Buurtinitiatieven worden zichtbaar

Van alles te doen tijdens Burendag

ZWOLLE – De gemeente Zwolle wil allerlei buurtinitiatieven meer zichtbaar maken. Dat doet zij met de plaatsing van het beeldmerk ‘Buurtinitiatief’ op paaltjes en bordjes in de openbare ruimte.

Michiel van Willigen, wijkwethouder stadsdeel Zuid en wet-houder participatie, plaatst zaterdag 28 september tijdens Burendag de eerste twee herkenningspaaltjes in Zwolle-Zuid.

Van Willigen plaatst de eerste paal vanaf 09.30 uur bij ‘Tuintje op Zuid’ en de tweede paal vanaf 10.00 uur bij ‘Het Handenplein’. Verspreid over de wijken vinden er tijdens Burendag zo’n veertiental andere initiatieven plaats. Deze variëren van gezellig samen-zijn met koffie of BBQ, tot het maken van een bloembak of zitbank.

Gezamenlijke moestuin

Buurttuin ‘Tuintje op Zuid’ in de wijk Ittersum is ingericht als buurttuin voor bewoners van de wijk Ittersum. Een groep bewoners heeft in 2015 na overleg met de gemeente het initiatief genomen het gemeenteplantsoen om te toveren tot een gezamenlijke moestuin voor de buurt. Tijdens Burendag repareren buurtbewoners de plantenbak, verstevigen zij de bankjes, vlechten een wilgenhut en plukken appels en peren.

Een ander buurtinitiatief betreft ‘Het Handenplein’ in de wijk Gerenlanden. Dit is het afgelopen jaar ingericht naar de ideeën van de aanwonende bewoners. Zij hebben al het werk gedaan en samen het onderhoud voor hun rekening genomen. Tijdens Burendag planten zij bloembollen in de tuin die ook verspreid door de wijk de grond in gaan.

Burendag

“Veel bewoners zetten zich in voor hun wijk, buurt of straat”, zegt Van Willigen. “Maar dat weet en ziet helaas niet iedereen. Hoe mooi is het dan om juist tijdens Burendag te laten zien wat er al gebeurt en wat er nog meer zou kunnen. De twee herkenningsbord-jes van ‘Buurtinitiatief’ dragen daar hopelijk aan bij!”

Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranjefonds en wordt ieder jaar op de vierde zaterdag in september gevierd.