Bibliotheken helpen bij installeren van de CoronaMelder-app

 “In de bibliotheek helpen we bezoekers op verschillende manieren bij het installeren van CoronaMelder

ZWOLLE – Al meer dan 3,2 miljoen mensen hebben de CoronaMelder-app gedownload.

De app informeert mensen als zij mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Wie het installeren van de app lastig vindt, kan in de meeste bibliotheken hulp krijgen. Ook kan men de DigiHulplijn bellen. Zo kan iedereen met een geschikte telefoon CoronaMelder downloaden. Het gebruik van de app is altijd vrijwillig.

Hulp bij installeren

Jolanda Felix-van Keulen (zie foto) is lokaal coördinator van de Drentse bibliotheken en helpt bezoekers met het installeren van de app. Ze vertelt: “In de bibliotheek helpen we bezoekers op verschillende manieren bij het installeren van CoronaMelder. Bijvoorbeeld door stap voor stap uit te leggen hoe het moet, zodat ze het zelf kunnen doen. Als dat nodig is, kunnen we ook met mensen meekijken. Dan vragen we of ze akkoord zijn met het uitwisselen van de anonieme codes met andere appgebruikers en het ontvangen van de meldingen.”

Van Keulen geeft een voorbeeld hoe dat gaat als mensen bij de bibliotheek aankloppen voor hulp bij installatie: “Zo kwamen vorige week een paar vriendinnen bij de bieb langs. Ze wilden de app graag downloaden en vonden het fijn als iemand meekeek. Eén voor één heb ik ze geholpen. Daardoor hebben ze zelf de app op hun telefoon geïnstalleerd.”

Hoe werkt CoronaMelder?

De app stuurt je een melding als je langer dan 15 minuten dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie je in de buurt was en die je niet kent. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kan nemen en of je je kan laten testen. Zo weet je na een melding dat je meer kans hebt om besmet te zijn en kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Want je kunt het coronavirus al doorgeven, voordat je je ziek voelt.

Hulp in bibliotheken door heel Nederland

In de meeste Nederlandse gemeentes zijn er bibliotheken die hulp bieden bij het installeren van CoronaMelder. Op de website van jouw plaatselijke bibliotheek zie je welke vestigingen meedoen.

Hulplijnen

Voor meer informatie over CoronaMelder, bijvoorbeeld over privacy, de techniek of de veiligheid, kan men kijken op www.coronamelder.nl. Voor vragen over de app zelf, is het ook mogelijk gratis te bellen met de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8:00 tot 20:00 uur.

Wie het installeren van de app lastig vindt, maar het niet lukt om bij een bibliotheek langs te gaan, kan ook de DigiHulplijn bellen op 0800-1508. De DigiHulplijn is elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur.

De ervaren vrijwilligers helpen iedereen met alle plezier en geduld bij het stap voor stap installeren van de app. Ze kunnen mensen ook helpen met het gebruik van je computer, laptop, smartphone of tablet. Bijvoorbeeld bij het videobellen, een onbekende melding op je scherm of het aanmaken van een e-mailadres

Op YouTube zijn diverse filmpjes te vinden over CoronaMelder