Gemeenteraad debatteerde over gebiedsvisie Zwartewaterallee en Oosterenk

Maandag debatteerde men over de gebiedsvisies Zwartewaterallee en Oosterenk

ZWOLLE – Maandagavond was de gemeenteraad weer bijeen in coronaformaat. Ze debatteerde over de gebiedsvisies Zwartewaterallee en Oosterenk.

Groene plannen

Wat deze gebieden gezamenlijk hebben, is dat men duurzaam, klimaatadaptief en energieneutraal te werk wil gaan, en de buurt erbij te betrekken. Ook met de stikstofuitstoot houdt men rekening.

De verschillen zijn dat de Zwartewaterallee 1300 nieuwe woningen krijgt, en het gebied Oosterenk komt te bestaan uit tot woning omgebouwde kantoorpanden. Dit worden er 600 tot 1000. De panden die nu al ten voorbeeld zijn, zijn bijzonder fraai geworden, aldus de wethouder. Een aantal eigenaren van kantoorpanden klaagden dat zij niet zijn meegenomen in de plannen, maar de gemeente wil het plan goed doordacht inzetten, daardoor komen deze panden buiten het centrum van Oosterenk later aan de beurt, zodat men kan kijken waar dan vraag naar is.

Mobiliteit

De omgeving van de nieuwe locaties moet groen zijn en er moet voldoende parkeergelegenheid zijn. Er wordt nog nagedacht over mobiliteitshubs. De raad vind dat vooral fietspaden en fietsparkeren belangrijker moeten worden. Alleen de VVD maakte zich hard voor meer auto’s in de wijken en hoger snelheid op de Zwartewaterallee. De ChristenUnie vindt dat hier de snelheid omlaag moet, omdat het nu een woonwijk wordt.

D66 wil in het Zwartewaterallee-gebied een zwevende fietsrotonde laten plaatsen op een druk kruispunt. Zij vind dit een iconische waarde hebben, waardoor ook duidelijk wordt dat de gemeente fietsen heel hoog heeft zitten. De wethouder vind het een interessant idee, maar hij zou nog de mogelijkheden hiervan moeten onderzoeken.

Hoogbouw

Er ontspon zich een discussie over de hoogbouw in de gebieden. Swollwacht vind dat de Peperbus overal in Zwolle zichtbaar moet zijn, en dat een hoogte van 65 meter derhalve te hoog is. De wethouder meldt dat de hoogbouw die er komt speels is en knus, en dat het alternatief is, dat de woningen meer in de breedte gaan en dat het gebied dus stenig wordt. Zie bijvoorbeeld de woonblokken in Barcelona.

Markt voor appartementen

De PvdA vraagt de wethouder of het wel bekend is of er een markt is voor de vele geplande appartementen. Dit is waarschijnlijk het geval, met name voor seniorenappartementen nabij het winkelcentrum. In het Zwartewaterallee gebied komen iets meer middeldure woningen dan aanvankelijk gepland, en dat willen zij ook bij de Oosterenk. Dat kan de wethouder echter nog niet zeggen, omdat het daar te vroeg voor is. Er is vraag voor grondgebonden wonen (huis met tuin) maar dat komt in andere wijken terecht.

Sociale duurzaamheid

De inbreng van GroenLinks wilde sociale duurzaamheid. Onder andere willen zij de natuurwaardenkaart invoeren. Volgens de wethouder houdt men daar al rekening mee in de gehele stad. Niet alleen moet de natuur behouden worden, maar ook bevorderd. Dit kan heel goed in de overgang tussen de Oosterenk en het buitengebied, maar ook in de Zwartewaterallee.

Volgens de wethouder moeten mensen wel even wennen in een voormalig kantoor te wonen, maar het belooft er beeldschoon uit te zien. Oosterenk moet een gevarieerde samenstelling krijgen, en er moeten voldoende voorzieningen komen, waardoor het een prettige plek wordt om te verblijven.

Openbaar

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en live te volgen via www.zwolle.nl. Ook zijn hier de stukken in te zien, door ibabs. Inspreken kan vanwege corona door te mailen naar raadsgriffie@zwolle.nl. Er kan momenteel geen publiek worden toegelaten. Tijdstip: Maandagavond vanaf 19.30 uur, of in het archief op de site.