Strijd om ‘beste raadslid’ barst los

Zwolle - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan campagnebureau BKB, de Volkskrant en omroep WNL op zoek naar de beste lokale politicus van Nederland. De derde editie van de Beste Raadslid verkiezing trapt af op 15 februari. Op besteraadslid.nl kan iedereen getalenteerde gemeenteraadsleden nomineren of een stem uitbrengen op hun favoriet.

Campagnebureau BKB, de Volkskrant en WNL gaan op zoek naar het beste gemeenteraadslid van de afgelopen vier jaar

Erik van Bruggen, directeur van BKB: ‘Met het Beste Raadslid van Nederland willen we die duizenden raadsleden in het zonnetje zetten die keihard werken om de gemeentes te besturen. Het zijn lokale helden waar we meer waardering voor zouden moeten hebben.’

De opkomstpercentages bij de gemeenteraadsverkiezingen laten de afgelopen decennia een dalende trend zien. In 2014 stemde slechts 54% van de stemgerechtigden, terwijl gemeentes steeds meer taken krijgen. Zo beheert de gemeente tegenwoordig de invulling van de budgetten voor jeugd- en ouderenzorg en regelt uitkeringen en werk. De verantwoordelijkheden van raadsleden zijn daarmee toegenomen.

In 2014 sleepte voormalig SP-raadslid in Heerlen, Ron Meyer, de titel Beste Raadslid van Nederland in de wacht. Een jaar later werd Meyer gekozen tot voorzitter van de landelijke SP. Meyer: ‘Raadsleden vertegenwoordigen mensen zo dicht mogelijk bij huis. Dat gaat over de thuiszorg, het schoolzwemmen of de veiligheid in de buurt. En daaraan geeft het Beste Raadslid terecht veel aandacht.’

Om het belang van de lokale politiek aan te stippen wordt de verkiezing dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Via besteraadslid.nl kan iedereen zijn of haar favoriete raadslid nomineren of een stem uitbrengen. Op 20 maart, de vooravond van de verkiezingen, vindt de finale plaats. Op basis van stemmen en een juryoordeel zal daar worden besloten wie zich de komende vier jaar het ‘Beste Raadslid van Nederland’ mag noemen.

‘Het is voor ons een mooie manier om te schrijven over de mensen over wie deze verkiezingen uiteindelijk gaan, de gemeenteraadsleden. Vier jaar geleden kwam er bij de Beste Raadslid verkiezing veel nieuw talent bovendrijven,’ stelt Pieter Klok, adjunct-hoofdredacteur van De Volkskrant.


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services