Burgemeester Henk Jan Meijer naar Eerste Kamer

Verandering van Burgemeester op tilt

ZWOLLE – Deze week is burgemeester Henk Jan Meijer (VVD) beëdigd als lid van de Eerste Kamer. Dat roept vragen op hoe het nu moet gaan met het burgemeesterschap van Zwolle.

Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is een part-time functie. Dat wil zeggen dat de burgemeester twee dagen werkt in Den Haag en de andere dagen in Zwolle, desnoods vervangen door de loco-burgemeester. Dit zal zo zijn tot aan zijn afscheid eind augustus van dit jaar.

De procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester in Zwolle is in volle gang. 11 maart is de profielschets vastgesteld, en men kon reageren van 13 maart tot en met 4 april. Er zijn 13 gegadigden geweest die hun interesse hebben kenbaar gemaakt.

Daarna is het proces strikt vertrouwelijk. De fractievoorzitters van de raad mogen gesprekken voeren en de provincie geeft een advies aan de koning, die uiteindelijk de benoeming moet doen.

Het streven is om na de zomer de nieuwe burgemeester te hebben benoemd. Dat wil zeggen eind augustus of iets later, ook afhankelijk van de beschikbaarheid van de nieuwe burgervader of -moeder.