Beleef musea nu vanuit huis

Bekijk musea vanaf de bank
ZWOLLE – Heb je zin in cultuur snuiven, maar ben je – net als de rest van Nederland – aan huis gekluisterd door het Coronavirus?

Hoewel alle culturele instellingen momenteel gesloten zijn, laat MuseumTV je tóch kennismaken met de meest bijzondere tentoonstellingen en collecties in meer dan 200 musea. Bekijk de video’s op MuseumTV.nl en dompel je onder in al het moois dat de Nederlandse musea te bieden hebben – gewoon veilig vanaf je eigen bank.

MuseumTV, een on-demand videokanaal met minidocu’s over tentoonstellingen en collecties in Nederlandse musea, wil het publieksbereik voor deze musea vergroten door kijkers gratis toegang te geven tot het rijke en veelzijdige kunst- en cultuuraanbod van de Nederlandse erfgoedinstellingen.

Toegevoegde waarde

Marieke van der Donk, oprichter van MuseumTV, ziet juist nu tijdens de Coronacrisis grote toegevoegde waarde voor online museumbezoek: “Musea mogen dan tijdelijk gesloten zijn, we willen mensen toch de mogelijkheid bieden om vanuit huis te genieten van al het moois dat Nederlandse musea te bieden hebben. Om het thuisblijven wat aangenamer te maken hopen met ons unieke online aanbod de drempel tot tentoonstellingen en museumcollecties te kunnen verlagen en de mensen thuis onbeperkte digitale toegang te kunnen bieden tot kunst, cultuur en erfgoed”

Naast de grote en zeer bekende musea met beroemde kunstwerken en jaarlijkse blockbustertentoonstellingen brengt MuseumTV ook minder bekende musea in beeld. In meer dan 200 mini-documentaires vertellen conservatoren over de nieuwste tentoonstellingen en collectiepresentaties.

Elke maand verschijnen er weer nieuwe video’s. Intussen zijn er meer dan 200 musea aangesloten bij het platform waaronder de Hermitage, het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum, het Drents Museum, het Singer Laren, het Louwman Museum en velen meer.

Stichting ons museum

MuseumTV is een initiatief van Stichting Ons Museum. Het is een online platform waar publiek en cultuur elkaar ontmoeten. Het platform laat premium mini-documentaires over tentoonstellingen en vaste collecties in Nederlandse musea zien en zorgt ervoor dat kunst en cultureel erfgoed altijd en voor iedereen beschikbaar is. MuseumTV heeft twee hoofddoelen. Drempelverlagend werken zodat veel meer mensen geactiveerd worden om musea te bezoeken en 
de online plek zijn waar het rijke Nederlandse museum- en erfgoedlandschap toegankelijk en overzichtelijk te ontdekken is.

MuseumTV is een handig tool bij het plannen van een uitje, het verdiepen van kennis naar aanleiding van een bezoek en natuurlijk als men een tentoonstelling gemist heeft of gewoon nog een keer wil nagenieten. MuseumTV is ook een waardevol platform voor mensen die minder of niet mobiel zijn (denk aan ouderen en mensen met fysieke beperkingen).

Bekijk alle films en meer informatie over MuseumTV op: www.museumtv.nl. Video’s van MuseumTV zijn ook te bekijken op NPO2 Extra.

Abonnees van Ziggo hebben gratis toegang tot MuseumTV via de Mediabox Next. Kijk hier voor meer informatie.  
MuseumTV, een initiatief van Stichting Ons Museum, is het grootste digitale museum van Nederland. De stichting heeft zich tot doel gesteld om kunst en cultuur voor iedereen (gratis) bereikbaar te maken, ongeacht achtergrond of locatie in Nederland. Dat betekent dat niet enkel de grote musea in de Randstad in beeld gebracht worden op het video-on-demand platform, maar dat kleine en grote musea in heel Nederland een podium krijgen.

Op de website en in de app kan iedereen mini-documentaires kijken van ±5 minuten over uiteenlopende tentoonstellingen en vaste collecties. MuseumTV vormt daarmee een perfect medium om op een laagdrempelige manier kennis te maken met kunst en cultuur. Er wordt daarbij ingezet op online marketing en bereik: MuseumTV bereikt iedere maand 900.000 mensen. Het platform werkt daarnaast samen met partners die buiten de culturele sector opereren en verschillende distributiekanalen.