Ganzen langs A28 verhuisd


De organisatie Hofganzen verhuist in opdracht van de gemeente ganzen naar een speciale ganzenopvang.

ZWOLLE –  De organisatie Hofganzen heeft de ganzen verhuisd naar een speciale ganzenopvang. Dit zijn de ganzen die verbleven in de bermen van de A28, Katerdijk en Blaloweg.

De afgelopen tijd zijn er verschillende opties overwogen om de ganzen te vangen en verplaatsen. Daarmee zou de veiligheid van het verkeer op deze plekken verbeteren. Regelmatig steken de ganzen namelijk plotseling de weg over. Dit kan onveilige situaties opleveren voor mens en dier, daarom verplaatst men de ganzen nu naar een ganzenopvang in Drenthe. “Dit is een mooie oplossing”, aldus wethouder William Dogger. “Doordat we de ganzen wegvangen wordt het veiliger en hoeven automobilisten niet meer plotseling op de rem te trappen met alle gevolgen vandien. En de ganzen hebben straks alle ruimte en een plek waar ze ongestoord en veilig kunnen rondlopen.”

Diervriendelijk

Het vangen en verplaatsen van de ganzen doet de organisatie ‘Hofganzen’ op een diervriendelijke manier. Wanneer er bijvoorbeeld broedende ganzen worden aangetroffen, stoort men deze ganzen niet en verplaatst ze op een later moment. De andere ganzen verhuizen deze week naar een speciale opvang. Op deze plek kunnen de ganzen rondlopen op een terrein van circa vier hectare grond, dit is vergelijkbaar met acht voetbalvelden. De komende tijd gaat de gemeente onderzoeken of zij maatregelen kan nemen om de bermen rondom de Blaloweg en Katerdijk minder aantrekkelijk te maken voor ganzen om te verblijven.