen.”

Kunt u zich voorstellen dat een patiënt liever fysiek bij de specialist aan het bureau zit?
“Ja natuurlijk. Als het gaat om keuzes, zie ik voor me dat je kijkt wat de patiënt wil. Niets moet, maar er is meer mogelijk. We gaan altijd voor zorg die in kwaliteit en veiligheid niet onder doet voor zorg waarbij de patiënt wél naar het ziekenhuis komt. Onze sector is ook sterk gereguleerd. Elke applicatie, elk apparaat dat je als medisch hulpmiddel wilt gebruiken, moet eerst voldoen aan een waslijst met voorwaarden. En elke methode moet tot in detail zijn getest. Dat maakt soms de vernieuwing in de zorg trager dan we zouden willen, maar het is goed dat het zo werkt.”

Is het vergrijzende deel van de samenleving wel klaar voor connected care?

“Wij merken van wel. Ik vind het mooi om te zien dat juist de zestigers en zeventigers van wie je verwacht dat ze matig overweg kunnen met virtueel contact, steeds digitaler ontwikkeld zijn en enthousiast moderne techniek adapteren. Nu de groei van ziekenhuiszorg buiten het ziekenhuis op gang komt, kennen steeds meer mensen ervaringsdeskundigen in hun privéomgeving. Zo raken zij meer overtuigd van de voordelen. Nederland is al een koploper als het gaat om internetgebruik. En onze cultuur van zelf regie nemen en betrokken zijn bij je gezondheid en behandeling, groeit. Dus de voedingsbodem voor connected care is goed.”

Lees het hele interview met Rob Dillman en de start van het Isala Connected Care Center onder leiding van programmadirecteur Jan Gerard Maring ophttps://www.isala.nl/nieuws/het-ziekenhuis-komt-steeds-meer-bij-ons-thuis/

Cibap houdt Global Game Jam


ZWOLLE  – De Ontwerpfabriek van het Cibap staat een lang weekend in het teken van gaming, design en programmeren. Een groep van 30 designers, ontwikkelaars, ontwerpers en studenten van het Cibap en Windesheim doen vanuit de Ontwerpfabriek mee aan de Global Game Jam 2019 (#GGJ19Zwolle). 


Meer dan 42.000 deelnemers ontwerpen op meer dan 2.000 locaties wereldwijd hun eigen games tijdens de Global Game Jam. Elk jaar is er een thema dat bij de start van de Jam onthuld wordt. In 2018 was dit “Transmission”.

De Global Game Jam is een jaarlijks weerkerend evenement, georganiseerd door globalgamejam.org. In Zwolle wordt dit georganiseerd door 038games in samenwerking met studenten van het Cibap. Het evenement is te volgen op www.facebook.com/ggj19zwolle en op het Youtube kanaal GGJZwolle.

Maak je eigen game

Wil jij ook je eigen game ontwikkelen, ga dan de challenge aan en meld je aan. Je verblijft van vrijdagmiddag tot zondagmiddag in de ontwerpfabriek van het Cibap. Deelname kost 50 euro. Hiervoor krijg je een inspirerende omgeving, eten, drinken en een slaapplek. Aanmelden kan via http://globalgamejam.nl/register/

038games

038games (www.038games.nl) is de Game Studio binnen de opleiding HBO-ICT van Hogeschool Windesheim en studenten van Cibap vakschool voor verbeelding. Bij 038Games ontwikkelen studenten van verschillende disciplines serious games voor externe opdrachtgevers.

Open dag hogeschool Windesheim


ZWOLLE - Hogeschool Windesheim houdt een Open Dag voor aspirant leerlingen.  Degenen die vragen hebben kunnen daar terecht. Waar leiden de nieuwe opleidingen Sociaal Werk in de Zorg of het Windesheim Business College voor op? Wat is het verschil tussen het Teachers College, de Pabo en de verschillende lerarenopleidingen?  Hoe kun je technische innovaties toepassen, bijvoorbeeld bij Elektrotechniek? Kortom; ontdek welke opleiding het beste bij jou past tijdens de open dag van hogeschool Windesheim 


Deze dag vindt plaats op vrijdag 25 januari, van 13.00 tot 21.00 uur op de Windesheimcampus in Zwolle.

Speciale voorlichtingen

Tijdens de open dag houden alle voltijdopleidingen meerdere voorlichtingsrondes. Verder zijn er speciale voorlichtingen, bijvoorbeeld over financiën of studeren in Zwolle. Voor de scholieren die nog geen idee hebben welke studie ze moeten kiezen zijn er verschillende voorlichtingsactiviteiten, zoals het maken van een gratis studiekeuzetest of een kort gesprek met een studiekeuzecoach. Kijk voor aanmelden en het volledige programma op windesheim.nl/opendag.

Landstede MBO houdt Open Huis


ZWOLLE - Landstede MBO houdt Open Huis in Zwolle. Een ieder die interesse heeft in een studie of vervolgstudie kan zich op vrijdag 25 januari op de locaties in Zwolle laten informeren over Landstede MBO.

Bezoekers van het Open Huis vinden er informatie over alle mbo-opleidingen. Docenten, coaches en studenten staan klaar om vragen te beantwoorden, hun ervaringen te delen en de bezoekers rond te leiden.

Locaties Landstede MBO
De volgende locaties zijn op donderdag 24 januari van 16.30 tot 20.30 uur geopend:

Harderwijk

- Westeinde 33, Mecklenburglaan 3, de Sypel 2 en Parkweg 4b (De Sypel)

Lelystad

- Het Ravelijn 1

Raalte

- Zwolsestraat 63a

De sublocatie Dronten, het Perron aan de Arend 4 is op donderdag 24 januari geopend van 15.00 – 18.00 uur

De locaties in Zwolle zijn op donderdag 24 januari en op vrijdag 25 januari van 16.30 tot 20.30 uur geopend:

- Assendorperdijk 31 (ingang Ten Oeverstraat), Assendorperdijk 55, Dokterspad 2, Fuchsiastraat 1, Rechterland 1 en Stadionplein 12


Meer informatie

Wie het Open Huis wil bezoeken en meer wil weten over de opleidingen, locaties en het Open Huis, vindt meer informatie opwww.landstedembo.nl. Hier kunnen bezoekers zich ook aanmelden. Voor informatie of een afspraak met onze studieloopbaanadviseurs is er het gratis infonummer: 0800-0245666 (tijdens kantooruren).

ChristenUnie over energietransitie


ZWOLLE - De ChristenUnie Overijssel wil dat er snel inzicht komt in het vermogen van het stroomnetwerk in Overijssel. Daartoe stelt zij vragen aan het College van Gedeputeerde Staten. De aankoppeling van zonneparken op het stroomnetwerk moet geen capaciteitsproblemen veroorzaken.


 “Die problematiek moet zo snel mogelijk de wereld uit anders komt er veel te weinig vaart in de energietransitie”, zegt statenlid Stelpstra van de Overijsselse ChristenUnie. Hij diende al in 2017 – met brede steun- een motie in, waarin hij aandrong op het in kaart brengen van de energie-infra-structuur. Stelpstra wil een heldere energieatlas en zakelijke afspraken. 

Een begrijpelijke infrastructuur, een energieatlas, draagt bij aan het gesprek met gemeenten en inwoners waar de vraag naar warmte en energie zich bevindt en welke capaciteit aan besparing en opwekking er nodig is.

Vraag en aanbod van energie moet zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Dat kan met een uitgekiende , infrastructuur. “Elk gebouw, huis zal uiteindelijk haar eigen energiecentrale moeten zijn en waar dat niet kan, moet dat zo veel als mogelijk plaatselijk geregeld worden”. Volgens Sybren Stelpstra wordt zo voorkomen dat er nu op locaties, waar de grondkosten laag zijn en dus hoge rendementen voor ondernemers zonneparken worden aangelegd en waarop het stroomnetwerk niet is berekend. 

“In april 2018 heb ik als statenlid nogmaals aangedrongen op een blauwdruk, waarin de opname capaciteit van beter inzichtelijk wordt gemaakt. Er is nu wel een energieatlas te vinden op internet, maar werkbaar is het nog niet. ” De ChristenUnie Overijssel is voorstander van dat gemeenten en plaatselijke verenigingen of coöperaties die lokaal samen de transitievraag oppakken”. In Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen heeft het CU-statenlid daar mooie voorbeelden van gezien. Dat verdient navolging. “Een energiecommissaris, naar Amsterdams model, kan daarbij mogelijk bij helpen.” Hij wil dat de provincie dat als voortrekker stimuleert." 

In maart 2019 zijn de verkiezingen voor de provinciale staten. “Er zal veel over dit onderwerp gepraat worden” volgens Stelpstra, “maar laten we vooral op basis van goede informatie en kennis aan de slag gaan.”

Geen snackwagen meer bij scholen


ZWOLLE – Voedselorganisaties willen snackwagens weren in de buurt van scholen.
Veel schoolkantines zijn al bezig om gezonder te worden d.m.v. saladebars, fruitschalen en gezonde broodjes maar doordat er binnen een straal van een kilometer een snackwagen en/of een fastfoodrestaurant te vinden is, wordt dit steeds lastiger waar te maken.

RTV Zwolle is langsgegaan bij 1 van die snackwagens namelijk Hermans Snackwagen, die staat op het Stadionplein, wat op loopafstand is van 3 locaties van Landstede.

https://www.youtube.com/watch?v=AEmvc2PCCCc

PvdA Zwolle tegen Lelystad Airport


ZWOLLE - De PvdA Zwolle is tegen de komst van Lelystad Airport. De partij verscherpt daarmee haar standpunt ten aanzien van de luchthaven. In een eerder stadium wilde de partij eerst een herindeling van het luchtruim voordat de luchthaven open ging. Na een avondvullende informatiesessie met deskundigen en diverse discussies met inwoners van Zwolle is de partij van mening dat een nieuw vliegveld in deze tijd niet meer kan.

De PvdA wil met dit standpunt een signaal afgeven. Raadslid Mart oude Egbrink: “’De klimaatveranderingen liegen er niet om. Het wordt steeds duidelijker dat we de klimaatdoelen van Parijs niet halen. De Europese vliegtaks laat nog lang op zich wachten. We roepen allemaal dat we duurzaamheid zo belangrijk vinden en dus vinden wij dat we daar ook naar moeten handelen. Daarom kunnen we niet anders dan tegen Lelystad Airport zijn. De ongebreidelde groei van Schiphol moeten we stoppen.”

Overlast

De PvdA Zwolle is de afgelopen periode in gesprek gegaan met de inwoners van Zwolle en neemt hun zorgen zeer serieus. “’Het gaat mensen om meer dan alleen maar de geluidsoverlast die het laagvliegen van de toestellen met zich mee brengt”, aldus oude Egbrink. Ook de CO2 uitstoot, de toename van fijnstof in de lucht en de aanslag op het milieu zijn onderwerpen die veel worden genoemd. Mensen kijken verder dan alleen maar hun eigen omgeving. Net als wij zijn veel Zwollenaren bezorgd over de wereld die we achterlaten voor de volgende generatie.”’

Vertrouwen

Uit de gesprekken met de inwoners van de stad is ook duidelijk geworden dat de overheid, als het gaat om dit soort grote projecten, niet altijd als een betrouwbare partner wordt gezien. Oude Egbrink: “’Mensen vinden het storend dat de testvlucht op verschillende manieren uitgelegd wordt. Ook de vele fouten in de milieu -effectrapportage (MER) en de belangenverstrengeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden als verwarrend ervaren.”’ Volgens oude Egbrink is het belangrijk dat de overheid het vertrouwen van de burgers terugwint: “’Het ministerie zal de komende jaren erg haar best moeten doen om het vertrouwen te herstellen. Dit betekent ook dat samen met de maatschappijen op een transparante manier een visie op de luchtvaart moet worden ontwikkeld waarin heldere inspraakprocedures centraal staan. Daar passen nieuwe vliegvelden of uitbreiding van bestaande niet in!”, aldus het PvdA-raadslid.

Isala lanceert app voor paren met kinderwens


ZWOLLE - Ongeveer één op de zes paren krijgt te maken met verminderde vruchtbaarheid. Het Fertiliteitscentrum van Isala Vrouw-kindcentrum lanceert daarom haar eerste app;

‘Isala Zwanger worden’, ontwikkeld door medisch specialisten. Vrouwen krijgen door het beantwoorden van de vragen in de intake, inzicht in hun cycluskalender; wanneer begint de cyclus en wanneer ben je vruchtbaar? Ook vinden zij handige tips, feiten en fabels over allerlei onderwerpen rondom zwanger worden. Door de ‘Hunault score’ in de app kunnen paren met een kinderwens hun kans op een succesvolle spontane zwangerschap berekenen.

Deze week vindt de Europese Week van de Vruchtbaarheid plaats. Isala Vrouw-kindcentrum vraagt met de lancering van de app aandacht voor vruchtbaarheid.

‘Ondanks dat er meerdere varianten van cycluskalender-apps bestaan, is de Isala Zwanger worden app uniek, omdat het een persoonsgerichte berekening van de zwangerschapskans biedt’, vertelt gynaecoloog Gijs Teklenburg van het Isala Fertiliteitscentrum.‘

Kans op zwangerschap berekenen

Teklenburg: ‘De mogelijkheid om de kans op zwangerschap zelf te berekenen (Hunault score) wordt als zeer waardevol beoordeeld. Deze module is in een groep gebruikers getest en de ervaringen zijn heel positief. Daarbij voldoet deze module aan de Europese richtlijnen voor medische hulpmiddelen. Dankzij de app krijgen paren met een kinderwens informatie over gezond zwanger worden en het optimaliseren van de natuurlijke zwangerschapskansen. Leefstijladviezen en informatie over de menstruatiecyclus en de vruchtbare periode zijn cruciaal.’

De app is beschikbaar voor Android en Apple mobiele telefoons. Vanaf 9 november kunnen geïnteresseerden deze app gratis downloaden in de Apple Store en Google Play Store.

Geruststelling en ondersteuning

‘De app voorkomt daarbij dat paren langer blijven proberen om op natuurlijke wijze zwanger te raken, terwijl de kans klein is dat dit zonder medische hulp lukt. Daarnaast ondersteunt de app gebruikers door hen gerust te stellen of door te verwijzen naar de huisarts. Partners krijgen de mogelijkheid om informatie met elkaar te delen en nog beter betrokken te zijn bij de zwangerschapswens.’

Direct goede informatie

Ongeveer één op de zes paren krijgt te maken met verminderde vruchtbaarheid. Freya, de patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, ondersteunt het initiatief voor de Isala Zwanger worden app. ’Bij sommige paren blijft een zwangerschap langere periode uit en kan er sprake zijn van een vruchtbaarheidsprobleem. Voor deze mensen kan deIsala Zwanger worden app steun bieden en hen een deskundig advies geven. Temeer omdat de app door medische specialisten is gebouwd, aldus Marjolein Grummiger, namens Freya.

Windesheim opent Financieel Spreekuur voor studenten


ZWOLLE - Hogeschool Windesheim opent het Financieel Spreekuur, waar studenten voortaan terecht kunnen met financiële vragen.

Veel studenten kampen met prestatiedruk. Financiële zorgen kunnen hier een oorzaak van zijn, bijvoorbeeld omdat studenten zich zorgen maken over de financiering van hun opleiding als gevolg van de invoering van het leenstelsel. Voor alle vragen die studenten hebben op financieel vlak – van vragen over toeslagen en bijverdienen tot persoonlijke financiële planning en belastingaangifte – kunnen zij vanaf komende dinsdag terecht bij Windesheims Financieel Spreekuur.

Het Financieel Spreekuur biedt op een laagdrempelige manier hulp of advies aan studenten. De gemeente Zwolle ondersteunt het initiatief om de financiële bewustwording van studenten te bevorderen. Dinsdag 13 november vanaf 15.30 uur is de officiële opening in lobby tussen gebouw X en T. De opening wordt verricht door Inge Grimm, lid College van Bestuur van Windesheim, en Regina Koudijs van de gemeente Zwolle.

Studenten helpen studenten

Het Financieel Spreekuur wordt bemand door studenten van de opleidingen HBO-Rechten en Social Work. Zij bieden hulp en financieel advies aan medestudenten van Windesheim. Dit gebeurt onder professionele begeleiding van Sociale Raadslieden (De Kern) en vakdocenten. Bekijk hier een video waarin de studenten vertellen over wat ze gaan doen.

Vanaf dinsdag 13 november kunnen studenten elke dinsdag van 13:00 tot 16:00 uur met al hun vragen terecht bij Windesheims Financieel Spreekuur. Locatie: Hogeschool Windesheim, lobby van het gebouw X/T, Campus 2-6 te Zwolle.

D66 wil regionale democratie versterken


ZWOLLE - De lokale afdelingen van D66 in de regio IJsselland nemen het initiatief om samen met andere politieke partijen de regionale democratie te versterken. Volgens de D66-fracties is het hoog tijd dat de gemeenteraden het al maar groeiende aantal regionale samenwerkingsverbanden beter kunnen controleren en gezamenlijk kaders kunnen stellen.

De afgelopen jaren zijn gemeentes steeds vaker regionaal gaan samenwerken. Bijvoorbeeld om de regionale economie te versterken of in de veiligheidsregio om rampen te voorkomen of te bestrijden. Maar ook op het gebied cultuur, energie en de zorg, werken gemeenten steeds meer samen. Samenwerken maakt een regio niet alleen sterker, het kan ook veel geld besparen. Bijvoorbeeld door samen in te kopen. Zo koopt de veiligheidsregio centraal brandweerauto’s in.

Voor raadsleden, de gekozen volksvertegenwoordigers, is echter lang niet altijd helder op welke momenten zij invloed kunnen hebben op de besluiten die regionaal genomen worden. Soms zijn het ook besluiten die door zeer licht georganiseerde netwerken genomen worden, maar die wel degelijk impact kunnen hebben op het leven van inwoners. Terwijl steeds meer geld van gemeentes wordt uitgegeven in deze samenwerkingsverbanden, zien de D66-fracties dat de democratische controle door gemeenteraad vaak een probleem is. De regionale fracties van D66 willen daarom dat de raden meer inzicht en invloed krijgen. Volgens Overijsselse democraten zouden niet alleen de gemeentebesturen daarom moeten samenwerken, maar ook de gekozen raden.

Bij de begrotingsbehandelingen in de gemeenteraden stellen de fracties voor om als eerste stap in 2019 een conferentie te organiseren over dit thema. Ook willen zij duidelijker inzicht van de gemeentebesturen in de besluitvorming van regionale samenwerkingen.

Er zijn verschillende manieren waarop de regionale democratie versterkt kan worden. Zo is er in Twente een speciale raad met afgevaardigden uit de verschillende gemeenteraden. Ook kan er gedacht worden aan digitale consultatie van raadsleden voorafgaand aan de besluitvorming van de samenwerkingen zelf. Welke manier het beste bij onze regio past, daar wil D66 het met alle andere partijen over hebben tijdens de conferentie.

Landstede MBO houdt Open Huis


HARDERWIJK/RAALTE/ZWOLLE – Iedereen die interesse heeft in een (vervolg)studie kan zich uitgebreid laten informeren bij Landstede MBO. Het Open Huis vindt plaats in Harderwijk, Raalte en Zwolle en bij de sublocaties in Dronten en Lelystad.

Bezoekers van het Open Huis vinden er informatie over alle mbo-opleidingen. Docenten, coaches en studenten staan klaar om vragen te beantwoorden, hun ervaringen te delen en de bezoekers rond te leiden.

Locaties Landstede MBO
De volgende locaties zijn op donderdag 15 november van 16.30 tot 20.30 uur geopend:

Harderwijk

- Westeinde 33, Mecklenburglaan 3, de Sypel 2 en Parkweg 4b (De Sypel)

Lelystad

- Het Ravelijn 1

Raalte

- Zwolsestraat 63a

Zwolle

- Assendorperdijk 31 (ingang Ten Oeverstraat), Assendorperdijk 55, Dokterspad 2, Fuchsiastraat 1, Rechterland 1 en Stadionplein 12

De sublocatie Dronten, het Perron aan de Arend 4 is op donderdag 15 november geopend van 15.00 – 18.00 uur

Meer informatie

Wie het Open Huis wil bezoeken en meer wil weten over de opleidingen, locaties en het Open Huis, vindt meer informatie op www.landstedembo.nl. Hier kunnen bezoekers zich ook aanmelden.

Voor informatie of een afspraak met één van de studieloopbaanadviseurs is er het gratis infonummer: 0800-0245666 (tijdens kantooruren).

Zwolle steunt Albanese LHBTI-community


ZWOLLE - Met morele steun, contacten, berichtgeving en concrete adviezen gaat Zwolle de LHBTI-gemeenschap in een Albanese partnergemeente steunen. Vijf Nederlandse gemeenten, waaronder Zwolle, steunen daarmee een project van COC, Nederlands Helsinki Comité en het ministerie van Buitenlandse Zaken om de LHBTI-community in Albanië een hart onder de riem te steken.

De gemeenschap van lesbiënnes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen heeft het moelijk in Albanië. Buiten de hoofdstad Tirana komen mensen niet of nauwelijks uit de kast, durven vaak niet zichtbaar te zijn en hun fundamentele rechten zijn nauwelijks gewaarborgd. Het vergt voor Albanese gemeenten en bestuurders veel moed om lokale actieplannen op te stellen.

Deze maand nog bezoeken de vijf Albanese gemeenten hun Nederlandse partnergemeenten voor inspiratie en toelichting op het lokaal LHBTI-beleid in Nederland. Aansluitend worden de Albanese gemeenten twee jaar getraind en begeleid vanuit COC Nederland.

Tegenbezoek

Zwolle zorgt voor morele steun door middel van berichtgeving, contacten, vragen beantwoorden en een tegenbezoek in mei 2020. Ureninzet en kosten hebben voor Zwolle geen consequenties: het past binnen de bestaande begroting.

De ondersteuning van lokaal LHBTI-beleid in Albanië maakt deel uit van het Nederlands Fonds voor Regionale Partnerschappen/Matra-programma. Landen die op termijn willen toetreden tot de EU worden vanuit dit programma geholpen bij versterking van de rechtsstaat en de democratie. Een sterkere democratie en rechtsstaat zorgen voor meer stabiliteit in deze landen.

Van Brussel naar Zwolle en terug


ZWOLLE - D66 Zwolle ontvangt in Het Perrontheater Robert Farla. Deze Europese Democraat presenteert zijn sociaal manifest voor Europa. De bijeenkomst is initiatief van de thema-afdeling Europa van D66 en heeft als doel Europa dichter bij Zwolle te brengen.

De avond maakt onderdeel uit van een reeks bijeenkomsten over Europa. In de bijeenkomsten wordt gesproken over Europese ontwikkelingen, dilemma’s, bedreigingen en kansen. De bijeenkomsten hebben als doel Europa dichter bij de lokale afdelingen te brengen en concreter te maken, het Europa congres dat in januari in Brussel zal worden georganiseerd onder de aandacht te brengen en input voor dit congres en thema-afdeling en D66 in bredere zin op te halen.

Robert Farla
Robert Farla is verbonden aan de permanente vertegenwoordiging van Nederland in Europa. Daarvoor was hij internationaal secretaris van D66.

Op de bijeenkomst kan iedereen meepraten over thema’s die belangrijk zijn voor Zwolle. Er komen deskundigen en betrokkenen aan het woord en aansluitend is er ruimte voor debat. Doel is om Zwollenaren in contact te brengen en te betrekken bij belangrijke zaken die spelen. Ook niet-leden zijn meer dan welkom. Het Perrontheater ligt op wandelafstand van het station van Zwolle.

Waar & hoe:  Gratis entree (consumpties op eigen kosten).  Aanvang: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 op dinsdag 13 november Locatie: Perrontheater van de Jonge Honden (Westerlaan 9, Zwolle)  Alle belangstellenden (ook niet-leden!) zijn welkom.

Kandidatenlijst GroenLinks Overijssel vastgesteld


ZWOLLE - GroenLinks is verheugd om Manouska Molema (36) uit Oldenzaal voor te dragen als lijsttrekker voor de Statenverkiezingen. Ze is voormalig wethouder van de gemeente Oldenzaal en momenteel nog raadslid aldaar. Manouska is iemand die zich al jaren namens GroenLinks inzet voor een groene en sociale wereld.

Tijdens de ledenvergadering is het vertrouwen in Manouska Molema uitgesproken. Ook is de verwachting uitgesproken dat GroenLinks deze verkiezingen een goed resultaat zal behalen. Er is een verbindend en ambitieus verkiezingsprogramma vastgesteld.

Manouska Molema kan niet wachten om aan de slag te gaan voor GroenLinks in de provincie Overijssel. Ze is enthousiast, heeft politieke en bestuurlijke ervaring, en legt snel verbindingen. Manouska Molema: “Ik vind het een eer dat ik GroenLinks Overijssel mag vertegenwoordigen en zal me dan ook maximaal inzetten voor een mooi resultaat!

Nummer twee op de lijst is Robert Jansen (38) uit Deventer. Hij zet zich al jaren in voor GroenLinks idealen in de provincie Overijssel. Hij heeft dossierkennis en laten zien dat hij mooie resultaten kan bereiken. Hij wil graag de komende periode door met het realiseren van de GroenLinks idealen in Overijssel.

Claudi Groot Koerkamp (46) uit Wijhe, de nummer drie van de lijst, is relatief kort lid van GroenLinks en maakt indruk met haar wil en kwaliteit om zich in te zetten voor een betere provincie. Ze heeft veel ervaring met samenwerking in teams en ze heeft een groot netwerk. Ze is sterk in de verbinding leggen tussen overheid, onderwijs en ondernemers.

Een van onze jonge kandidaten staat op plek vier: Lucas Brinkhuis (19) uit Schalkhaar. Hij is de drijvende kracht achter DWARS Overijssel, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Zijn jeugdig enthousiasme gaat gepaard met een uitgebreide kennis.

Nummer vijf is Mathilde Tempelman-Lam (27) uit Zwolle. Mathilde is ruim vier jaar actief in de steunfractie van GroenLinks Zwolle. In het dagelijks leven werkt ze als manager en beleidsadviseur in het onderwijs. Zij wil zich inzetten voor alle leven in onze provincie. Van mensen en dieren, tot planten en ecosystemen.

Met verjonging en spreiding over hele provincie, en dorpen en steden.

Er staan maar liefst drie kandidaten namens DWARS op de lijst. De jongste kandidaat is Jarno van Straaten uit Deventer (16 jaar, plek 18). Maar ook de top-vijf kandidaten zijn jong.

In totaal bestaat de lijst uit 44 kandidaten. De kandidaten komen niet alleen uit de steden, maar ook uit onder andere Hasselt (Zwartewaterland), Mander en Harbrinkhoek (Tubbergen), Kalenberg (Steenwijkerland), Geerdijk (Twenterand), Holten (Rijssen-Holten) en Goor (Hof van Twente)

Isala live met Nieuw Elektronisch Patiëntendossier


ZWOLLE - Vandaag is Isala met al haar locaties overgestapt op één nieuw gezamenlijk elektronisch patiëntendossier. Met de invoering van één patiëntendossier voor alle locaties wil Isala de kwaliteit en veiligheid van haar zorg nog beter maken en de patiënt centraal stellen. Om stipt één uur vanmiddag werd zowel in Isala Zwolle als in Isala Meppel door ‘een gezamenlijke druk op de knop’ door een patiënt, een lid van de Isala Kinderraad, een arts en een verpleegkundige het officiële startsein gegeven. Honderden medewerkers van Isala waren getuige van dit bijzondere en feestelijke livegang-moment.

‘Ik ben ontzettend trots en geraakt door dit unieke moment’, aldus Hans de Boer, Raad van bestuur van Isala. ‘Alle mensen in Isala hebben zo hard en met zoveel passie en bevlogenheid hieraan gewerkt.’

In het elektronisch patiëntendossier (Hix) registreert Isala medische gegevens van patiënten, zoals diagnoses, onderzoeksresultaten en behandelplannen. Met het nieuwe patiëntendossier beschikt iedereen die bij de behandeling en begeleiding van patiënten betrokken is, altijd over de meest actuele en complete informatie. Ongeacht locatie, beroepsgroep of afdeling. ‘Gebruikmaken van één dossier betekent meer efficiëntie in ons werk en daarmee nog beterezorg voor de patiënt,’ aldus De Boer.

De voordelen van één gezamenlijk patiëntendossier

Vanwege de fusie tussen Isala en Isala Diaconessenhuis ontstond de wens om over te stappen op één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier, waar behandelaren actuele medische informatie over patiënten kunnen raadplegen en vastleggen. Met dit nieuwe elektronische patiëntendossier is dat mogelijk. Medewerkers die bevoegd zijn, kunnen medische gegevens van een patiënt inzien en op een veilige manier met elkaar uitwisselen, op elk moment en vanaf elke afdeling.

Veilig en betrouwbaar

Specialisten, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals werken vanaf nu allemaal in hetzelfde dossier. Maar dat betekent niet dat iedereen zomaar in medische gegevens kan kijken. Integendeel. Alleen zorgprofessionals met wie de patiënt een behandelrelatie heeft, hebben toegang tot het dossier. En dan alleen tot de onderdelen van het dossier die van cruciaal belang zijn voor het verlenen van goede zorg.

Volgens Victor van der Hoeven, projectleider van ChipSoft, het bedrijf dat het systeem voor het EPD (Hix) mogelijk maakte, profiteren niet alleen de patiënten en medewerkers van Isala van het Nieuw EPD, maar profiteert de hele regio. ‘Isala werkt als topklinisch ziekenhuis regionaal en landelijk nauw samen met zorgaanbieders, stichtingen en organisaties. Om het optimale uit zo’n samenwerking te halen, is het essentieel om veilig en snel informatie te kunnen uitwisselen. Dit patiëntendossier is helemaal ingesteld op deze moderne manier van zorg verlenen.’

Welk bedrijf verbindt bedrijfsvoering en biodiversiteit?


ZWOLLE - Het bedrijf uit Overijssel met de grootste inzet voor biodiversiteit maakt kans op de Groene Twinkeling, de groenste prijs voor ondernemend Overijssel. Bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van biodiversiteit kunnen zich de hele maand november inschrijven via www.groenetwinkeling.nl. Een ander bedrijf aanmelden mag ook!

De Groene Twinkeling staat voor een economische en ecologisch vitale toekomst en ze stimuleert bedrijven zich in te zetten voor biodiversiteit in hun omgeving. Bedrijven die in aanmerking komen nemen maatrelen ten behoeve van biodiversiteit of zetten zich op een andere manier hiervoor in. Moeilijk? Een bedrijf kan al eenvoudig een bijdrage leveren door bijvoorbeeld op het bedrijventerrein biodiversiteit tastbaar te maken. Dat kan door het zaaien van wilde inheemse bloemen of het planten van bomen en struiken. Bedrijven die langer bezig zijn met biodiversiteit hebben dat in de hele werkwijze geïntegreerd. Denk daarbij aan de materialen die gebruikt zijn bij de bouw van een nieuw kantoorpand, onderzoek naar het vervangen van hun huidige producten door producten gemaakt op natuurlijke basis of aandacht voor biodiversiteit bij productieteelt. Want vrijwel alles wat we eten, is direct of indirect te herleiden tot biodiversiteit. Veel vormen van recreatie en toerisme draaien voornamelijk om natuur. Biodiversiteit vertegenwoordigt een enorme economische waarde.

De prijs

Een vakjury beoordeelt de inzendingen en maakt 5 december de drie genomineerde ondernemers bekend. De winnaar van de GT-award (ontwerp van kunstenaar Guido Orsetti) kan rekenen op een groen podium en mag een jaar lang vergaderen in de natuur. De winnaar van vorig jaar is Bakker Slatman uit Hardenberg: “We boeren in harmonie met de natuur, daar werken we hard voor. Dat dit gezien en erkend wordt, daar zijn wij ontzettend blij mee!” Woensdag 23 januari 2019 wordt de winnaar bekend gemaakt. Dat gebeurt tijdens de feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst op de Sallandse Heuvelrug.

Pleit ook voor biodiversiteit. Doe mee!

Door verzuring (ammoniak en stikstofoxiden), verdroging en versnippering verdwijnen planten en dieren uit onze leefomgeving. Natuurorganisaties en Groene Twinkeling bedrijven uit Overijssel zetten zich samen in om deze achteruitgang van biodiversiteit een halt toe te roepen. Hoog tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen en biodiversiteit te beschermen. Zet jij je daar ook voor in? Doe dan mee en schrijf je in voor de Groene Twinkeling 2019!

Ontmoetingsdag in regio Zwolle


ZWOLLE - Onder het thema ‘Zin in Leven?!’ organiseert de stichting Als kanker je raakt een kleinschalige ontmoeting voor iedereen die is geraakt door kanker.
Wanneer je geraakt wordt door kanker, staat je wereld op zijn kop. Je leven wordt gevuld met prognoses, behandelingen, operaties, bestralingen, chemo/radioactieve therapie, medicijnen, ziek worden en wachten. Behandelingen die allemaal hun eigen spoor achterlaten…

Horen dat je geraakt bent door kanker heeft een onvoorstelbaar diepe impact op je geestelijk en lichamelijk welzijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor je naasten. Er is een diep besef van kwetsbaarheid en eindigheid. Er komen vragen boven over het leven, over het leven na dit leven, over de God van het leven. Maar er is ook onzekerheid over hoe het leven verder zal gaan.

Met de ontmoeting ‘Zin in Leven?!’ wil de stichting mensen, die door kanker worden geraakt, ondersteunen. De dag staat in het teken van ontmoeting, (h)erkenning en (geloofs)bemoediging. Dorien Koetsier begeleidt de dag. Loes den Uijl verzorgt een creatieve workshop. Er is volop gelegenheid elkaar te ontmoeten, onder het genot van koffie/thee en een lunch. De begeleiders zijn zeer deskundig en weten uit ervaring wat het betekent om te leven met kanker.

Meer informatie? Aanmelden? Er is ruimte voor 12 deelnemers. Graag vooraf aanmelden op www.alskankerjeraakt.nl of stuur een e-mail naar ontmoeten@alskankerjeraakt.nl
Iedereen is welkom op woensdag 21 november van 10.30 uur tot 15.30 uur in de Smidse, Hezenbergerweg 50, Hattem.

Over de stichting De stichting Als kanker je raakt is in 2011 opgericht op initiatief van ds. Arie van der Veer en geestelijk verzorger Rita Renema-Mentink en heeft als doel mensen te ondersteunen die geraakt worden door kanker d.m.v. ontmoeting, gesprek en (geloofs)bemoediging.

Trakteer elkaar op een gratis dagje uit!


ZWOLLE - Trakteer iemand op een dagje uit! Dat kan de hele maand november. Iedereen die met de bus of regionale trein reist, mag iemand gratis meenemen. Met dit aanbod stimuleert Ervaar het OV, het samenwerkingsverband van regionale vervoerders in Overijssel, Gelderland en Flevoland, het gebruik van het openbaar vervoer.

De OV-actie heeft eerder ook Bram en Lieke verleid om samen naar de binnenstad te reizen en daar een dagje te gaan shoppen. ‘Super handig! Ik heb gewoon ingecheckt met mijn OV-chipkaart en Bram reisde mee met een gratis e-ticket. Volgende week zijn de rollen omgekeerd. Dan trakteert hij mij op een gratis dagje met de trein.’ Ervaar het OV stimuleert om samen op stap te gaan met het OV in Oost-Nederland.

Download je gratis e-ticket

Je mag onbeperkt mee doen aan de actie twee voor de prijs van één in de hele maand november. Deze actie geldt in de bussen en regionale treinen in Gelderland, Overijssel, Flevoland. Via www.ervaarhetov.nl of de Ervaar het OV-app kun je het gratis e-ticket downloaden.

Basisscholen uit Overijssel zaterdag op tv


ZWOLLE - Twee scholen uit Overijssel strijden in de muzikale tv-show Lang Leve de Muziek Show tegen elkaar. De uitzending is te zien op zaterdag 3 november om 17.15 uur bij AVROTROS op NPO Zapp. De kinderen van De Octopus uit Zwolle nemen het op tegen de kinderen van St. Plechelmusschool uit Hengelo. De prijs is: optreden in de grootste schoolband van Nederland voor Koningin Máxima.

In Lang Leve de Muziek Show vormt muziek de rode draad. Iedere week strijden twee scholen uit één provincie tegen elkaar. Naast spetterende optredens en muzikale quizvragen, maken de scholen ook een eigen muziekvideo. Hierbij krijgen zij de hulp van bekende YouTubers. De weg naar de overwinning is pittig, maar de hoofdprijs is niet mis. De winnende klassen vormen namelijk de grootste schoolband van Nederland die optreedt tijdens Het Kerst Muziekgala 2018 in de Brabanthallen in Den Bosch. Koningin Máxima is, als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, een van de aanwezige gasten.

De uitdagingen in het programma zijn dit seizoen nog groter dan vorig jaar: zo moeten de kinderen een metershoge gitaar beklimmen om een muzikale puzzel op te lossen en overwinnen de leerkrachten alle schaamte (of niet!) in een spel waarin zij centraal staan. En bekende YouTubers als Quinty en Noah moeten ‘hun school’ aan de overwinning helpen wanneer zij in de knotsgekke draaiende stoel plaatsnemen.

Lang Leve de Muziek Show wordt gepresenteerd door Buddy Vedder, die elke week wordt bijgestaan door bekende juryleden als Yes-R, Trijntje Oosterhuis en Roel van Velzen. Zaterdag is Kaj van der Voort jurylid. Samen met Buddy zingt hij het spectaculaire openingsnummer, waarmee zij het thema van die uitzending introduceren. Komende zaterdag is dat ’pop’.

Méér Muziek in de Klas is medeorganisator van Lang Leve de Muziek Show en Het Kerst Muziekgala 2018. De stichting zet zich in voor structureel en goed muziekonderwijs op alle basisscholen in Nederland. Want muziekonderwijs vergroot de wereld van het kind en levert een bijdrage op cognitief, emotioneel, sociaal en creatief vlak. AVROTROS wil de muziekbeleving onder kinderen stimuleren en hen aanzetten tot het maken van muziek. Dit doet de omroep onder andere met programma’s als het Junior Eurovisie Songfestival, het Kinderprinsengrachtconcert en Lang Leve de Muziek Show.

Lang Leve de Muziek Show, zaterdag 20 oktober om 17.15 uur bij AVROTROS op NPO Zapp

Boerinnendag wordt Themadag


ZWOLLE - De Agrarische Commissie van Vrouwen van Nu Overijssel houdt haar jaarlijkse Themadag (voorheen Boerinnendag).

Het thema van deze dag is: VAN BASIS- TOT EINDPRODUCT.

De volgende sprekers zijn door ons uitgenodigd:

* De heer Stef Beunk, vertegenwoordiger van de Fleckvieh ki-organisatie Bayern Genetik met als onderwerp “Als je met de natuur meewerkt win je altijd”.

* Mevrouw Danielle van Reenen van FrieslandCampina over “Van idee tot schap”.

* De heer Bas Godschalk, entomofagist bij het bedrijf Insects for all over “Duurzaam insecten eten”. j

* De heer Egbert Dikkers van Smit & Zoon over de duurzaamheid in de “Leerindustrie”.

Het is voor zowel de producent als de consument een interessante dag.

Deze dag wordt gehouden in zalencentrum Het Bonte Paard, Deventerweg 87 in Holten en begint om 10.00 uur (zaal open vanaf 9.30 uur) en duurt tot ongeveer 15.30 uur.

De kosten voor leden van Vrouwen van Nu zijn € 28,=inclusief koffie/thee/lunch, niet-leden betalen € 33,=.

Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Margje Doze, tel 0521-361591 of email: penningmeester.ac@vvnov.nl

Drie prijzen voor 3-minuten filmpjes op AVO filmfestival


ZWOLLE - Maak een filmpje van op de kop af 3 minuten. Kies zelf het onderwerp en de uitvoering: in kleur of zwart-wit, met of zonder geluid. En ding mee naar drie prijzen tijdens een filmfestival op zaterdag 29 september in zalencentrum Stegeman in Laren (Gld). De prijzen zijn uitgeloofd door de Audiovisuele Vereniging Oost (AVO), de overkoepelende organisatie van regionale filmclubs in Overijssel en Oost Gelderland.

Lees verder

Cardioloog Vincent Roolvink – Isala Hartcentrum - promoveert


ZWOLLE - Cardioloog Vincent Roolvink van Isala Hartcentrum deed onderzoek naar gebruik van bètablokkers in de ambulance bij een acuut hartinfarct. Meest opmerkelijke conclusies uit zijn onderzoek: hartritmestoornissen nemen af en het lijkt dat na 6 maanden er een iets betere pompfunctie is van het hart na gebruik van bètablokkers in de ambulance.

Lees verder

Camperen niet zonder televisie


ZWOLLE - Veel Nederlandse camperaars kunnen niet zonder televisie op vakantie. Ruim de helft van de camperaars kijkt naar de beeldbuis wanneer ze op reis zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de NKC, Europa’s grootste camperclub.

Lees verder

Internationaal congres over familiebedrijven bij Windesheim


ZWOLLE - Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim is binnenkort gastheer van het internationale IFERA-congres.

IFERA is het wereldwijde netwerk van onderzoekers op het gebied van familiebedrijven. Meer dan 150 onderzoekers uit de hele wereld komen volgende week bij Windesheim samen om elkaar te ontmoeten en de nieuwste onderzoeksresultaten te presenteren. Op woensdag 4 juli is er een speciale dag voor ondernemers, adviseurs en andere geïnteresseerden. Hier wordt een aantal prestentaties en workshops verzorgd specifiek voor bedrijfsfamilies en hun opvolgers.

Lees verder

Volledig parcours Zwolle Urban Trail bekend


ZWOLLE - De tweede editie van de Zwolle Urban Trail vindt plaats over minder dan 2 weken, op zondag 8 juli. Het parcours bestaat dit jaar wederom uit 18 bijzondere locaties. Deelnemers krijgen de kans om nieuwe locaties als The Great Escape, Evenementenboot Ooster-Schelde, Bij Giel en Theater de Spiegel te ontdekken. Daarnaast zijn een aantal populaire locaties van vorig jaar opnieuw onderdeel van het parcours zoals Stadkamer en Hedon. Het totale parcours is ca 10 km. De volledige parcourskaart is te vinden op de website van de Zwolle Urban Trail.

Lees verder

Cibap Graduates 2018


ZWOLLE – Met de Kick-off op donderdag 5 juli in Transit, het voormalig politiekantoor in de Luttekestraat 35 in Zwolle, start de expositie Cibap Graduates 2018. Vanaf 5 juli toont een groot aantal eindexamenkandidaten van het Cibap hun eindwerk op diverse locaties in de binnenstad van Zwolle onder de naam Cibap Graduates 2018. Ook gaan de Cibap Graduates dit jaar ‘On the move!’ Drie caravans ondergingen een spectaculaire transformatie en zijn nu als mini-pop-up-museums te zien in de binnenstad.

Lees verder

Dierenziekenhuis in Zwolle


ZWOLLE  – Katten- en hondenbezitters in het noorden en oosten van Nederland hoeven voortaan minder ver te reizen voor gespecialiseerde medische zorg voor hun huisdier. Dit najaar opent in Zwolle de kliniek AniCura de Tweede Lijn; een nieuw specialistisch dierenziekenhuis voor de zorg en behandeling van complexe aandoeningen bij huisdieren. De nieuwe vestiging biedt een breed aanbod van specialistische zorg, zoals operaties van bijvoorbeeld botbreuken tot de behandeling van kanker. “Zodra een dierenarts constateert dat een aandoening bij een huisdier te moeilijk is om zelf te behandelen, kan deze de patiënt verwijzen naar ons”, aldus Henrik Wagter, Duits dierenartsspecialist chirurgie bij AniCura de Tweede Lijn.

Lees verder

NLInvesteert helpt ondernemers in regio Zwolle aan financiering


ZWOLLE - Twee ervaren regionale oud-bankiers slaan de handen ineen en starten een maatschap die ondernemers in de wijde omgeving van Zwolle aan goede financiering helpt.

Lees verder

Regio Zwolle maakt zich klaar voor ZomerOndernemer!


ZWOLLE - Jongeren tussen de 15 en 23 jaar en woonachtig in de regio Zwolle (IJsseldelta) kunnen in de komende zomervakantie kosteloos meedoen aan het project ZomerOndernemer. Een project waarbij jongeren in zes weken een eigen bedrijf starten met begeleiding van professionele coaches. Een mooie kans voor jongeren die willen ervaren of het ondernemerschap iets voor ze is. De deelnemers ontvangen zelfs een startkapitaaltje om de eerste kosten te dekken en ze zijn verzekerd.

Lees verder

Launchlab lanceert accelerator programma voor startups in de regio Zwolle


ZWOLLE - Hoe maak je een succes van je startup? Om dat voor elkaar te krijgen volgen tien startende bedrijven sinds afgelopen vrijdag een nieuw programma bij Launchlab, techstart community in de regio Zwolle.

De praktijk wijst uit dat veel startups in het eerste jaar mislukken. Om dat te voorkomen is bij Launchlab een zogeheten accelerator programma van start gegaan. Tien startups uit Zwolle gaan vier maanden lang zo’n programma volgen, waarin ze worden begeleid bij het opstarten van hun onderneming.

Lees verder

Nederlanders en Duitsers positief over elkaar


ZWOLLE -  Een op de vijf Nederlandse grensbewoners die binnen 5 jaar wil verhuizen, is bereid naar Duitsland te emigreren. Omgekeerd beschouwt bijna 1 op de 3 Duitsers Nederland als optie. Er heerst een groot wederzijds vertrouwen tussen inwoners aan de Duitse en Nederlandse zijde van de grens. Toch blijft grensoverschrijdende migratie beperkt in omvang. Als Nederlanders overwegen om te verhuizen naar Duitsland dan spelen bij hen de lagere woonkosten en het grotere woongenot een rol.Duitsers noemen als overwegingen het sociale klimaat, het woongenot en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland. Van alle 36 gemeenten langs de grensstreek met onze Oosterburen, hebben Vaals en Enschede de hoogste grensoverschrijdende migratie.

Lees verder

Finale beijaardconcours NKV 100


ZWOLLE/KAMPEN - In het kader van de 100e verjaardag vinden een aantal landelijke activiteiten plaats. De Zwolse Beiaard Stichting en Beiaardkring Kampen hebben een internationaal interpretatieconcours georganiseerd. Op 6 juli 2018 worden vijf finalisten op de Peperbus in Zwolle en op de Nieuwe Toren in Kampen beoordeeld op het kunnen omgaan met deze twee in karakter geheel verschillende carillons. Op de Peperbus worden originele beiaardcomposities gespeeld, waaronder het verplichte werk ‘Centenary Bells’: een nieuwe in opdracht door Leo Samama geschreven compositie

Lees verder

30 juni KVK Startersdag in Zwolle


ZWOLLE - Veel starters bereiden zich goed voor op de komst van hun eigen bedrijf. Een ondernemingsplan? Check! Markt in beeld? Check! Geldzaken op orde? Uhhhhh, geen idee! Startende ondernemers moeten aan van alles denken, maar het regelen van hun geldzaken is vaak een ondergeschoven kindje, aldus KvK adviseur René Pluim. “Het regelen van de financiën is niet het meest sexy klusje. Ervaring leert dat veel starters dit voor zich uitschuiven. Het is echter van belang om dit direct vanaf het begin goed op te pakken.”

Lees verder

Sterke daling WW-uitkeringen in Overijssel


ZWOLLE - In Overijssel en Gelderland Noord verstrekt UWV minder WW-uitkeringen dan vorige maand en vorig jaar. Deze afname is in alle drie de oostelijke regio’s groter dan de landelijke daling.

Lees verder

Feestelijke reünie de Ambelt op stapel


ZWOLLE - De personeelsvereniging van de Ambelt, de onderwijsorganisatie voor speciaal onderwijs, houdt zaterdag 29 september een reünie op de Herfterlaan in Zwolle. Heb je wel eens bij de Ambelt gewerkt en vind je het leuk om (oud-)collega’s weer te zien? Kom dan een dagje naar de Herfterlaan en meld je aan voor de reünie.

Lees verder

Nedersaksische stijfkoppigheid: Overijssels Statenlid legt eed af in het Fries


ZWOLLE - Het statenlidmaatschap van Jos Mooijweer (D66) werd voor de vierde keer verlengd. Dat betekende dat Mooijweer opnieuw de eed moest afleggen. De tweede keer deed hij dat in het Vollenhoofs (een Nedersaksisch dialect), de taal van zijn geboortestad. Woensdag sprak hij het ‘zo waarlijk helpe mij God almachtig’ uit in het Fries.

Lees verder

Concert-geslaagd!


ZWOLLE - Muziekstroom Van der Capellen geeft gratis concert voor Zwolse examenleerlingen in Hedon! Heb jij dit jaar examen gedaan? En geniet je nu van die héle lange vakantie? Zou je graag met je examenklas naar een concert willen in dé muziektempel van Zwolle? Kom dan maandagmiddag 25 juni met je ‘oude’ klasgenoten naar het CONCERT-GESLAAGD van de Van der Capellen in Hedon. De entree is gratis voor alle leerlingen die dit jaar examen hebben gedaan. Het concert begint om 13.00 uur. Een mooi laat lunchconcert voor uitslapers die nu al vakantie hebben! Muziekstroom Van der Capellen live on stage!

Lees verder

Al 15 jaar een thuis ver van huis


ZWOLLE - Het is dit jaar 15 jaar geleden dat de eerste ouders hun intrek namen in het Zwolse Ronald McDonald Huis. Nu, 15 jaar later, is het Ronald McDonald Huis voor meer dan 3500 gezinnen een tijdelijk thuis geweest. Ook is het 5 jaar geleden dat de Ronald McDonald Huiskamer in Isala werd geopend. Een warme huiselijke plek, vlakbij de kinderafdeling, waar ouders en soms ook patiëntjes even op adem kunnen komen in een andere sfeer. Dit blijkt een groot succes. Al meer dan 43.000 gasten bezochten de Ronald McDonald Huiskamer.

Lees verder

Leerlingen Grandesco Music tonen skills in Hedon


ZWOLLE – Grandesco Music houdt voor de derde keer Grandesco Presents in poppodium Hedon. Leerlingen krijgen de kans om aan iedereen die zij belangrijk vinden te laten zien wat ze kunnen. Samen met hun docenten gaan ze het grootste poppodium van Zwolle op.

Lees verder

Save the date: Startersdag Zwolle


ZWOLLE - Startersdagen.com houdt in samenwerking met Rabobank IJsseldelta en Interpolis een gratis startersdag in het Deltion College. De avond bevat veel informatie en kennis over beginnend ondernemerschap en is bedoeld voor oriënterende starters, starters en eigenaren van een bedrijf tot drie jaar oud en de succesvolle start-ups. Op donderdag 27 september.

Lees verder

Zwolse raadsleden willen duidelijkheid


ZWOLLE - De gemeenteraad houdt een informatieronde over de gevolgen van nieuwe voorstellen voor de tijdelijke aansluitroutes voor Lelystad Airport.

Lees verder

Markttoets voor eventvoorziening in Zwolle


ZWOLLE - Zwolle heeft al jaren de alom bekende IJsselhallen. Deze zullen vanwege andere ontwikkelingen op deze locatie eind 2023 worden gesloten. De gemeente onderzoekt of een nieuwe eventvoorziening in de stad door marktpartijen kan worden opgepakt.

Lees verder

Verbrede N35 Zwolle-Wijthmen vanaf 25 juni 2018 open voor verkeer


ZWOLLE - Rijkswaterstaat stelt de verbrede N35 en de op- en afritten van het viaduct bij Wijthmen volledig open voor het verkeer. Dit gebeurt op maandag 25 juni 2018 uiterlijk 05.00 uur.  Vanaf vrijdag 22 juni 21.00 uur tot en met 25 juni 2018 uiterlijk 05.00 uur is de N35 in beide richtingen afgesloten.

Lees verder

Vaarexcursie met historische punter


ZWOLLE - Wat is er mooier om per boot natuurgebied “De Weerribben” te verkennen. En dan niet alleen via de wat grotere kanalen, maar ook via de kleinere vaarwegen dwars door de rietbossen en langs de wuivende rietkragen. Zo’n prachtige tocht wordt op zaterdagmiddag 30 juni gemaakt in de historische Kuunder Punter (de KU11), met aan boord een natuurgids van IVN Noordwest-Overijssel, die alles vertelt over de ontstaansgeschiedenis van “De Weerribben” en de vele (zeldzame) planten en dieren die er voorkomen.

Lees verder

Drie teams uit Overijssel naar Shell Eco-marathon in Londen


ZWOLLE - Studenten uit Zwolle en Enschede met duurzame voertuigen zijn geselecteerd voor deelname aan een prestigieuze race.

Lees verder

Windesheim neemt gebouw X na herfstvakantie weer in gebruik


ZWOLLE - Het herstel van de vloeren van gebouw X verloopt voorspoedig. De planning is om het gebouw na de herfstvakantie weer in gebruik te nemen.

Samen met de aannemer is op basis van de tests en eerste plaatsingen van de bollenankers een definitieve planning gemaakt. Een reële planning, waarbij Windesheim erop koerst om het gebouw na de toetsweken van week 44 en 45 weer in gebruik te nemen: dan starten de lessen van periode 2.

Lees verder

15 jaar Ronald McDonald Huis


ZWOLLE - Dit jaar is het precies 15 jaar geleden dat de eerste gasten hun intrek namen in het Zwolse Ronald McDonald Huis. Nu, 15 jaar later, is het Ronald McDonald Huis voor meer dan 3500 gezinnen een tijdelijk thuis geweest. Ook is het 5 jaar geleden dat de Ronald McDonald Huiskamer in Isala werd geopend. Een warme huiselijke plek, vlakbij de kinderafdeling, waar ouders en soms ook patiëntjes even op adem kunnen komen in een andere sfeer. Dit blijkt een groot succes. Al meer dan 43.000 gasten bezochten de Ronald McDonald Huiskamer.

Lees verder

Nieuwe editie frisfeest TURN-UP


ZWOLLE - Het feest TURN-UP keert terug in Hedon. De organisatie heeft ditmaal Latifah weten te strikken als headliner. Lokale residents Low-Reply, Jermaine Beaux en MC Rezaskills maken de line-up compleet. TURN-UP betreft een drugs-, alcohol- en rookvrij feest voor jongeren van 13 t/m 17 jaar.

Lees verder

Basisschoolkinderen in Lang Leve de Muziek Show


ZWOLLE - De jury van de audities van Lang Leve de Muziek Show maakt bekend dat de kinderen van groep 6 van De Octopus uit Zwolle en groep 6 en 7 van De St. Plechelmusschool uit Hengelo mogen meedoen in Lang Leve de Muziek Show. Komend najaar zullen zij op televisie tegen elkaar strijden om de winst: optreden in de grootste schoolband van Nederland tijdens Het Kerst Muziekgala 2018 in december. Koningin Máxima is daar, als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, ook aanwezig.

Lees verder

New Yorkse band Nada Surf viert jubileum met show in Hedon


ZWOLLE - De New Yorkse alternatieve rockband Nada Surf viert het vijftienjarig jubileum van hun succesalbum Let Go op zaterdag 10 november met een avondvullende show in Hedon. Nada Surf brak in 1996 wereldwijd door met de hit ‘Popular’ en bracht in hun zesentwintig jarig bestaan maar liefst negen studioalbums uit. Kaartverkoop is per direct gestart.

Lees verder

Fietsexcursie Elie Heimans


ZWOLLE - IVN Zwolle houdt een gecombineerde fiets-/wandelexcursie van 1,5 tot 2 uur over een bijzondere Zwollenaar: Eli Heimans, die er in 1861 geboren is. We volgen het spoor van Eli Heimans, een natuurliefhebber in hart en nieren.

Lees verder

Vaartocht


ZWOLLE - Bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl ligt de KU11. Het is de laatste originele Kuinderse Zuiderzeepunter en u kunt er een vaartocht door de weerribben mee maken.

Lees verder

Beveiligingssystemen sterk in opmars


ZWOLLE - De komende tijd mogen we een voortzetting van de toegenomen belangstelling voor beveiligingssystemen verwachten, want maar liefst 1 op de 8 (12%) zegt een beveiligingssysteem aan te willen schaffen. Was in september 2016 nog iets meer dan 1 op de 10 woningen (11%) voorzien van een alarminstallatie, anderhalf jaar later, in maart van dit jaar was dat aantal al bijna verdubbeld (20%).

Lees verder

Shinedown voor optreden naar Hedon


ZWOLLE - De Amerikaanse alternatieve rockband Shinedown komt naar Zwolle voor een concert in Hedon. Begin mei verscheen alweer het zesde studioalbum getiteld Attention Attention wat aanleiding is voor een wereldwijde tour. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via www.hedon-zwolle.nl en Plato. Met het album Attention Attention komt de rockband uit Jacksonville met een ijzersterk conceptalbum.

Lees verder

Overijssel organiseert cursus Politiek Actief


ZWOLLE - Op dinsdag 19 juni start in Zwolle de cursus ‘Politiek Actief voor de provincie’. De cursus is voor iedereen die meer wil weten over de provincie en interesse heeft om politiek actief te worden. De cursus richt zich speciaal op mensen die zich mogelijk politiek actief willen inzetten, maar nog niet precies weten op welke manier.

Lees verder

Wegens succes verlengd: De Wilde Deerne


ZWOLLE - Het muziektheaterspektakel De Wilde Deerne blijkt een groot succes. In de drie weken na de première zijn bijna alle kaarten al verkocht. Een extra voorstelling wordt ingezet op 3 juni. “Dit is een groot compliment voor alle betrokkenen. Het creëren van een geheel nieuwe productie is spannend en blijft een risico. Als het op deze manier wordt ontvangen dan kun je het alleen maar omarmen en er met volle overgave van genieten” aldus producenten Boudewijn Koops en Ilona Kevelham.

Lees verder

Startbijeenkomst pilot langjarig beheer


ZWOLLE - In zeven gebieden binnen de provincie Overijssel wordt er de komende maanden gewerkt aan plannen om het beheer van landschapselementen langjarig te borgen. Dit is de pilot langjarig beheer. Hierbij kun je denken aan het beheer van bijvoorbeeld houtwallen, knotbomen, meidoornhagen, poelen, singels en bosjes of bijvoorbeeld het stimuleren van nieuwe gewassen. Woensdag 23 mei vond in Heeten de startbijeenkomst plaats.

Lees verder

Bouw groeit met 3.700 banen in Overijssel en Gelderland Noord


OVERIJSSEL - De vraag naar het personeel in de bouw zet door. Dit komt door het grote aantal mensen dat nodig is voor het verduurzamen van de economie. UWV verwacht voor Overijssel en Gelderland Noord een toename van het aantal banen in de bouw tot ongeveer 42 duizend. Dit betekend dat het aantal banen stijgt van 3.700.

Lees verder

Boekingstool Rezervado


ZWOLLE - Regio- en stadsmarketing organisatie MarketingOost lanceert als eerste in Nederland een online boekingstool op haar regiowebsites. Toeristen die hun vakantie boeken via Rezervado profiteren van de laagte prijsgarantie én dragen bij aan de continue ontwikkeling van hun vakantiebestemming.

Lees verder

De juiste informatie op het juiste moment met de Beweegcentrum app


ZWOLLE - Patiënten die een behandeling ondergaan aan knie, heup of voet, kunnen in vervolg gebruik maken van de Beweegcentrum app. De app geeft de patiënt op het juiste moment de juiste informatie over de behandeling, de afspraken en het nazorgtraject.

Lees verder

Niveau WW-uitkeringen daalt tot landelijk gemiddelde


ZWOLLE - In de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord verstrekt UWV minder WW-uitkeringen dan vorige maand en vorig jaar. Deze afname is groter dan de landelijke daling. Hierdoor is het niveau van de WW gedaald tot het landelijk gemiddelde. Dit hangt samen met de relatief grote bouwsector in de drie regio’s. In deze sector daalden de WW-uitkeringen het sterkst.

Lees verder

World Press Photo 2018 zoekt vrijwilligers


ZWOLLE – De organisatie van de ‘De Stad Vertelt - World Press Photo tentoonstelling 2018’ in Zwolle zoekt vrijwilligers. Op dinsdag 22 mei is er een bijeenkomst in de consistorie van Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Daar kunnen geïnteresseerden zich laten informeren over de vele functies die je als vrijwilliger kunt vervullen.

Lees verder

Overijssel vraagt nogmaals aandacht voor zorgen regio over Lelystad


ZWOLLE - De Tweede Kamer debatteert binnenkort over Schiphol en Lelystad Airport. In de aanloop naar het debat hebben de provincie en de Overijsselse gemeenten nogmaals hun zorgen over de hinder van vliegverkeer naar Lelystad onder de aandacht gebracht van minister Van Nieuwenhuizen en de Tweede Kamer. 15 mei is het zover.

Lees verder

Ontdek de bloemrijke hooilanden in De Wieden


SINT JANSKLOOSTER - De hooilanden in De Wieden staan nu volop in bloei! Natuurmonumenten organiseert een speciale vaartocht ‘bloemrijk hooiland’ met de open fluisterboot vanuit Bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster. De schipper laat deelnemers onderweg genieten van een uitstapje op een hooilandje. De vaartocht begint om 12.30 uur en duurt 3 uur. Deelname is voor leden € 12,50 en niet-leden € 17,50 , voor kind lid (t/m 12 jaar) € 7,- en kind niet-lid € 9,50. Reserveren is noodzakelijk via www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten.

Lees verder

Nieuw toerfietsnetwerk geeft ruimte aan sportieve fietser


ZWOLLE - 600 kilometer aan routes voor de sportieve fietser in Overijssel. Gedeputeerde Eddy van Hijum onthulde voorafgaand aan de Ronde van Overijssel het eerste routebordje voor het Toerfietsnetwerk. Daarmee heeft de provincie een landelijke primeur. Initiator is de stichting ‘365 dagen fietsen in Overijssel’, die de realisatie van zes uitdagende en aantrekkelijke routes coördineert. De eerste route leidt de fietser over de Sallandse Heuvelrug.

Lees verder

ANWB Lenterondjes in Overijssel


ZWOLLE - De ANWB en de 12 provinciale landschappen organiseren voor het eerst een Landelijke Wandeldag om te genieten van de ontluikende natuur van de provinciale Landschappen. Dit vindt plaats op zondag 27 mei. In totaal zijn er 36 ANWB Lenterondjes voor Nederland ontwikkeld. Vrijwilligers van de ANWB en de Landschappen hebben routes uitgezet en zullen de deelnemers ontvangen.

Lees verder

Beleef de historie van Zwolle met verteller Godefridus


ZWOLLE - Bevrijdingsdag is voorbij. Maar wie in de geschiedenis van Zwolle duikt, ontdekt dat de stad ook vóór de Tweede Wereldoorlog vele malen werd belegerd en bevrijd. Verhalenverteller Godefridus van theatergezelschap Stadsavonturen vertelt er alles over tijdens de Storytrail stadwandeling Zwolle op zondag 13 mei.

Lees verder

Na triomfshow op Bevrijdingsfestival Bökkers nu ook naar Hedon


ZWOLLE - Afgelopen zaterdag trad Bökkers nog op op het hoofdpodium voor een afgeladen Wezenlandenpark tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel, vrijdag 9 november komt de Sallandse rockband naar poppodium Hedon. Met hun opruiende rechttoe-rechtaan rock ’n roll a la AC/DC, Chuck Berry en ZZ Top zijn de mannen hard op weg heel Nederland te onderwerpen. Kaartverkoop is per direct gestart.

Lees verder

Mevrouw Striker uit Zwolle verdient een Pluim


ZWOLLE – Mevrouw Striker uit Zwolle verdient een Pluim. Zij viel in de prijzen door mee te doen aan de landelijke campagne “Lege batterijen? Lever ze in en WIN!” van Stibat. Met haar deelname bewijst de inwoonster uit Zwolle zichzelf en het milieu een uitstekende dienst.

Lees verder

Vierde editie festival Bierpop


ZWOLLE - De IJsselhallen zijn het nieuwe decor voor het festival dat dit jaar plaatsvindt op 10 november.

Bierpop betekent vooral dansen, drinken en goed eten. Ook dit jaar is Sanne Hans (Miss Montreal) de drijvende kracht achter Bierpop. “De vierde keer alweer! En nu dus in Zwolle, ook een te gekke stad. Ik ben supertrots dat Bierpop zo goed gaat dat we meer ruimte nodig hebben. Voor mij is het ook de perfecte afsluiter van het festivalseizoen: net als je afkickverschijnselen begint te krijgen, is er nog Bierpop in november. Bier, bands en allemaal leuke mensen: eigenlijk is het supersimpel. Ik heb er onwijs veel zin in. Zie ik jullie daar?!”

Lees verder

Slechts 2 van de 5 voordeursloten veilig genoeg


OVERIJSSEL - Onze voordeuren zijn voor het merendeel (56,1%) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken*. Met ‘slecht’ bedoelen experts dat een inbreker een slot moeiteloos binnen 3 minuten openbreekt. Een op de 8 (13,6%) van de voordeuren heeft een wel erg zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant. Inbrekers zijn daar met een grote schroevendraaier of koevoet en tang binnen een minuutje binnen.

Lees verder

Aantal rechtszaken vorig jaar fors gedaald


ZWOLLE - Het aantal rechtszaken is het afgelopen jaar in bijna alle rechtsgebieden fors afgenomen, zo blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van de Rechtspraak. Met name het aantal kanton handelszaken is flink gedaald. Vorig jaar zijn daar 81 duizend minder zaken van aangebracht dan een jaar eerder. Kanton handelszaken gaan vaak over incasso's na het niet betalen van rekeningen, bijvoorbeeld voor een zorgverzekering of telefoonabonnement.

Lees verder

Lintjesregen: 203 onderscheidingen in Overijssel


ZWOLLE - In Overijssel zijn op 26 april, ter gelegenheid van de viering van Koningsdag, 203 onderscheidingen uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben getoond voor de samenleving. Dat maakt Commissaris van de Koning Boele Staal bekend.

Lees verder

1.000e deelnemer Sterk in je werk


OVERIJSSEL - Met het landelijke project 'Sterk in je werk, zorg voor jezelf', krijgen zorgmedewerkers gratis de kans hun loopbaan een positieve wending te geven. De inzet is om ze door loopbaanoriëntatie weerbaarder en wendbaarder op de arbeidsmarkt te laten worden, waardoor de kans op werkbehoud of nieuw werk wordt vergroot. De adviseurs van ZorgSelect begeleiden deelnemers aan Sterk in je werk in Oost-Nederland. Ze helpen hen gratis op weg met één of twee gesprekken en eventueel een test. Onlangs is de 1.000e deelnemer verwelkomd. Het project is eind 2016 gestart.

Lees verder

The Elvis Concert met originele bandleden in Hedon


ZWOLLE - De originele muzikanten van Elvis Presley, waaronder drummer Bob Lanning en Jim Murray van The Imperials, brengen je woensdag 9 mei met The Elvis Concert in Hedon de onmiskenbare Presley sound en alle hits van ‘The King.’ Samen met andere topmuzikanten en de 36-jarige ETA Dwight Icenhower maken ze er een fantastisch muziekfeest van voor jong en oud.

Lees verder

Open avond Windesheim: combineer werk en studie


ZWOLLE - Hogeschool Windesheim organiseert op woensdag 25 april een open avond voor professionals die een studie naast hun baan willen doen.

Lees verder

Open Monumentendag 2018: In Europa


AMSTERDAM - De 32ste editie van de BankGiro Loterij Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 8 en 9 september, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Met het thema In Europa ligt dit jaar het accent op alles wat ons in dit werelddeel cultureel aan elkaar bindt.

Lees verder

MijnStadMijnDorp Historisch Tijdschrift Overijssel


ZWOLLE - Het tijdschrift MijnStadMijnDorp heeft de editie van april 2018 op de planken liggen. Met de volgende onderwerpen: Een historicus die gaat werken op een melkveebedrijf, dat moet wel een bijzonder boek opleveren. Een pas afgestudeerd wetenschapper gaat op zoek naar verborgen schatten in Deventer en vertelt ons over haar zoektocht en bijzondere vondsten. En hoe zit het met Davo, waar Deventer naar genoemd is: heeft hij nu wel of niet bestaan? Het magazine MijnStadMijnDorp zit weer vol met verrassende verhalen, van Lebuinus tot Willem Wilmink.

Lees verder

Ontdek de schatkamer van Overijssel


ZWOLLE - Wat ligt er nou eigenlijk allemaal bewaard aan archieven, foto’s, films, kranten en kaarten in de depots van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle? Wat zijn de topstukken en hoe worden die bewaard? Ontdek de schatkamer van Overijssel tijdens de rondleiding op maandag 23 april.

Lees verder

Overijssel duurzamer dankzij Energiefonds Overijssel


ZWOLLE - Overijssel verduurzaamt, mede dankzij Energiefonds Overijssel. In 2017 maakte het fonds €400 miljoen euro aan investeringen mogelijk door zelf bijna €180 miljoen te investeren in duurzame projecten en bedrijven in de provincie. Op jaarbasis leveren deze projecten 3.233 Terajoule (TJ) aan energiebesparing op. Dat komt overeen met het jaarlijks energieverbruik (gas en elektriciteit) van ongeveer 46.000 huishoudens: vergelijkbaar met een stad als Deventer.

Lees verder

Pieter van den Hoogenband op zoek naar vitaalste bedrijf


ZWOLLE - Welk bedrijf is Het Vitaalste Bedrijf van Overijssel? Pieter van den Hoogenband gaat op zoek naar het bedrijf dat het meest investeert in het vitaal houden van zijn medewerkers. De olympisch zwemkampioen maakt in oktober bekend welk bedrijf zich Het Vitaalste Bedrijf van Overijssel mag noemen. Werkgevers en werknemers kunnen hun bedrijf tot en met 31 augustus inschrijven.

Lees verder

Provincie Overijssel opent subsidieregeling voor schaapskuddes


ZWOLLE - De provincie Overijssel opent een nieuwe subsidieregeling voor gescheperde schaapskuddes. De subsidieregeling geldt voor eigenaren van schaapkuddes. Zij kunnen subsidie aanvragen voor een periode van vier jaar. Een belangrijke voorwaarde is dat de aanvrager een overeenkomst heeft gesloten met een van de terrein beherende organisaties, Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten, voor inzet van de kudde in een Natura2000 gebied. De eigenaar van de schaapskudde moet voor die organisatie ook een (meerjarig) begrazingsplan hebben gemaakt. Het doel van de subsidieregeling die dit voorjaar wordt geopend is om minimaal vijf gescheperde schaapskuddes in Overijssel gedurende vier jaar in stand te houden.

Lees verder

Deltacongres 2018 in Zwolle


ZWOLLE - Het Deltacongres komt dit jaar naar de IJsselhallen in Zwolle. Dat maakte Deltacommissaris Wim Kuijken op 10 april bekend. Er worden zo’n 1500 bezoekers verwacht. Gemeente Zwolle staat klaar samen met waterschap Drents Overijsselse Delta en provincie Overijssel en tal van andere partners om alle gasten in Zwolle en de IJssel-Vechtdelta te ontvangen, bezoekers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, overheden en onderwijs- en kennisinstellingen.

Lees verder

D66 Overijssel vestigt de aandacht op het Nedersaksisch.


ZWOLLE - Tijdens de tweede tijdelijke installatie van statenlid Jos Mooijweer (D66) werd hem met klem verzocht de eed niet, zoals de vorige keer, in het Nedersaksisch af te leggen. Reden voor statenlid Mooijweer om hier vragen over te stellen. Het Nedersaksisch is één van de vier erkende talen in Nederland en het kan niet zo zijn dat een gekozen volksvertegenwoordiger de eed niet kan afleggen in zijn eigen taal.

Lees verder

Polymer Science Park moet toonaangevend worden


ZWOLLE - Nu al zijn de kunststof bedrijven actief als het gaat om het hergebruik van grondstoffen. De circulaire economie begint in deze sector op gang te komen maar er is meer nodig, aldus Jan Westert, voorzitter van de Statenfractie van de ChristenUnie. Dat bleek ook tijdens een onlangs gehouden congres waar de sector de hulp van de provincie in roep om te kunnen investeren zodat men verder kan met innoveren. De ChristenUnie ziet kansen om de circulaire economie in deze sector uit te breiden en stelt vragen aan het college van Gedeputeerde Staten om daarmee het gesprek hierover te (her)openen.

Lees verder

Verkeershinder vanaf 24 april


ZWOLLE - In de nacht van 23 op 24 april wordt het verkeer omgezet van de bestaande N35 naar het nieuwe wegdeel. Beide rijrichtingen gaan dan over 2 km van het nieuwe wegdeel. Dit gebeurt met behulp van verkeersregelaars die enkele verkeersstops begeleiden. De hinder voor het verkeer blijft daarmee beperkt.

Lees verder

Zonne energie voor iedereen toegankelijk


’s HERTOGENBOSCH - Essent vaart een nieuwe koers en maakt het voor iedereen makkelijk én bereikbaar om stappen te zetten in de richting van een energiezuiniger en duurzamer huis. “De drempel om te investeren in zonnepanelen kan hoog zijn, en om dit ook mogelijk te maken voor geïnteresseerden die een dergelijke investering niet willen of kunnen maken bieden we Huurzon aan”, zegt Albert de Koning, Marketing Director bij Essent.

Lees verder

Vrijwilligers kappen er mee


DALFSEN - Landschap Overijssel bedankte op dinsdag 10 april j.l. alle vrijwilligers voor hun inzet tijdens ruim 100.000 uur werk in natuur en landschap in Overijssel. Op de Kapavond, slotavond van het winterseizoen vrijwillig landschapsbeheer, kwamen 165 vrijwilligers bijeen in Kulturhus Het Holstohus in Olst. Zij laten na hun noeste arbeid (o.a.) bijna 2000 knotbomen en 1900 fruitbomen en ruim 10 kilometer goed onderhouden heg en houtwal achter voor bewoners en bezoekers van Overijssel. In verband met het broedseizoen houden de vrijwilligers het even voor gezien. In het najaar gaan ze weer aan de slag om Overijssel mooi te houden.

Nico van Aalst (Hellendoorn) ontving de Vrijwilligersprijs 2018 van Landschap Overijssel uit handen van Jacob van Olst, directeur van Landschap Overijssel.

Lees verder

Over 7 weken is het zover!


ZWOLLE - De KWF SamenLoop voor Hoop is weer in Zwolle. En wel op 26 en 27 mei. Het is een 24-uurs wandelevenement waarbij teams in estafettevorm een etmaal lang over het parcours in Park de Wezenlanden wandelen, als symbool van de voortdurende strijd tegen kanker. Samen vieren ze het leven, zetten ze (ex) kankerpatiënten in het zonnetje en herdenken we de overledenen. De saamhorigheid maakt deze dag tot een onvergetelijk evenement. De deelnemers proberen zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor wetenschappelijk kankeronderzoek.

Lees verder

Verrassende klassieke muziek op locatie


ZWOLLE - Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe, tweede locatie van Museum de Fundatie, vormt het perfecte decor voor masterstudenten klassieke muziek van het ArtEZ Conservatorium Zwolle. De jonge internationale musici tonen er op zaterdag 21 april multidisciplinaire producties onder de titel Artseedz Music Projects. Voorop staat daarbij hun persoonlijke benadering.

Lees verder

Hogeschool Windesheim benoemt CoolProfs tot Senior Partner HBO-ICT


OUDE WETERING – Hogeschool Windesheim uit Zwolle heeft IT-dienstverlener CoolProfs benoemd tot Senior Partner HBO-ICT vanwege de structurele bijdrage die het bedrijf levert voor het verrijken en verbeteren van het onderwijs van Windesheim. CoolProfs kreeg hiervoor een partnership-tegeltje uitgereikt.

Lees verder

Sterke seizoenstart sloeproeiers Hattem en Zwolle


ZWOLLE - Sloeproeiers uit Zwolle en Hattem zijn hun seizoen goed gestart. Bij de wedstrijd ‘Vechten op de Vecht’ in Weesp eindigden twee herenteams afgelopen zaterdag op het podium. Verenigingen Sloeproeien Zwolle en Hattem Roeit ontliepen elkaar nauwelijks.

Lees verder

Eerste exemplaar van boekje


ZWOLLE - Minister van Defensie mw. Ank Bijleveld ontvangt ‘Beleef de bevrijding in Salland en Twente’’. Dit gebeurde op zaterdag 7 april in het Informatiecentrum van de Canadese Begraafplaats te Holten. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Minister van Defensie mw. Ank Bijleveld. In deze brochure zijn zeer indrukwekkende persoonlijke verhalen opgenomen inclusief 4 fietsroutes en 1 autoroute die leiden langs luisterstenen, herdenkingsmonumenten, oorlogsbegraafplaatsen, historische locaties en musea in Salland en Twente. De fietsroutes zijn uitgezet via de knooppunten van het huidige fietsroutenetwerk.

Lees verder

Lezing over Nederlandse stations


ZWOLLE - Nederland telt ruim 400 stations. Hieruit heeft Neel Hartjes een selectie van 50 stuks gemaakt en aan de hand van oude en nieuwe afbeeldingen schetst ze de geschiedenis van deze stations. Dit alles onder de titel: ‘Stations in Nederland. Veel is veranderd maar niet alles.’ Woensdag 11 april presenteert ze dit programma bij de NVBS in Zwolle.

Lees verder

Door het oog van Senta: nieuwe operaproductie


ZWOLLE - Het campagnebeeld verraadt het al: in de nieuwe enscenering van Der fliegende Holländer van de Nederlandse Reisopera kijkt het publiek door de ogen van koopmansdochter Senta naar het verhaal. Regisseur Paul Carr stelt ons de vraag: zou jij je leven geven om je grote liefde te redden?

Lees verder

SPAR gaat de verbinding met de buurt vergroten


ZWOLLE - In Nederland is een toenemende vraag naar aandacht voor ouderen. Hun behoefte aan gezelschap en ondersteuning in alledaagse dingen is groot. Daar gaat SPAR gehoor aan geven in een unieke samenwerking met Samen dementievriendelijk en WeHelpen.

Lees verder

Oproep VEH resulteert in btw teruggave


AMERSFOORT - Huiseigenaren die in het verleden zonnepanelen hebben gekocht, kunnen betaalde btw over panelen en installatie terugkrijgen, ongeacht het jaar van aankoop. Dat heeft staatsecretaris Snel besloten als reactie op een dringende oproep daartoe van Vereniging Eigen Huis. Ook wordt de procedure voor mensen die alsnog btw terugvragen veel eenvoudiger: zij hoeven slechts één keer aangifte te doen in plaats van over alle verstreken jaren. Ook hier had de vereniging op aangedrongen.

Lees verder

Concert Moving Movie Songs


ZWOLLE - Zangeres Henriëtte de Groot en pianist Tjako van Schie houden een concert ter gelegenheid van de presentatie van hun gloednieuwe CD "Moving movie songs". Dit vindt plaats op 18 mei in de Doopsgezinde kerk te Zwolle.

Lees verder

Hilko Folkeringa vertrekt bij Zwolse theaters


ZWOLLE - In onderling overleg met de Raad van Toezicht heeft Hilko Folkeringa besloten zijn functie van directeur-bestuurder van Stichting Zwolse theaters neer te leggen. De reden is dat beide partijen tot de conclusie zijn gekomen dat er sprake is van een mismatch.

Lees verder

Nationale Buitenlesdag


ZWOLLE -  Met een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie, krijgen leerlingen op meer dan 2100 scholen buiten les. Dit gebeurt op 10 april. Uit nieuw onderzoek van DUO blijkt dat op steeds meer scholen in Nederland buitenles gegeven wordt. En dat is goed nieuws, want een uitdagende buitenles stimuleert niet alleen beweging, maar de combinatie van natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht zorgt er ook voor dat kinderen zich daarna beter kunnen concentreren in de klas.

Lees verder

Oost ziet volop kansen in visie minister


ZWOLLE - Op 12 maart verscheen Cultuur in een open samenleving, de brief waarin minister Van Engelshoven haar visie geeft op de cultuursector en het cultuurbeleid van dit kabinet. Oost- Nederland is blij met deze brief.

Lees verder

Grote belangstelling voor het bezoeken van een gasloze woning


ZWOLLE - Gastvrije huiseigenaren vertellen hun ervaringen met energiebesparende maatregelen tijdens een thematour. Er is een enorme belangstelling voor de waardevolle verhalen die worden gedeeld over gasloos wonen, warmtepomp, isoleren of het realiseren van een Nul-op-de-Meter woning. Veel thematours zijn in een korte tijd helemaal volgeboekt.

Lees verder

PASEN TREKT 850.000 INTERNATIONALE BEZOEKERS


DEN HAAG/ ZWOLLE - Het paasweekend trekt dit jaar 850.000 internationale bezoekers, volgens de verwachtingen van NBTC Holland Marketing. Dit zijn er 100.000 minder ten opzichte van afgelopen jaar. Met name het feit dat Pasen eerder in het seizoen valt en de wisselvallige weersverwachting zorgen voor deze daling. Met Pasen gaan ook zo’n 400.000 Nederlanders op vakantie, 100.000 minder ten opzichte van 2017. Pasen valt dit jaar op 1 en 2 april en wordt traditioneel gezien als de opening van het toeristische seizoen.

Lees verder

IVN excursie


ZWOLLE - Geniet u ook zo van de holwortel, een van de vele stinzenplanten? Op landgoed Dickninge bij De Wijk staan er duizenden! Als u er nog iets meer van wil weten en van al die andere plantjes daar, kom dan naar de excursie van het IVN op zaterdagmiddag 7 april aanstaande.

Lees verder

Bijna 11000 huizen in Overijssel kunnen snel goedkoop van het gas af


AMSTERDAM – Bijna 11.000 huizen kunnen snel goedkoop gasvrij worden in Overijssel. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Ecorys in opdracht van Milieudefensie. De net gekozen gemeenteraden moeten snel deze eerste kansen pakken om de provincie gasvrij te maken. Maar ze moeten wel rekening houden met de financiële risico’s voor hun inwoners. Milieudefensie adviseert inwoners van de provincie om hun nieuwe gemeentebestuur flink achter de broek aan te zitten.

Lees verder

Hammondsensatie Orgel Vreten


ZWOLLE - Orgel Vreten treedt op in poppodium Hedon op donderdag 5 april. De partij met de twee stokoude Hammondorgels, onder leiding van Darius Timmer en Thijs Schrijnemakers speelt spacerock doordrenkt met ornamenten. De band bracht eind februari nog haar nieuwe album De Man & Zijn Machine uit.

Lees verder

OP ZOEK NAAR STINZENPLANTEN IN HET REESTDAL


ZWOLLE - Het vroege voorjaar is de tijd voor stinzenplanten. De bomen zijn nog kaal, licht en de warmte van de zon bereiken vrijwel ongehinderd de bodem en daar profiteren deze planten van: sneeuwklokjes, bostulpen, winterakonieten, bosanemonen, holwortel, voorjaarshelmbloem enzovoort.

Lees verder

Winnaars Kunstbende Overijssel 2018 bekend


ZWOLLE - Deze zaterdag 24 maart heeft de Voorronde van Kunstbende Overijssel plaatsgevonden. De hele dag draaide om het vinden van de meest getalenteerde jongeren van Overijssel. De jury heeft 107 acts en kunstwerken bekeken en beoordeeld. Hiervan gaan er 8 talenten door naar de finale.

Lees verder

Inloophuis De Zonnesteen


ZWOLLE - Staat je hele wereld op zijn kop doordat je de diagnose kanker hebt gekregen?
Zit je nog midden in de medische molen van chemo’s en bestralingen? Heb je het gevoel dat anderen de regie over jou leven hebben overgenomen?
Misschien moet je dan letterlijk even op verhaal komen in de Zonnesteen.

Lees verder

Kraomschudden en gouden eieren zoeken


ZWOLLE - De stichting Holtinger Schaapskudde houdt op paasmaandag 2 april tussen 12.00 uur en 16.00 uur het jaarlijkse kraomschudden. Iedereen is van harte welkom bij de schaapskooi aan de van Helomaweg in Havelte, om daar de geboorte van de lammetjes te vieren.

Lees verder

TU Delft onderzoekt samenwerking markt en waterschappen


ZWOLLE - De leerstoel Publiek Opdrachtgeverschap van de faculteit Bouwkunde TU Delft gaat op verzoek van de waterschappen onderzoek doen naar de samenwerking tussen waterschappen en het bedrijfsleven bij de realisatie van infrastructurele projecten van de waterschappen. Op 22 maart tekenen de faculteit, de waterschappen en het Hoogwaterbeschermingsprogramma hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Het is voor het eerst dat de waterschappen een dergelijke samenwerking met de faculteit Bouwkunde van de TU Delft aangaan.

Lees verder

Nana Adjoa naar Hedon


ZWOLLE - Beschreven als dé sound van 2018 en het jaar aftrappen met een concert op showcasefestival Noorderslag in Groningen: het legt de lat hoog voor de multigetalenteerde artiest Nana Adjoa. Het debuutalbum Down At The Roots, dat alleen nog op vinyl is verschenen, liet acht gelaagde soulvolle indieliedjes horen.

Lees verder

KOEIENDANS KOMENDE ZATERDAG OP ERF-1


ZWOLLE - Koeien zijn van nature grazers. Met de komst van de lente lonkt het groene gras. Op ERF-1, popelen de dames van ongeduld. Zaterdag 24 maart dansen de koeien om 12.00 uur het voorjaar tegemoet. Een waar lentefeest dat je niet mag missen!

Lees verder

The Story of the Troubadour in Odeon


ZWOLLE - The LSB Experience & Dolf Jansen speelt ‘The Story of the Troubadour’ in Schouwburg Odeon in Zwolle, op zaterdag 31 maart.

Lees verder

Assen en Zwolle koploper in laadsessies


AMSTERDAM - NewMotion, aanbieder van laadoplossingen, analyseerde de afgelopen twee jaar zo’n 6 miljoen publieke laadsessies in Nederland. Daaruit blijkt onder meer dat Assen en Zwolle het voortouw nemen waar het gaat om het opladen van elektrische auto’s in grote steden. Zo liet Assen in 2017 een stijging van het aantal laadsessies van bijna 50% zien ten opzichte van een jaar eerder. Op de tweede plaats komt Zwolle, waar het aantal sessies een groei van 36% liet zien. Het onderzoek van NewMotion laat ook zien dat het totale aantal laadsessies op Europees niveau met 20% is gestegen.

Lees verder

Verhalenwedstrijd rondom de Vecht


ZWOLLE - Je eigen verhaal, uitgegeven in een boek en zelfs vertaald in een andere taal. Amateurschrijvers die hiervan dromen, krijgen met de verhalenwedstrijd ‘Vecherhalen – Vechtegeschichten’ een unieke kans om deze droom waar te maken. Humoristisch, spannend, romantisch of beschouwend, alle genres zijn welkom, maar wel tegen de achtergrond van de Vecht en het Vechtdal.

Lees verder

Winnaars Britten Vioolconcours 2018


ZWOLLE - Het 9e Britten Concours, ditmaal voor de violisten, werd afgelopen weekend gehouden in het ArtEZ Conservatorium. Stichting Benjamin Britten Orkesten en ArtEZ, samen verantwoordelijk voor de organisatie, kijken terug op een zeer geslaagde editie waarbij het niveau weer uitzonderlijk hoog was.

Lees verder

Inloopconcert Ikonenmuseum Kampen


KAMPEN - Het Ikonenmuseum Kampen houdt in samenwerking met het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor opnieuw een inloopconcert in het Atrium van het museum. Dit vindt plaats op zaterdag24 maart. Het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor beschikt over een breed repertoire Russische liederen. Het omvat zowel orginele lithurgische liederen als het typische volksmuziekgenre. Het koor telt 36 zangers en staat onder de inspirerende muzikale leiding van Henk van de Wetering.

Lees verder

Prijsuitreiking Skills the Finals live te volgen


ZWOLLE - De start van het grootste beroepen-event van Nederland ‘Skills the Finals’ vindt plaats op donderdag 15 maart. Honderden talentvolle mbo-studenten en vmbo-leerlingen gaan tijdens dit event de strijd met elkaar aan om de titel 'beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam 2018'. Skills The Finals vindt plaats in de IJsselhallen in Zwolle en op leslocaties de Groene Welle, ROC van Twente en op het Deltion College.

Lees verder

Dag van de leerplicht


ZWOLLE - Verzuimbeleid Landstede blijkt succesvol: de student in beeld
Het gaat goed met het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters (VSV) bij Landstede MBO. De afgelopen jaren is het gemiddelde percentage over de verschillende niveaus gedaald tot gemiddeld 3,96% in het schooljaar 2016/2017, tegen een landelijk gemiddelde van 4,67%. Vooral bij niveau 1 is de daling opvallend.

Lees verder

HANZESTEDEN SUCCESVOL DOOR SAMENWERKING


ZWOLLE - De 9 Hanzesteden in het Oosten van Nederland werken al lange tijd met elkaar samen. Met het winnen van de Netwerk Citymarketing Award op 6 februari – een maand geleden – zijn jarenlange inspanningen beloond. De kracht van deze 9 steden die met elkaar verbonden zijn door water blijkt uit de nauwe samenwerking tussen de steden en een sterk historisch verankerd verhaal. Sinds 2017 werken de Hanzesteden er ook aan om internationale toeristen naar de steden te trekken met als doel de regionale economie te versterken.

Lees verder

Overijsselse scheurkalender 2019


ZWOLLE - Onder aanvoering van initiatiefnemer Hent Hamming (Eelde) hebben een aantal organisaties de handen ineengeslagen om deze bijzondere kalender uit te geven. Onder het motto ‘niet scheuren, maar verbinden’ roepen zij het publiek massaal op om een persoonlijke foto te maken en die via de website www.overijsselsescheurkalender.nl in te zenden.

Lees verder

Onderwijsmasters Viaa zijn topopleidingen


ZWOLLE - De onderwijsmasters Educational Leadership en Leren & Innoveren van Hogeschool Viaa uit Zwolle zijn beide beoordeeld als topopleidingen. Dat blijkt uit de Keuzegids Masters 2018, die donderdag is verschenen

Lees verder

IVN-fietsexcursie zondag 25 maart 2018


ZWOLLE - Het IVN geeft een fietsexcursie door het weteringen-landschap en langs de IJssel ten zuiden van Zwolle. Tijdens de fietstocht van circa 15 kilometer kijken ze naar het polderlandschap en de bijbehorende natuurwaarden.

Lees verder

The Blue Birds naar Hedon


ZWOLLE - The BlueBirds komen naar Zwols poppodium Hedon. Het nieuwe Nederlandse trio, bestaande uit zangeressen Elske DeWall, Krystl en Rachèl Louise, brengen een ode aan de mooiste Americana en Country songs.

Lees verder

‘Betalen per studiepunt houdt studenten binnenboord’


ZWOLLE - Het experiment flexstuderen, waarbij studenten betalen per studiepunt, draagt bij aan de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en voorkomt onnodige uitval van studenten.

Dit blijkt uit het eerste onderzoek van hogeschool Windesheim, waarbij zowel deelnemende studenten als uitgelote studenten van het experiment flexstuderen zijn bevraagd. 18% van de uitgelote studenten geeft aan te stoppen met de opleiding. ‘Flexstuderen voorkomt dus onnodige uitval.

Lees verder

Inspiratieavond SamenLoop Voor Hoop


ZWOLLE - De SamenLoop belooft ook dit jaar een fantastisch evenement te worden!
Veel teams zijn al met allerlei mooie plannen bezig om de dag tot een succes te maken. Om (toekomstige) deelnemers en belangstellenden alvast sfeer te laten proeven en op ideeën te brengen, organiseert de SamenLoopcommissie een 
Inspiratieavond. 

Lees verder

Profielschets nieuwe Commissaris van de Koning


ZWOLLE - Provinciale Staten van Overijssel heeft tijdens een bijzondere Statenvergadering op woensdag 7 maart de profielschets voor de nieuwe commissaris van de Koning in Overijssel vastgesteld en aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Kajsa Ollongren. De vacature is op 8 maart 2018 door de minister opengesteld. Tot uiterlijk 29 maart 2018 kunnen sollicitanten reageren.

Lees verder

Testritten en verder onderzoek Kamperlijn


ZWOLLE - Eind maart testen ProRail en Keolis op de Kamperlijn een dienstregeling met stops op station Zwolle Stadshagen. Dat gebeurt in de nachten, zodat reizigers er geen hinder van ondervinden. Uit deze testen moet blijken hoe de dienstregeling met een snelheid van 100 km/uur en een stop op het nieuwe station kan worden uitgevoerd.

Lees verder

FUNDATIEfusion met werk van Joseph Klibansky op Cibap


ZWOLLE – In de reeks FUNDATIEfusions is tot en met 26 april op het Cibap in Zwolle werk van Joseph Klibansky (1984) te zien. Uit het indrukwekkende oeuvre van deze jonge kunstenaar zijn twee werken te zien: het monumentale schilderij Garden of Evolution uit de collectie van de kunstenaar en de sculptuur Reflections of Youth, een bruikleen van Museum de Fundatie.

Lees verder

Met elkaar in gesprek over onderwijs


ZWOLLE - Het Centre for Sports & Education heeft de eerste editie van het Onderwijscafé gehouden op dinsdag 6 maart met als doel om het gesprek met elkaar aan te gaan over onderwijs.

Lees verder

These Go To Eleven in Hedon


ZWOLLE - Het These Go To Eleven Festival vindt op paaszondag 1 april plaats in Hedon.

Lees verder

Avondklas met winnaar Ekoland Innovatieprijs


DRONTEN - Hun zelfrijdende geitenafrastering op zonnecellen is een combinatie van grote technische handigheid en inzicht in geitengedrag. Willem Dam ontwikkelde hem met zijn zoon Tom. Ze wonnen er de Ekoland Innovatieprijs mee. Willem Dam vertelt maandag 26 maart tijdens de Warmonderhof Avondklas in Dronten hoe de afrastering zorgt voor een tweemaal zo grote grasopname door de dieren. De Avondklas wordt gehouden in de Warmonderhofzaal, Wisentweg 12 te Dronten. Aanvang 20.00 uur.

Lees verder

Inschrijving TechniekTrofee 2018 geopend


WOERDEN - Vanaf vandaag kunnen basisscholen in het hele land weer meedingen naar de felbegeerde TechniekTrofee 2018.

Lees verder

Beschermen tegen internetcriminelen


DEN HAAG  – Internetcriminaliteit is een groeiend probleem. Maar liefst 75% van de Overijsselaars denkt dat de kans toeneemt dat hij de komende jaren zelf met internetcriminaliteit te maken krijgt. Dit blijkt uit onderzoek* in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Op maandag 5 maart start een campagne die Nederlanders tips geeft zich beter tegen ransomware en andere online gevaren te beschermen.

Lees verder

Week Zorg en Welzijn


ZWOLLE - Tijdens de Nationale Week van Zorg en Welzijn van 12 tot en met 17 maart 2018 voert de grootste sector van Nederland campagne. In Oost-Nederland openen ruim 250 zorg- en welzijnslocaties hun deuren voor het grote publiek.

Lees verder

Stormloop op democratiespelen en gastlessen


ZWOLLE - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart is een ware run ontstaan op gastlessen en democratiespelen die de provincie Overijssel, veelal in samenwerking met gemeenten, houdt. Normaal gesproken worden in een maand tussen de 15 en 20 lessen en spelen gehouden, in maart ligt het aantal nu al op 70.

Lees verder

De 2 Provinciëntocht


TC Swolland houdt:

De klassieker van ieder voorjaar! De 2 Provinciëntocht.

Een compleet nieuw concept, maar wel over de bekende routes van deze tocht.

Lees verder

Mbo’ers zijn het kloppend hart in de zorg


ZWOLLE - Het vakmanschap van de mbo-verpleegkundigen en verzorgenden in de gezondheidszorg staat centraal op het symposium ‘MBO-vakmanschap: Het kloppend hart van de zorg’.

Lees verder

Onderhoud computersystemen Rechtspraak


DEN HAAG - Van vrijdagavond 9 maart tot en met zondag 11 maart zijn vrijwel alle computersystemen van de Rechtspraak niet bereikbaar vanwege groot onderhoud. Dit betekent dat niet digitaal kan worden geprocedeerd en onder meer het uitsprakenregister en het curatele- en bewindregister niet beschikbaar zijn. Ook het overgrote deel van de faxnummers van de Rechtspraak is niet bereikbaar.

Lees verder

Vlak na 1 maart belastingaangifte


Nederlanders kunnen weer hun belastingaangifte doen vanaf 1 maart tot 1 mei.

Lees verder

De Regio Zwolle Estafette


ZWOLLE - Bij de Regio Zwolle Estafette is het stokje vervangen door het verhaal over de kansen van en voor de regio. Het doel van deze estafette is elkaar in een gemoedelijke sfeer te leren kennen en de binding tussen de gemeenten van de Regio Zwolle te versterken. Graag nodigen wij jouw gemeente uit om mee te doen.

Lees verder

The Good Hand presenteert album


ZWOLLE - The Good Hand hun derde LP Blissful Yearning tijdens een thuiswedstrijd in poppodium Hedon.

Lees verder

Geloof-Opvoeding-Identiteit avond


ZWOLLE - Op 8 maart vindt er voor de regio een avond plaats over geloof, opvoeding en identiteit in de Ontmoetingskerk in Nieuwleusen. De avond begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur en de toegang is gratis. Jongerenwerker en identiteitsadviseur Mink de Vries leidt de avond.

Lees verder

Speuren naar Sporen met IVN Zwolle


ZWOLLE - Op zondag 11 maart organiseert IVN-Zwolle vanaf 14.00 tot 16.00 uur een bijzondere excursie. De wandeling start bij de uitspanning Het Engelse Werk in Zwolle. We lopen langs/door de uiterwaard (afhankelijk van de waterstand), en door het Engelse Werk. Centraal thema is 'Speuren naar sporen'. Sporen van de bever zoals op de foto, maar ook van andere knaagdieren, watervogels, de elementen en zelfs insecten. We zullen aangestoken worden door de eerste lentekriebels in de natuur en genieten van al het moois in en rond het water.

Lees verder

DE GROOTSTE 1-DAAGSE PLATENBEURS


ZWOLLE - Zondag 25 februari wordt de IJsselhallen Zwolle omgetoverd tot de Grootste 1-daagse Platenbeurs van de Benelux. Twee hallen en de grote foyer worden gevuld met lp's, singles, cd's, dvd’s, Blu-rays en merchandise. Met meer dan 100 kramen gevuld door standhouders uit Nederland, België, Duitsland en Engeland wordt dit een prachtige dag voor muziekliefhebbers. DePlatenbeurs is geopend van 10.00–17.00 uur.

Lees verder

Bouw spoorviaduct van start


ZWOLLE - Met de onthulling van een bouwbord hebben gedeputeerde Bert Boerman en directeur ProRail Noord-Oost Jan Mulder op vrijdag 23 februari het startschot gegeven voor de bouw van het spoorviaduct in het nieuwe tracé van de N340.

Lees verder

Tuininspiratiedag provinciehuis Zwolle


ZWOLLE - De provincie Overijssel organiseert op woensdagmiddag 7 maart (13.00-17.00 uur) een Tuininspiratiedag in het provinciehuis in Zwolle. Tuinliefhebbers en andere geinteresseerden gaan op deze dag aan de slag met toekomstbestendige inrichting van tuinen. Welke planten kunnen tegen extreme natte omstandigheden of juist droogte? Welke bloemen en planten trekken bijen en vlinders aan? Hoe creëer je een eetbare tuin?

Lees verder

Volg een cursus en help de weidevogels in Overijssel


ZWOLLE - Binnen enkele weken bevolken kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto’s onze akkers en weilanden. Om deze vogels te behouden, dienen ze goed beschermd te worden. Landschap Overijssel is daarom op zoek naar vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen. Nieuwe vrijwilligers doen eerst de basiscursus ‘weidevogelbescherming’.

Lees verder

Voorproefje boerenkalender


BATHMEN - Een jaar lang mocht Ellen Maessen uit Limburg zich vol trots Miss Boerin noemen, maar op zaterdag 3 maart aanstaande zal ze haar kroon overdragen. Dan wordt namelijk haar opvolger verkozen tijdens de vijfde editie van de Miss Boerin Verkiezing. Tien kandidaten uit alle hoeken van Nederland gaan een poging wagen die felbegeerde titel in de wacht te slepen.

Lees verder

Fedde Le Grand ambassadeur vrijheid 2018


ZWOLLE - Het Nationaal Comité 4 en 5 mei presenteert vandaag in samenwerking met het vfonds de Ambassadeurs van de Vrijheid. Domien Verschuuren had vanochtend op NPO 3FM de eer om Fedde Le Grand, Ronnie Flex & Deuxperience en MY BABY bekend te maken als ambassadeurs.

Lees verder

18E -EEUWSE TERWESTENS TERUG


ZWOLLE - Na 84 jaar keert een vroeg 18e -eeuwse serie van 6 wandschilderingen terug naar Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe. Op de enorme doeken is de mythe van Dido en Aeneas verbeeld door de gebroeders Augustinus en Mattheus Terwesten.

Lees verder

Project Zuiderzeehaven afgerond


ZWOLLE - Met het plaatsen van hun handtekening onder de ontbindingsovereenkomst hebben de zes aandeelhouders van de Zuiderzeehaven gisteren een punt achter het project gezet. Vijftien jaar na de start wordt teruggekeken op een geslaagd project: het bedrijvenpark biedt inmiddels werk aan 400 directe arbeidskrachten.

Lees verder

Opera2day met Hamlet


ZWOLLE - OPERA2DAY presenteert Hamlet, een ‘grand opéra’ van Ambroise Thomas en een psychologische thriller zonder weerga. De Franse componist baseerde zijn meesterwerk op Shakespeares gelijknamige toneelstuk.

Lees verder

Tricklebolt met nieuw album in Hedon


ZWOLLE - Misschien zijn ze wel één van de meeste talentvolle Nederlandse bands van Oost-Nederland, we hebben het over de rocksensatie Tricklebolt. Op donderdag 01 maart komt dit vijfkoppige monster met hun vuige mix van gitaren naar de kleine zaal van Hedon! Verwacht een flinke dosis energie emet rocksongs, geïnspireerd door de 70’s.

Lees verder

Singer-songwriter Daniel Docherty live in Hedon


ZWOLLE - Zaterdag 3 maart treedt de Schotse singer-songwriter Daniel Docherty op in Zwols poppodium Hedon. Naast zijn doordringende stem en zijn sterke songwriting blink Docherty uit in zijn fingerpicking gitaarspel. Daarmee is zijn muziek het best te vergelijken met artiesten als Ben Howard, James Vincent McMorrow en Hozier.

Lees verder

ChristenUnie: uitstel Lelystad ‘logisch’


ZWOLLE - ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins noemt het uitstel voor opening van vliegveld Lelystad ‘de enige juiste keuze’. “Voor mij is een zorgvuldig proces, het werken aan draagvlak en herstel van vertrouwen steeds véél belangrijker geweest dan april 2019 als openingsdatum,” stelt Bruins opnieuw. “Uitstel is dus logisch.”

Lees verder

Dubbelshow van Avi On Fire en The Howlin in Hedon


ZWOLLE - Op vrijdag 2 maart bundelen AVI ON FIRE en The Howlin’ hun krachten voor een dubbelconcert in Hedon. Oftewel, twee headliners die een volwaardig concert geven. The Howlin' combineert soul, blues en alternatieve invloeden tot een moderne eigen sound, overgoten met een flinke dosis rauwe verleiding. AVI ON FIRE verkent de grenzen van de alternatieve indiepop.

Lees verder

D66 blij met zorgvuldig besluit rondom Lelystad Airport


ZWOLLE - Minister Van Nieuwenhuizen maakt vandaag bekend dat besluitvorming over de uitbreiding van Lelystad Airport met minimaal een jaar wordt uitgesteld. Dankzij de onophoudelijke deskundige inbreng van Hoogoverijssel en andere bewonerscomité’s neemt de minister nu een zorgvuldig besluit.

Lees verder

Geld voor Fundatie


ZWOLLE - Goed nieuws voor TwentseWelle en Museum de Fundatie. Zij kregen tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij gezamenlijk ruim 1,2 miljoen euro voor hun musea.

Lees verder

Grote Karaoke Show mikt op grote festivals


ZWOLLE - De Zwolse band, de Grote Karaoke Show, gaat een samenwerking aan met het team dat verantwoordelijk is voor het succes van o.a. ‘The Dirty Daddies’. Vanaf deze week zal Wilfried Damman met zijn team zich gaan ontfermen over deze Zwolse feestmachine. Samen gaan ze de show naar grote podia en festivals proberen te brengen brengen.

Lees verder

Urban Dance Battle Raw Essence


ZWOLLE -  Zondag 25 februari keert Raw Essence, de Urban Dance Battle van Oost Nederland, voor de vierde keer op rij terug naar de grote zaal van Hedon. Vanaf 12:45u ‘s middags barst de strijd los in de categorieën House, Hip-hop (t/m 15 jaar), Hiphop (16+) en de All Style Crew Battle in de Grote Zaal van het Zwolse poppodium. Deelnemers kunnen zich nog inschrijven via www.hedon-zwolle.nl.

Lees verder

Boekpresentatie over bemande Marsreis


ZWOLLE - Bertina Mulder uit het Veluwse Emst presenteert op donderdagavond 8 maart haar psychologische thriller De rode magneet in de brasserie van Waanders In de Broeren in Zwolle. In haar boek onthult ze de verborgen dillema’s van een bemande reis naar Mars.

Lees verder

Sportmeeting Zwolle valt goed in de smaak


ZWOLLE - De Sportmeeting Zwolle is maandagochtend goed in de smaak gevallen. Zo’n 400 sportliefhebbers kwamen bij elkaar in het Landstede Sportcentrum voor deze sportieve netwerkbijeenkomst, georganiseerd door Stichting Sportief Zwolle in samenwerking met Ondernemersteam Regio Zwolle en Landstede.

Lees verder

Vruchtbare Kringloop Overijssel


Zwolle - Overijsselse melkveehouders hebben afgelopen drie jaar grote stappen gezet richting een schoner milieu. Zij hebben op bedrijfsniveau maatregelen genomen die goed zijn voor de eigen bedrijfsprestaties én voor maatschappelijke opgaven op het gebied van bodem, water en lucht. Dat blijkt uit de positieve resultaten van het project Vruchtbare Kringloop Overijssel.

Lees verder

Eerste voorstelling nieuwe Overijsselse gezelschap


Zwolle - ID Theatre Company komt 9 maart in de Zwolse theaters!

Lees verder

Oogcafé Zwolle


Zwolle - Het Oogcafé Zwolle is op 2 maart 2018 van 15.30 tot 17.30 uur in WIJZ-gebouw “de Terp” Radewijnstraat 1 te Zwolle.

Op vrijdag 2 maart is er een bijzonder initiatief in Zwolle.

In het MAC3PARK stadion van PEC Zwolle komt een blindentribune.

Lees verder

Bestuursmutaties en slim zuiveren


Zwolle - Op Valentijnsdag hield Water Natuurlijk regio Oost een ledenvergadering, met afscheid van secretaris John Veltrop, de benoeming van twee nieuwe bestuursleden en een inspirerend verhaal van prof.dr. Erik Roesink over hoe medicijnresten en andere schadelijke stoffen relatief eenvoudig uit afvalwater zijn te filteren.

Lees verder

Eerste lichting gediplomeerden bij International Business College


Zwolle - Donderdag 15 februari was een feestelijk moment voor het International Business College (IBC) van het Carolus Clusius College. Tijdens een feestelijke bijeenkomst nam de eerste lichting leerlingen het IBC-certificaat in ontvangst. ‘Een moment om trots op te zijn. De leerlingen hebben de afgelopen twee jaar hard gewerkt en laten zien dat zij klaar zijn voor een toekomst in een ondernemende samenleving’, aldus Sandra Wittendorp en Theo Brandsma, projectleiders van het International Business College.

Lees verder

VLO knot in Spoolde


Zwolle - Het knotseizoen is in volle gang voor de Vrijwilligersgroep Landschaps Onderhoud Zwolle (VLO).

Zaterdag 17 februari van 09.00-12.30 uur gaat de werkgroep aan de slag met 40 oude en jonge wilgen knotten in Spoolde.

Verzameladres: Spoolderenkweg 12. Het werk is van 09.00-12.30 uur. Er is koffie en soep.

Nieuwe vrijwilligers, liefhebbers van werken in de natuur, zijn welkom.

Lees verder

Nick Cave & The Bad Seeds Live bij Pathé


Zwolle - Donderdag 12 april, 20.00 uur draait door het hele land in twintig bioscopen van Pathé, CineMec en Foroxity eenmalig Distant Sky - Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen. Tickets (12,50 euro) zijn nu te koop via www.pathe.nl/music en aan de kassa’s van de bioscopen.

Lees verder

Strijd om ‘beste raadslid’ barst los


Zwolle - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan campagnebureau BKB, de Volkskrant en omroep WNL op zoek naar de beste lokale politicus van Nederland. De derde editie van de Beste Raadslid verkiezing trapt af op 15 februari. Op besteraadslid.nl kan iedereen getalenteerde gemeenteraadsleden nomineren of een stem uitbrengen op hun favoriet.

Lees verder

Waterschappen: Nederland sneller klimaatbestendig


Zwolle - Vandaag tekenden minister-president Rutte, minister Ollongren en de VNG, IPO en de Unie van Waterschappen het Interbestuurlijk Programma. Hierin staan de uitgangspunten voor een gezamenlijke aanpak van grote maatschappelijke opgaven. Voor de waterschappen zijn met name de thema's klimaatadaptatie, de energietransitie en circulaire economie belangrijk.

Lees verder

Spoorcafé woensdagavond 21 februari


Zwolle - Zwolle is dit jaar op een aantal data niet of beperkt bereikbaar per trein, onder andere in de voorjaarsvakantie. Waarom is dit en welke partijen zijn hierbij betrokken? Wat betekent dit voor treinreizigers? En voor de verkeerssituatie aan de zuidzijde van het station? Hier gaat het Spoorcafé van 21 februari over. Bezoekers krijgen deze avond ook een terugkoppeling van de resultaten van het onderzoek naar het Spoorcafé. Het Spoorcafé vindt plaats in Brainz (Lübeckplein 68) en start om 19.30 uur.

Lees verder

Motocross Oldebroek!


Oldebroek - Stichting Circuit Oldebroek is zeer verheugd te kunnen melden dat zij ook dit jaar weer op de steun van zowel Van Werven als Fobbe Campers kunnen rekenen. Beide in Oldebroek gevestigde bedrijven zullen tijdens de KNMV Jeugd Solo Motocross en Dutch Masters of Motocross als hoofsponsors van de evenementen te zien zijn.

Lees verder

Onthulling eerste Salland Boert en Eet Bewust bord in Zwolle


Zwolle - De stal van Hein en Wendy van Schooten, was maandagmiddag niet alleen gevuld met de 130 overwegend roodbonte melkkoeien van de familie, maar ook met een bont gezelschap aan burgers, boeren en mensen uit het Sallandse bedrijfsleven. Iedereen was bijeengekomen om de feestelijke onthulling van het eerste bedrijfsbord van Salland Boert en Eet Bewust in de gemeente Zwolle bij te wonen.

Lees verder

Ambassadeur Ilse de Lange van de BankGiro Loterij verrast Twentse Welle


Zwolle - Met een smoes was directeur Arnoud Odding zondagmiddag naar Museum TwentseWelle gelokt. Daar verraste Ilse de Lange, ambassadeur van de BankGiro Loterij hem met een cheque van maar liefst 365.000 euro! Een bijdrage voor de realisatie van de Twentse Museumfabriek.

Lees verder

Duurzame aanpak renovatie stuwen en gemalen


Zwolle - Het waterschapsbestuur besloot op 6 februari om acht stuwen en gemalen te renoveren. Water Natuurlijk is blij met de duurzame aanpak, waarbij ook nog eens veel aandacht is voor de vispasseerbaarheid.

Lees verder

Grote Zaal Hedon decor voor opname album van rapgroep De Alliantie


Zwolle - Afgelopen dinsdag bracht De Alliantie de single Mooi Toch uit van het gelijknamige debuutalbum dat op 17 februari in Hedon wordt gepresenteerd. De clip ging viraal en pakte ruim 100.000 views in haar eerste dag. De Zwolse rapgroep werd eerder al tweemaal uitgenodigd door 3FM waar ze het nummer live op de radio deden. Er zijn nog een klein aantal kaarten beschikbaar voor de album release in Hedon.

Lees verder

Kroegcollege in studentencafé met minister Arie Slob


Zwolle - Geen betere plek voor een college dan in de kroeg. Op 10 februari organiseert ChristenUnie Zwolle, in samenwerking met studentenverenigingen Navigators, Absens Carens en Ichthus, een kroegcollege met minister Arie Slob. De minister van Onderwijs en Media zal vragen van studenten beantwoorden op de plek waar ze graag te vinden zijn; op een barkruk met een biertje in het Vliegende Paard.

Lees verder

Veerman Makelaardij opent kantoor in Stadshagen


Zwolle - Op een markant punt bij de entree van de wijk Stadshagen, bij de rotonde hoek Frankhuizerallee en Erfwal, heeft Reinier Veerman zijn nieuwe kantoor geopend. Na twee jaar buffelen in de fluctuerende huizenmarkt vergaat het de zelfstandig makelaar/taxateur zo goed dat hij deze stap met vertrouwen zet. “Na goede banen bij de Rabobank en Monuta heb ik toch mijn hart gevolgd en met succes.

Lees verder

Studenten start-up Movin opent nieuw kantoor


Zwolle - Op donderdag 15 februari a.s. opent Movin een nieuw kantoor in Zwolle. De start-up is uit zijn oude ruimte gegroeid en heeft een groter kantoor gevonden in het verzamelgebouw van City-Post.

Lees verder

CLASSSH: KLASSIEKE MUZIEK IN EEN NIEUW JASJE


Zwolle - Het Orkest van het Oosten, theaters Deventer Schouwburg, Zwolse theaters en Wilminktheater Enschede en poppodia Burgerweeshuis, Hedon en Hengelo/Enschede presenteren samen CLASSSH: een frisse klassieke concertbeleving in een onconventionele setting. De eerste CLASSSH vindt plaats op 18 en 20 april met op het programma Tsjaikovski’s Vioolconcert en dj’s Paulusz en Dogsweater (Zwolle) en Ion Ludwig (Deventer).

Lees verder

Avondklas over de invloed van sterren en planeten


Dronten - Michiel Rietveld laat ons tijdens deze Avondklas de bewegingen aan de hemelkoepel doorzien. Hij vertelt hoe sterren en planeten invloed hebben op het leven op aarde en hoe zowel oude als nieuwe culturen in de wereld hiermee rekening hielden, en houden. Dit najaar publiceerde hij hierover zijn nieuwe boek Houden van sterren en planeten. De Avondklas wordt gehouden in de Warmonderhofzaal op Warmonderhof, Wisentweg 12 te Dronten. Aanvang 20.00 uur.

Lees verder

Dijkverhoging langs IJssel biedt kansen


Zwolle - De versterking en verhoging van de dijken van de IJssel op het traject Zwolle-Olst biedt een aantal kansen om tegelijk nieuwe wandel- en fietspaden aan te leggen en uiterwaarden in te richten voor natuurontwikkeling. Dat blijkt uit de eerste inventarisatie van het Hoogwaterbeschermingsprogramma Zwolle-Olst door het Waterschap Drents-Overijsselse Delta en de gemeente Zwolle.

Lees verder

Rechtspraak oriënteert zich op onafhankelijke toetsing digitalisering


De Rechtspraak gaat op korte termijn met het CIO Rijk, verantwoordelijk voor ICT bij de Rijksoverheid, in overleg om de mogelijkheden te verkennen. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is het borgen van de onafhankelijkheid en rechtsstatelijkheid van de Rechtspraak. Om deze reden zijn onderzoeken van de digitalisering tot nu toe uitgevoerd door onafhankelijke bureaus.

Lees verder

Waterschap sluit zich aan bij Statiegeld Alliantie


Zwolle - In de bestuursvergadering van 6 februari bracht Water Natuurlijk een motie in met de oproep om het waterschap Drents Overijsselse Delta aan te sluiten bij de Statiegeld Alliantie. Uitbreiding van het statiegeldsysteem naar plastic flesjes en blikjes kan dit soort zwerfafval met 90 procent verminderen, en daarmee ook vervuiling van het water terugdringen. De motie werd aangenomen, al was dat niet unaniem.

Lees verder

Overijssel investeert in agrarisch waterbeheer


Zwolle - Op 7 februari tekenden de provincie Overijssel, de waterschappen (Drents Overijsselse Delta, Vechtstromen en Rijn en Ijssel) en LTO-Noord het bestuursakkoord over aanvullende financiering van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) in Overijssel. In Overijssel komt via subsidies 2,8 miljoen euro extra beschikbaar voor projecten om het agrarisch waterbeheer op het boerenerf te verbeteren.

Lees verder

NDT 2 danst wereldpremières


Zwolle - Het tweede programma van NDT 2 in seizoen 2017/2018, toont een rijke schakering van lyrisch tot experimenteel werk. Sum Thoughts bestaat uit Short Cut van Hans van Manen, mutual comfort van Edward Clug en wereldpremières van Marina Mascarell en Sol León & Paul Lightfoot. Kaarten zijn onder meer te koop via de website van Nederlands Dans Theater.

Lees verder

Open dag Isala Diaconessenhuis beweegt!


Zwolle - Op zaterdag 17 maart 2018 opent Isala Diaconessenhuis in Meppel haar deuren tijdens de open dag van de landelijke zorg. Het programma staat in het teken van ‘bewegen’. Isala Diaconessenhuis is volop in beweging; wij laten onze nieuwe ontwikkelingen zien. En bezoekers komen natuurlijk zelf ook in beweging!

Lees verder

AYAM training: Zelfverzekerd naar de brugklas


Zwolle - Waarom hebben zoveel kinderen er moeite mee om de overstap te maken van de basisschool naar het voortgezet onderwijs? Coaches Sandra Bolte van Tzolkind en Laura Reichgelt van Way4you hebben hierover nagedacht en ontwikkelden een unieke training voor 11 – 14 jarigen.

Lees verder

Dubbel-lezing over vogels nabij Zwolle


Zwolle - Weidevogels van het Staphorsterveld / Vogels van de Vreugderijkerwaard

Datum: Donderdagavond 15 februari 2018

Plaats: Wijkcentrum Weijenbelt, Campherbeeklaan 82a (zijingang), Berkum, Tijd 20 uur. Toegang gratis, consumpties Euro 0,50.

Lees verder

Trudy Huisman nieuwe voorzitter Economic Board Regio Zwolle


Zwolle - Vanaf 1 april aanstaande is Trudy Huisman de nieuwe voorzitter van de Economic Board van de Regio Zwolle. Zij neemt op die datum het stokje over van Henk ten Hove, die vanaf de oprichting in 2013 leiding gaf aan de Economic Board.

Lees verder

Hanzesteden Marketing wint


Zwolle - Tijdens het jaarlijkse congres wordt de Netwerk Citymarketing Award uitgereikt aan de meest succesvolle en bijzondere case in de citymarketingbranche en Hanzesteden Marketing is de winnaar van 2018. Zowel de vakkundige jury als het publiek heeft Hanzesteden Marketing verkozen boven de inzendingen van Gemeente Den Haag en Utrecht Marketing.

Lees verder

Volop kansen op werk in de techniek


Zwolle - Terwijl het aantal vacatures in de techniek toeneemt, groeit het tekort aan technici. Steeds meer vacatures zijn moeilijk vervulbaar. Ook de komende jaren blijft er behoefte aan vakmensen in de techniek. WW’ers kunnen zich daarom laten omscholen naar een beroep in de techniek, vaak met baangarantie.

Lees verder

Bewegen & leren: feiten, fabels & fantasie


Zwolle - Hoe kun je bewegen en leren integreren in de lessen op de basisschool? Deze vraag staat centraal woensdagmiddag 7 februari vanaf 15.30 uur tijdens het eerste Kenniscafé Sport Live! van 2018. Decor is CALO Windesheim in Zwolle

Lees verder

Europese subsidies voor vernieuwende agro&food bedrijven in Overijssel


Zwolle - Van 5 februari tot en met 6 april stelt de provincie Overijssel twee subsidieregelingen voor de landbouw en agro&food sector open. Het gaat om de regelingen ’Fysieke investeringen voor innovaties in de landbouw’ en ‘Samenwerking voor Innovaties Landbouw’. Verduurzaming en modernisering van de agro&food sector staat in beide centraal.

Lees verder

CCC organiseert extra voorlichtingsavond


Zwolle - Op woensdag 14 februari houdt het Carolus Clusius College (CCC) een extra voorlichtingsavond voor leerlingen uit groep 8 en hun ouders. Ook leerlingen die volgend jaar naar havo 4 of vwo 4 gaan en hierdoor de overstap moeten maken naar een andere school, zijn van harte welkom.

Lees verder

Jen Minkman bij Westerhof boeken


Zwolle - Op 10 februari vanaf 19 uur is er weer een event met Jen Minkman van Dutch Venture Publishing. Twee van de nieuwe titels uit haar stal worden dan bij Westerhof gepresenteerd!

Lees verder

Oorsuizen bij jongeren neemt snel toe


Zwolle - Bijna 70% van de jongeren tot 25 jaar heeft soms een piep, fluit, brom of ruis in hun oren. Eén op de tien heeft hier permanent last van. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door de Stichting Gaby Olthuis fonds in het kader van de Week van het Oorsuizen die vandaag start.

Lees verder

"Ik geef de jeugd kennis mee voor de toekomst"


Zwolle - Hoewel 55-plussers te jong zijn voor de AOW, zijn zij voor veel werkgevers te oud voor een baan. De verhoging van de AOW-leeftijd komt daarom neer op een verlenging van hun bestaan in de bijstand. Resto VanHarte kan geen banen creëren, maar wel een omgeving bieden waar mensen een netwerk kunnen opbouwen en een zinvolle, leuke manier vinden om hun dagen mee te vullen. Want Resto VanHarte weet dat werkloosheid, gecombineerd met een laag inkomen, kan leiden tot depressie een eenzaamheid.

Lees verder

Kattengedragstherapie in Zwolle


Zwolle - Christina Kremer is gediplomeerd kattengedragstherapeut en geeft aan dat het herkennen van probleemgedrag en het inschakelen van hulp bij de kat in Zwolle nog vaak een brug te ver is.

Lees verder

Forse tegenslag: ABN Amro schrapt 300 banen in Zwolle


ZWOLLE – Een flinke tegenslag voor Zwolle: ABN Amro heeft bekendgemaakt het klantcontactcentrum in Zwolle te gaan opheffen. Daardoor zullen in de zomer van 2019 driehonderd arbeidsplaatsen uit Zwolle verdwijnen. Dat schrijft RTV Oost.

Lees verder

Vervolg Open Colleges in Zwolle over Smart Mobility


Zwolle - De provincie Overijssel organiseert in februari en maart in Zwolle weer vijf open colleges over het onderwerp Smart Mobility (slimme mobiliteit). Het gaat om een serie kennis- en inspiratiebijeenkomsten over toepassingen van slimme mobiliteit.

Lees verder

VLO knot aan oever Schellerwade


Zwolle - Zaterdag 3 februari 2018 gaat de werkgroep knotten onderaan de Schellerdijk ,aan de oever van de Schellerwade. Verzameladres: Kleine Veerweg 16, Het werk is van 09.00-12.30 uur

Lees verder

Munckhof Taxi BV waarschijnlijk nieuwe vervoerder


Zwolle - Het college van B&W is van plan om het leerlingenvervoer en Wmo-vervoer te laten verzorgen door Munckhof Taxi BV. Het contract met de huidige vervoerders loopt in de zomer af.

Lees verder

derde editie van Run for KiKa Estafette


Zwolle- Ben jij als bedrijf of vriendenteam op zoek naar de ultieme teambuilding activiteit én wil je een bijdrage leveren aan onderzoek naar kinderkanker? Neem dan 31 augustus deel aan alweer de derde editie van Run for KiKa Estafette!

Lees verder

Nieuwe impuls aan Transport & Logistiek


Zwolle - De samenwerking tussen Van Buuren Opleidingen en Landstede heeft geresulteerd in een prachtige praktijkhal bij Van Buuren aan de Marsweg. Landstedestudenten Transport & Logistiek kunnen er hun hart ophalen en worden er optimaal opgeleid voor de sector. Donderdag 1 februari opent de sterkste man van Nederland Jarno Hams de praktijkhal op ludieke wijze.

Lees verder

De Kleine Zeemeermin in Zwolse Theaters!


Zwolle - Theater Terra, bekend van onder andere Kikker, Raad eens hoeveel ik van je hou en Welterusten Kleine Beer, brengt de betoverende wereld onder water van De Kleine Zeemeermin tot leven in een compleet nieuwe familiemusical, naar het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen.

Lees verder

Extra lezing Gymnasium Celeanum


Zwolle - Het Gymnasium Celeanum nodigt geïnteresseerden van harte uit voor de lezing van de Nederlandse schrijver, columnist en documentairemaker Özcan Akyol op woensdag 7 februari. Özcan Akyol zal onder andere vertellen over zijn laatste roman Turis en zijn documentaire De neven van Eus.

Lees verder

Meer natuur in jouw tuin


Zwolle - Onlangs was in het nieuws dat het aantal insecten in Nederland de laatste decennia dramatisch is gedaald. Dat heeft onder andere negatieve gevolgen voor de natuur maar bijvoorbeeld ook voor de bestuiving van fruitbomen. In de lezing laat Erik de Kruif van het Landschap Overijssel op een toegankelijke manier zien welke kansen en mogelijkheden er zijn om onze tuinen en ons buurtschap aantrekkelijker te maken voor mens, plant en dier.

Lees verder

OPENBARE MASTERCLASS VAN BAERLE TRIO


Zwolle - Het Van Baerle Trio is op woensdag 14 februari te gast in Zwolle. ’s Avonds geven ze een concert in Schouwburg Odeon en ’s middags coachen ze kamermuziekensembles op het ArtEZ Conservatorium.

Lees verder

Meer klachten bij Overijsselse Ombudsman


Zwolle - De Overijsselse Ombudsman heeft in 2017 ruim 20% meer klachten ontvangen dan in 2016 (107 in 2016 en 130 in 2017). Uit het aantal telefoontjes, e-mails en klachten blijkt dat mensen de weg naar de Overijsselse Ombudsman weten te vinden.

Lees verder

training rolstoelvaardigheid


Zwolle - In 2018 kunnen volwassenen die rolstoelgebonden zijn, en graag meer vaardigheden hierin krijgen, op diverse plekken in Nederland de rolstoelvaardigheidstraining volgen.

Lees verder

Zwolle 'grote stad' met minste woninginbraken


Zwolle - Zwolle is de stad met het minste aantal woninginbraken in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl, wat overheidsdata met betrekking tot woninginbraken in 2017 analyseerde.

Lees verder

Isala Slaapcentrum gaat verhuizen


Zwolle - Isala Slaapcentrum gaat verhuizen Met trots opent Isala Slaapcentrum maandag 5 februari 2018 haar deuren op het nieuwe adres aan de Dokter Stolteweg 86 in Zwolle. 
Patiënten zijn van harte welkom in gebouw N op de 1e etag

Lees verder

BOMEN, STRUIKEN EN KNOPVORMEN IN DE WINTER


Zwolle - IVN Noordwest-Overijssel organiseert samen met KNNV De Noordwesthoek op zaterdag 10 februari een boeiende wandelexcursie, waarbij de winterkenmerken van bomen en struiken centraal staan. Om bomen en struiken in dit jaargetijde te herkennen is men veelal aangewezen op de knopvorm en de stand hiervan.

Lees verder

Eerste fractievergadering WDO Delta van 2018


Zwolle - Op woensdag 31 januari om 19.30 uur vergadert de fractie van Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta voor de eerste keer in 2018. Op de agenda staat onder meer de voorbereiding van de AB-vergadering van het Waterschap op 6 februari, waar het toekomstige belastingstelsel een van de belangrijke onderwerpen is.

Lees verder

Paasinspiratie in het Bakkerijmuseum


Hattem - In het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem bent u aan het juiste adres om inspiratie op te doen voor Pasen. Tijdens de voorjaarsvakantie (van 17 februari tot en met 3 maart) staat het museum bol van bakactiviteiten. Bakker Fred geeft u de broodnodige handvatten voor een geslaagde paasbrunch.

Lees verder

Pixelpillow geeft 55 uur voor Giro555


Zwolle - Internetbureau Pixelpillow bestaat in januari 5 jaar en viert daarmee haar eerste lustrum. En na 5 goede jaren is het tijd om de wereld een stukje mooier te maken door belangeloos 55 uur hulp te bieden aan de samenwerkende hulporganisaties, Giro555. Eén weekend hacken voor het goede doel.  Pixelpillow maakt dagelijks het leven van mensen gemakkelijker door websites en apps te ontwerpen en realiseren die erg gebruiksvriendelijk zijn.

Lees verder

Tentoonstelling Mien Ruys in provinciehuis


Zwolle - Bert Boerman, gedeputeerde mobiliteit, water en sociaal in Overijssel, heeft op vrijdag 26 januari 2018 de tentoonstelling over tuinarchitect Mien Ruys geopend in het provinciehuis in Zwolle. Bij de opening heeft tuinarchitect Anet Scholma het ontwerp gepresenteerd voor de nieuwe Mien Ruys tuin aan de achterkant van het provinciehuis. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en blijft tot en met 29 maart 2018 in het provinciehuis. Op maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur kunnen geïnteresseerden de expositie bezoeken.

Lees verder

Lancering Vechtdal Magazine 2018


Zwolle - Op vrijdagmiddag 26 januari heeft Bultje van Beerze Bulten het nieuwe Vechtdal Magazine overhandigd aan burgemeester Vroomen van Ommen. Vechtdal Marketing heeft het belevingsmagazine dit jaar zelf uitgebracht in een frisse nieuwe huisstijl. Het magazine wordt vanaf nu verspreid bij Tourist Info's, Anjerpunten en recreatiebedrijven om bezoekers te inspiren het Vechtdal te ontdekken.

Lees verder

Barokopera Siroe, re di Persia in Zwolle


Zwolle - Het is een primeur voor Nederland: vanaf 26 januari is de barokopera Siroe, re di Persia van Johann Adolf Hasse voor de allereerste keer in een geënsceneerde versie te zien in Nederland. De Nederlandse Reisopera brengt deze onbekende maar wonderschone barokopera naar 8 theaters.

Lees verder

Hanzesteden Marketing is genomineerd


Zwolle - Jaarlijks wordt de Netwerk Citymarketing Award uitgereikt aan de meest succesvolle en bijzondere case in de citymarketingbranche. Er is één prijs, gekozen door zowel de vakkundige jury die haar sporen in de citymarketing verdiend heeft als het publiek tijdens de Dag van de Citymarketing. Hanzesteden Marketing is naast Gemeente Den Haag en Utrecht Marketing genomineerd voor deze prijs. Tijdens de Dag van de Citymarketing op 6 februari wordt de winnaar bekend gemaakt.

Lees verder

Hartversterkertje voor kinderen met onmogelijke ouders


Zwolle - Op zondag 18 maart speelt de familievoorstelling Spijker (8+) in Zwolle. Na De Tantes (Winnaar Gouden Krekel én Zapp Theaterprijs 2015) is dit de nieuwe tragikomedie geschreven door Roel Adam, over kinderen van wie de ouders niet meer door één deur kunnen.

Lees verder

DUURZAAM WONEN ‘NUL OP DE METER’


Zwolle - Donderdag 1 februari 2018 neemt Oswaldo Heinen ons mee in de wereld van duurzaam wonen. Wat is duurzaamheid en wat het betekent om in een woning te wonen die duurzaam verbouwd is?

Lees verder

Rechters volgen de wet bij taakstraffen


Den Haag - Als rechters taakstraffen opleggen, doen ze dat in overeenstemming met de bedoeling van de wetgever. Dat concludeert het onderzoekscentrum WODC na evaluatie van de Wet beperking oplegging taakstraffen uit 2012

Lees verder

Smartphone neemt activiteiten tablet over


Amstelveen - De smartphone wordt steeds veelzijdiger gebruikt. We zien een toename in het gebruik van diverse activiteiten terwijl deze zijn afgenomen op de tablet. Zo zien we o.a. het gebruik van internet, mailen, social media, bankieren en het doen van online aankopen (licht) toenemen op de smartphone en afnemen op de tablet.

Lees verder

Expositie 'Geschonken Schatten' in Ikonenmuseum


Kampen - Op zaterdag 3 februari vindt in het Ikonenmuseum, om drie uur 's middags, de opening plaats van de nieuwe expositie "Geschonken schatten". De tentoonstelling is helemaal gewijd aan de kleine en grote verzamelaars, die hun schatten hebben geschonken of in bruikleen gegeven aan het Ikonenmuseum.

Lees verder

Bijeenkomst (elektrisch) autodelen


Zwolle - Hoe brengen we autodelen samen tot wasdom? En wat zijn hierin de kansen en mogelijkheden voor elektrisch rijden? Op donderdag 1 februari organiseren Enpuls, Buurkracht en Natuur en Milieu Overijssel een mobiliteitsavond over (elektrische) deelmobiliteit.

Lees verder

FRANK LAMMERS SPEELT MARX


Zwolle - De voorstelling gaat op 6 februari in Nederland in première en wordt op donderdag 8 februari gespeeld in Schouwburg Odeon in Zwolle.

Lees verder

Vacatures voor vrijwilligers bij IntermeZZo


Zwolle - IntermeZZo, het Zwolse nazorgcentrum voor mensen met kanker en hun naasten, gaat binnenkort verhuizen en uitbreiden. Het aantal bezoekers zal groeien. Er zijn meer vrijwilligers nodig in de functie van gastvrouw/gastheer.

Lees verder

Energiezuinig en duurzaam huis levert op


Een energiezuinig en duurzaam huis is helemaal van deze tijd. Je woont comfortabel in een goed geïsoleerd huis, met een verwarming die werkt op klimaatvriendelijke alternatieven voor aardgas. Zo ben je niet alleen vriendelijk voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.

Lees verder

Oplossing nodig voor afgeladen bussen


Zwolle - De provincie moet onmiddellijk een oplossing vinden voor de propvolle regionale bussen. Dat wil Hans Nooter van de PvdA Overijssel. “Er moet nú iets gebeuren.” De overlast moet verholpen en de veiligheid van de reizigers moet worden gegarandeerd.

Lees verder

Carolus Clusius College beste voor Cambridge Engels


Zwolle - Het CCC is door Cambridge Assessment English uitgeroepen tot “Best preparation centre, using Cambridge English books for exam preparation, published by Cambridge University Press”. Dit betekent dat het CCC de beste Nederlandse school is die leerlingen voorbereidt op het Cambridge Engels examen door gebruik van de Cambridge methode.

Lees verder

Weinig gescheiden vrouwen in Overijssel


Liefst 22 van de 25 Overijsselse gemeenten hebben een lager percentage gescheiden vrouwen dan het landelijke gemiddelde. Landelijk gezien is bijna 57 procent van de gescheiden inwoners vrouw; in Overijssel is dit 55,7 procent. Dit blijkt uit onderzoek van de landelijke organisatie voor mediation Gecertificeerdemediators.nl, waarbij CBS-data werd geanalyseerd.

Lees verder

Frans Bauer start met ‘Tour de Frans’


Zwolle - Sinds 1996 staat Frans Bauer in de Nederlandse en Belgische theaters. Na tien succesvolle edities van Live in Concert, diverse reprises en uitverkochte zalen keert de Brabantse volkszanger vanaf vrijdag 5 januari 2018 terug naar het theater.

Lees verder

GRATIS HANDZAME HANZESTEDEN BROCHURE


Zwolle - In deze nieuwe brochure staat meer informatie over de identiteit van de stad inclusief leuke tips: van culturele hotspots tot aantrekkelijke smaakadresjes die bij een bezoek aan deze Hanzesteden niet mogen ontbreken

Lees verder

Oproep: getuigen van de dekolonisatie


Zwolle - Indonesië in de jaren 1945-1950 staat volop in de belangstelling. Als onderdeel van een nationaal onderzoek roept stichting IJsselacademie ooggetuigen van de Indonesische dekolonisatie uit Overijssel op om hun verhaal te delen.

Lees verder

Oogcafé Zwolle


Zwolle - Het Oogcafé Zwolle is op 2 februari 2018 van 15.30 tot 17.30 uur in WIJZ-gebouw “de Terp” Radewijnstraat 1 te Zwolle.

Lees verder

Goede doelen Scania Zwolse Halve Marathon bekend


Zwolle - De organisatie van het grootste loopevenement van Zwolle heeft besloten om ook aan de achttiende editie van de Scania Zwolse Halve Marathon drie goede doelen te koppelen. Zo kunnen de hardlopers tijdens de inschrijving er (geheel vrijblijvend) voor kiezen geld te doneren aan Stichting Care4BrittleBones, Stichting Empower en Stichting Hospice Zwolle.

Lees verder

Beklimmen Kilimanjaro voor War Child


Zwollenaren Berry (43) en Cedy (39) Peters wacht een zware klim naar de top van de Kilimanjaro op 5.895m. Berry en Cedy vertrekken maandag 29 januari naar Afrika om zoveel mogelijk geld op te halen voor oorlogskinderen. 

Lees verder

Regio Zwolle informeert Tweede Kamerleden


Zwolle - Als één van de sterkste en meest dynamische groeiregio’s van Nederland biedt Regio Zwolle op alle fronten de ruimte om te groeien. Regio Zwolle heeft dé ideale infrastructuur voor een duurzame groei dankzij de uitstekende logistieke positie, sterke topsectoren en het excellente onderwijs en innovatienetwerk.

Lees verder

Landstede MBO houdt Open Huis in januari


Harderwijk/Raalte/Zwolle - Op donderdag 25 en vrijdag 26 januari kan iedereen die interesse heeft in een (vervolg)studie zich weer uitgebreid laten informeren bij Landstede MBO.

Lees verder

Oplossing voor bedrijven op bedrijventerreinen


Zwolle - ChristenUnie, SGP en CDA zoeken naar oplossingen voor bedrijven op bedrijventerreinen met beperkte detailhandel.

Aanleiding is de situatie van het bedrijf Foto Konijnenberg op het bedrijventerrein in Den Ham.

Lees verder

Bakkerij Slatman wint Groene Twinkeling


Nijverdal - Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Groene Twinkeling is de bijhorende award uitgereikt aan bakkerij Slatman. Het familiebedrijf uit Ane wint de Groene Twinkeling omdat zij aandacht voor biodiversiteit weet te stimuleren, kennis deelt en succesvolle resultaten boekt ter verbetering van biodiversiteit.

Lees verder

Koningin Máxima opent biologische vakbeurs


Zwolle - Vandaag is de tweedaagse Bio-beurs in de IJsselhallen in Zwolle officieel geopend door Koningin Máxima. De Koningin bezocht de eerste dag van deze vakbeurs voor de biologische sector die jaarlijks ruim 10.000 zakelijke bezoekers trekt.

Lees verder

SEIN behaalt NIAZ accreditatie


Zwolle - De officiële uitreiking van het accreditatiebewijs was op 16 januari 2018. Het accreditatiebewijs laat zien dat SEIN goede zorg en behandeling levert aan haar patiënten en cliënten.

Lees verder

Free Feet 038 komt naar Van der Capellen Sg!


Zwolle - Op 20 februari 2018 gaan we allemaal weer even terug naar school! Op deze avond hollen we door het complex van de Van Der Capellen Scholengemeenschap, met het Free Feet Running event.

Lees verder

Nog 12 uur.........


Zwolle - Daar staan ze dan, al die jonge Zwolse vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor een mede-Zwollenaar! Nog 12 uur en dan weten we of Hart voor Zwolle een ronde verder komt en de waardering met een Appeltje van Oranje weer een stap dichterbij is.

Lees verder

Unieke Verhalenwedstrijd rondom de Vecht


Zwolle - Je eigen verhaal, uitgegeven in een boek en zelfs vertaald in een andere taal. Amateurschrijvers die hiervan dromen, krijgen met de verhalenwedstrijd ‘Vecherhalen – Vechtegeschichten’ een unieke kans om deze droom waar te maken

Lees verder

EP StadshagenRun zet goede doelen in het zonnetje


Zwolle - De organisatie van de EP StadshagenRun heeft zaterdag 13 januari tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting Loopsport Zwolle de waardecheques uitgereikt aan de drie goede doelen van de afgelopen editie van het hardloopevenement: Jeugdsportfonds Zwolle, Voedselbank Zwolle en Hospice Zwolle.

Lees verder

Waterschappen zetten volgende stap naar circulaire economie


Nederland circulair in 2050. Die ambitie heeft het kabinet neergezet in het Rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’ en is door maatschappelijke partners en meer dan 350 ondertekenaars onderschreven in het Grondstoffenakkoord.

Lees verder

Nieuwe Carnavalssingle Voorzetselkoor


Hattemerbroek - 14 jaar na het succesnummer ‘De Hand’, komt het Voorzetselkoor dan eindelijk met een opvolger, de carnavalskraker ‘Hattemerbroek’!

Lees verder

Informatieronde ‘Afronding GCECA


Zwolle - Maandagavond was er in de gemeenteraad een informatieronde ‘Afronding Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA)’

Lees verder

Biohorma winnaar MVO Award Regio Zwolle


Zwolle - Biohorma, producent van A. Vogel-producten, is tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van VNO-NCW regio Zwolle en MKB regio Zwolle op 12 januari verkozen tot winnaar van de MVO Award Regio Zwolle 2017.

Lees verder

Gezocht: Expeditiegidsen in de uiterwaarden


Zwolle - Natuur en Milieu Overijssel zoekt expeditiegidsen voor Expeditie Wildernis in Zwolle. Dit is een educatieve struintocht vol uitdagende opdrachten langs de IJssel, speciaal voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs.

Lees verder

ChristenUnie wil schadeprotocol Gaswinning


Zwolle - Nu de druk op de gaswinning elders toeneemt, zoals in Overijssel, vindt het statenlid Sybren Stelpstra van de ChristenUnie dat dit protocol ten minste ook voor Overijssel zou moeten gelden. Dat betekent volgens hem “dat Gedeputeerde Staten zich als de wiedeweerga moeten gaan verdiepen in het concept protocol en zich moeten aansluiten bij het gesprek over dit protocol”.

Lees verder

Hoor meer over roofvogels en uilen in De Wieden


Natuurmonumenten organiseert dinsdagavond 30 januari een lezing over roofvogels en uilen in natuurgebied De Wieden. De lezing start om 19.30 uur en duurt twee uur.

Lees verder

Ontdek het winters ambacht in De Wieden


Wil je meer weten over het riet snijden in De Wieden? Ga dan mee met een wandelexcursie over het laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster.

Lees verder

Station Stadshagen binnenkort toch in gebruik


Zwolle - In december was het een grote teleurstelling: Station Zwolle Stadshagen kon niet in gebruik worden genomen vanwege verzakking van de bodem. Na ruim een maand dan toch goed nieuws: het Kamperlijntje zal op korte termijn toch op het station in Stadshagen stoppen.

Lees verder

Genomineerden Vechttrofee zijn bekend!


Zwolle - Nog een paar weken en dan wordt alweer voor de achtste keer de Vechttrofee uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich buitengewoon verdienstelijk heeft ingezet om Vechtdal Overijssel te promoten. De genomineerden voor dit jaar zijn Henk Zeevat, Marjolein Rhee en Leon Adegeest.

Lees verder

IVN Vogelzangcursus begin maart van start.


Zwolle - Ontdek het voorjaar en de vogels die binnen vliegen tijdens 11 wandelingen in de Zwolse natuur: de vogelzangcursus.

Lees verder

ATELIERHOUDERS OUDE AMBACHTSSCHOOL


Zwolle - Op zaterdag 27 januari 2018 staan van 11.00 tot 17.00 uur de deuren van De Oude Ambachtsschool (DOAS) aan de Mimosastraat 1 in Zwolle open voor publiek. Traditiegetrouw gaat in de eerste weken van het nieuwe jaar de bezem door de ateliers en wat weg kan gaat weg.

Lees verder

Voor alle kwetsbare ouderen precies de goede zorg


Zwolle - Zorgpartijen in en om Zwolle die betrokken zijn bij spoedzorg aan kwetsbare ouderen slaan de handen inéén en starten een proef. Inzet: Deze zorg zó goed regelen dat kwetsbare ouderen altijd de juiste zorg krijgen; thuis of in het ziekenhuis. Dan zijn tijdelijke opnamen niet meer nodig.

Lees verder

Waterschappen verkleinen klimaatvoetafdruk


Zwolle - De waterschappen liggen goed op koers met de realisatie van hun duurzame ambities. Dit is de belangrijkste conclusie van de Klimaatmonitor Waterschappen over 2016.

Lees verder

Hoogwater in de IJssel


Zwolle - Op een steenworp afstand van Stadshagen stijgt het water met het uur. Maar ook op andere plaatsen in de IJssel. Langzaam maar zeker worden bomen, hekken en paden in de uiterwaarden verzwolgen door snelstromend water, aangevoerd uit Duitsland. Het hoogtepunt is nog lang niet bereikt, maar het is nu al indrukwekkend om te zien.

Lees verder

CBB Ermelo start campagne om inlezers te werven


Ermelo - De Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) in Ermelo is een campagne gestart om inlezers voor boeken te werven. Met de slogan Spreekt jouw stem boekdelen? en de inzet van flyers, posters en advertenties, hoopt deze ANBI-instelling de komende maanden veel nieuwe vrijwilligers te verwelkomen.

Lees verder

Garanties bij Gaswinning Hardenberg


Nu er opnieuw advies over het winningsplan is gegeven door de provincie Overijssel over het winningsgebied Hardenberg Oost heeft de ChristenUnie daar een aantal vragen over gesteld.

Lees verder

2018 begint zonder supersnelrecht


Het nieuwe jaar begint zonder supersnelrechtzittingen. De jaarwisseling leidde niet tot zaken die in aanmerking komen voor deze extra snelle vorm van rechtspraak. In voorgaande jaren was dit wel het geval.

Lees verder

Lezing spoorwegen in Frankrijk


Zwolle - Sinds de aanleg van de hogesnelheidslijnen is er veel veranderd op het Franse spoorwegnet. Getrokken treinen en nachttreinen zijn bijna verdwenen en elders is de treindienst flink uitgedund. Woensdag 10 januari komt ervaren presentator en groot spoorwegliefhebber Sjoerd Bekhof naar de NVBS in Zwolle en toont dit in zijn programma Tour de France.

Lees verder

Jumbo Groep Holding kijkt terug op een succesvol 2017


Op tal van fronten zijn  sterke resultaten geboekt door de Jumbo en de consumentenomzet is door de grens van € 7 miljard gebroken. De consumentenomzet onder de Jumbo vlag steeg dit boekjaar met 5% ten opzichte van 2016 en kwam uit op een recordomzet van € 7,010 miljard, goed voor een marktaandeel van ruim 19%.

Lees verder

Brandweer IJsselland: vooral container- en afvalbrandjes


Zwolle - Brandweer IJsselland kwam in de nacht van Oud en Nieuw tweeënzestig keer in actie vanuit de verschillende posten. Een lichte stijging ten opzichte van 2017. Toen rukte de brandweer vijftig keer uit.

Lees verder

225.000 ouderen verrast


Zwolle - Aan de oproep van het Nationaal Ouderenfonds om een kerstkaart aan een eenzame oudere te sturen, is massaal gehoor gegeven. Maar liefst 225.000 ouderen hebben afgelopen feestdagen een handgeschreven kerstgroet ontvangen.

Lees verder

DoeMEE-Award 2017 voor Fietsjoe


Zwolle - Steeds meer mensen en organisaties zetten zich in voor een samenleving waarin ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een beperking of chronische ziekte optimaal kunnen meedoen.

Lees verder

Mediation in het strafrecht blijft mogelijk


Er komt volgend jaar 1 miljoen euro beschikbaar om mediation in het strafrecht mogelijk te blijven maken. De Tweede Kamer stemde 21 december, tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid, voor het amendement waarmee het geld wordt vrijgemaakt.

Lees verder

DeltaWonen organiseert trainingen


Zwolle - DeltaWonen heeft samen met Stichting Lezen & Schrijven trainingen ‘Signaleren laaggeletterdheid’ georganiseerd voor medewerkers. DeltaWonen is onderdeel van een pilot in Zwolle waarbij laaggeletterde huurders hulp krijgen als ze problemen hebben met hun administratie.

Lees verder

Beter wapenen tegen internetcriminelen?


48% van alle Nederlanders maakt zich zorgen over zijn digitale veiligheid, blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2017. Dat is terecht, want meer dan de helft van onze landgenoten is in de privésfeer al eens slachtoffer geworden van internetcriminaliteit, zoals ransomware en phishingmails.

Lees verder

Bouwwerkzaamheden busbrug live te volgen


Zwolle - De bouwactiviteiten van de busbrug in Zwolle zijn vanaf maandag 18 december live te volgen via de website www.zwolle.nl/busbrug.

Lees verder

Kickoff SamenLoop voor Hoop Zwolle


Zwolle - Wellicht had je het al vernomen: in 2018 vindt voor de vierde keer de SamenLoop voor Hoop in Zwolle plaats! Het feest van Hoop en Leven voor iedereen die zelf of in zijn omgeving te maken heeft met kanker. De 24-uurs wandelestafette om geld in te zamelen voor de KWF, vol verbondenheid en saamhorigheid.
Wil je er meer over weten? Kom dan naar de Kickoff.

Lees verder

Ondernemersbeurs voor ondernemend Zwolle


Zwolle - Op 16 januari 2018 komen ondernemers uit regio Zwolle samen bij Van der Valk Hotel Zwolle. Het is de vierde keer dat De Netwerkvloer deze ondernemersbeurs feestelijk inluidt op deze locatie.

Lees verder

Statenvragen over spoorblunders ProRail


Zwolle - De PvdA wil direct inzicht in de blunders die ProRail heeft gemaakt bij het vernieuwen van Overijsselse spoorlijnen. "Het is ongekend dat zo kort voor de overdracht van de gerenoveerde lijnen zulke fundamentele gebreken tevoorschijn komen," stelt PvdA-Statenlid Hans Nooter.

Lees verder

Overname familiebedrijf


Zwolle - Veel agrarische familiebedrijven hebben in het opvolgingsproces te weinig aandacht voor de sociale en emotionele kanten van een bedrijfsovername. Ook worden de broers of zussen die het bedrijf niet overnemen vaak onvoldoende betrokken. Dit blijkt uit onderzoek van het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven (LEF) van Hogeschool Windesheim.

Lees verder

Probeeractie elektrische vrachtfiets


Zwolle - De Beter Benutten regio’s Zwolle – Kampen, Twente en Stedendriehoek komen met een vrachtfietsactie voor ondernemers in de stad die (bijna) dagelijks pakketjes of andere zaken met een (vracht)auto of busje door de stad vervoeren. De actie start op 6 december aanstaande in Zwolle.

Lees verder

Eerste Nederlandse lokale en duurzame energiemarkt


Zwolle - Vandaag start in Heeten (Overijssel) de eerste Nederlandse pilot om een lokale en duurzame energiemarkt op te zetten. Deze proef, ‘Gridflex’, is erop gericht om de energie zoveel mogelijk daar te gebruiken waar deze ook opgewekt is, dus in de woning zelf, bij de buurman of in de wijk.

Lees verder

Landinrichting Rijssen afgerond


Zwolle - Op vrijdag 1 december 2017 heeft de landinrichtingscommissie Rijssen tijdens een feestelijke bijeenkomst haar werkzaamheden voor de deelgebieden Rectum, Notter-Zuna en Rijssen-West officieel afgesloten. Door het ruilen van grond konden percelen vergroot worden en is het aantal percelen van 2589 naar 1547 teruggebracht

Lees verder
© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services