1000 leerlingen uit basisonderwijs Aa-landen aan de slag met erfgoedworkshops Jij&deWijk

Erfgoed in Zwolle

ZWOLLE – Afgelopen week is het erfgoedproject Jij & de Wijk van start gegaan in de Aa-landen.

Men heeft historisch onderzoek uitgevoerd en interviews afgenomen met (oud)wijkbewoners. Daarna is er de afgelopen maanden een lesprogramma ontwikkeld voor de groepen 4 t/m 8 uit het basisonderwijs. In de komende weken gaan maar liefst bijna 1000 leerlingen uit de Aa-landen hiermee aan de slag.

Met behulp van historische voorwerpen, schilderijen, games en andere materialen wordt de geschiedenis van de wijk tot leven gewekt. Het doel is om leerlingen bewust te maken van de invloed van het verleden op de plek waar zij nu wonen. 

Ateliers


Na de lessen onder schooltijd, kunnen leerlingen vanaf de herfstvakantie hun kennis verder verdiepen in meerdere buitenschoolse ateliers. Onder begeleiding van natuurgidsen, kunstdocenten en game-designers ontdekken ze nog meer wetenswaardigheden over de geschiedenis, natuur en kunst in de Aa-landen. Elk atelier bestaat uit 4 tot 6 lessen van elk 90 minuten. De kosten voor deelname zijn € 15,- per kind. Iedereen is welkom. Een overzicht van alle ateliers, locaties en tijden is te vinden op www.hetoversticht.nl/jijendewijk.

Erfgoedroute door de wijk

Wijkbewoners en Zwollenaren die nieuwsgierig zijn naar de inhoud en output van het project, kunnen vanaf 23 oktober t/m 1 november op eigen gelegenheid een route volgen door de wijk. Hierin zijn o.a. kunstwerken, reportages en foto’s te zien die tijdens de lessen door de kinderen zijn gemaakt en/of onderzocht.

Jij & de Wijk


‘Jij & De Wijk’ is initiatief van Het Oversticht, Allemaal Zwolle, Stadkamer, ZoGemaakt en ErUit en wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en het Fonds voor Amateurkunst. Na de Aa-landen rolt men het project ook uit in de wijken Dieze en Assendorp en daarna mogelijk ook in andere wijken en gemeenten. 

Voor meer informatie en inschrijving, kijk op www.hetoversticht.nl/jijendewijk