Gemeenteraad over Sociaal Ondernemen

Zwolle loopt wat achter bij andere steden als het gaat om sociale ondernemingen

ZWOLLE – Maandagavond is er in de Raadzaal van het Gemeentehuis gedebatteerd over sociaal ondernemerschap in Zwolle.

ChristenUnie raadslid Jolien Elshof diende een initiatiefvoorstel in om er voor te zorgen dat er meer aandacht komt voor sociaal ondernemerschap en dat zij meer mogelijkheden krijgen en gestimuleerd worden.

Zwolle loopt wat achter bij andere steden als het gaat om sociale ondernemingen. Hiermee bedoelt men ondernemingen die maatschappelijke impact boven winst stellen en vaak duurzame projecten uitvoeren of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen.

Er ontspon zich een discussie in de raad over welke definitie van sociaal ondernemerschap men nu moest hanteren. De VVD benadrukte keer op keer dat ook reguliere bedrijven veel doen voor de maatschappij of samenleving. Het college wilde bij monde van wethouder René de Heer wel iets doen voor deze groep, maar vooral ook rustig opbouwen, stapje voor stapje. Zo stelt de gemeente een aanspreekpunt aan, waar ondernemingen naar toe kunnen voor hulp en informatie. Dit zal dan in de toekomst een kennispunt worden voor de gemeente.

De raad besluit om een informatieronde over dit onderwerp te houden met experts op dit gebied. Daarna komt er een beslisnota. Sociale ondernemingen hebben net als start-ups en scale-ups soms wat extra hulp nodig.

De vergadering is te bekijken op www.zwolle.nl, de stukken zijn in te zien op deze site via ibabs. Alle gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en bij te wonen op maandagavonden om 19.30 uur.