Voedsel des Vaderlands #5

4 januari 2019

ZWOLLE - Omdat Club Cele het nieuwe jaar vol inspiratie wil beginnen, vertoond zij de documentaire ‘Het Nieuwe Eten’. Naast het gezamenlijk bekijken van de film, gaat ze in gesprek met de maker Benny Vink.


‘In Het Nieuwe Eten volgen we Jonathan Karphatios op de voet en weet filmmaker Benny Vink de chef's visie mooi in beeld te brengen. Er is van alles mis met ons voedselsysteem, vindt Jonathan Karphatios. De vleesconsumptie heeft rampzalige gevolgen voor het milieu en we eten te veel, te vet, te veel uit pakjes en te veel van ver. Je kunt toekijken en niets doen of je kunt proberen het tij te keren en het goede voorbeeld geven. De chefkok koos voor het laatste. In zijn restaurant Vork & Mes komt niets de keuken in waarvan hij de herkomst niet kent. 

Ongedwongen en met aanstekelijk enthousiasme neemt Jonathan de kijker mee naar zijn leveranciers. In zijn eigen kas vlakbij het restaurant, teelt hij eigenhandig en met veel zorg en liefde bietjes, wortelen, snoeptomaatjes en aardappelen. 'Producten krijgen meer betekenis wanneer je zelf ervaart hoeveel tijd en energie het kost om het te laten groeien', aldus Jonathan. Als kijker krijg je zin om een paar laarzen aan te trekken en ook de handen vuil te maken.

De film is vier keer genomineerd op Film Food festivals in Amsterdam, Kroatië, Madrid en Barcelona. Daarnaast heeft de film een bioscooptour door Nederland en België gedaan en is vertoond in diverse bioscopen in Nederland en België.’ Deze avond gaan we ook in gesprek met de maker van de film, Benny Vink. Hoe wil hij een duurzamer leven illustreren? Waar komt jouw eten vandaan? 

Bij Club Cele’s Café O2 hebben ze het dit seizoen over Voedsel des Vaderlands: eten van Nederlandse bodem. Ze gaan op safari in de supermarkt, trekken langs boerderijen en tuinders in de regio en gaan bekijken wat de waarde van ons voedsel eigenlijk is. We produceren veel voedsel, maar waarom im- en exporteren? De keuze is reuze, maar moeten we dat wel willen? Daar kom je tijdens deze programmalijn achter. 

Club Cele | Voedsel des Vaderlands #5 | Café O2 | 15 januari 2019 20.30 UUR | ODEON - Rabo Foyer | GRATIS TOEGANG 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gooitske Zijlstra via redactie@clubcele.nl. Bekijk de volledige programmering van Club Cele op www.clubcele.nl Aanmelden kan gratis via: https://bit.ly/2Extq5a


© 2019 - RTV Zwolle FM - Powered by: HPU internet services