Debat Horecavisie

Debat Horecavisie 2019-2023

ZWOLLE – Dinsdagavond 11 juni debatteerde de Gemeenteraad over de Horecavisie 2019-2023 en de Omgevingsvisie.

Wat betreft de Horecavisie sprongen er een aantal onderwerpen uit. Namelijk de verdeling van horeca tussen centrum en wijken, richtlijnen versus reguleren, horeca langs het water, levendigheid versus leefbaarheid, plekken voor hotels en de herinrichting van de Grote Markt. Tevens waren er nog een aantal kleinere onderwerpen. Wethouder René de Heer van de binnenstad ging op alle vragen van de partij-woordvoerders in.

Partijen

De VVD richtte zijn betoog met name op het voorkomen van te veel regeltjes voor aanstaande horecaondernemers, terwijl Groen Links juist graag rookverboden en het weren van milieuvervuilende terrasverwarmers zag. De PvdA voorzag een dystopie met allemaal bezorgzaakjes met loeilelijke reclameborden in de Thomas a Kempisstraat, en hoe dat te voorkomen. Alle partijen benadrukten dat zij kwaliteit willen en horeca specifiek voor de identiteit van een groeiende stad als Zwolle. Nog altijd loopt Zwolle achter bij vergelijkbare steden als het gaat om het aantal horecaplaatsen per inwoner. Alleen de SP wilde dan wel graag ook betaalbare horeca zien.

Wethouder

Wethouder de Heer vermeldde dat hij de eerste zou zijn om kwalitatieve vegetarische of veganistische restaurants te verwelkomen, of het systeem waarbij een gast zijn eigen drankje afrekent plus nog één voor een onbekende, ‘arme’ gast. Het omgaan met roken en terrasverwarmers wil hij over laten aan de ondernemers zelf. De terrasruimte op de Grote Markt behoeft herindeling. Dat belooft een zwaar gesprek te worden met de horeca aldaar, aldus de wethouder. Deze terrassen worden soms ook als rommelig ervaren en zijn lastig toegankelijk, vooral voor rolstoelers.

Er worden 200 hotelkamers gepland op aangewezen locaties. Meer is niet mogelijk in verband met dreigend personeelstekort en bezetting. Wel is er ruimte voor een studentenhotel, waarbij moet worden geregeld dat dit geen permanente bewoning wordt.

De Wethouder belooft de horecavisie naast de watervisie te leggen en een apart onderzoek te laten verschijnen met betrekking tot de leefbaarheid versus levendigheid. 8 juli is de besluitvorming over dit thema.