Boek ‘Job redt de NAAM’

Zwollenaar vertaalt boek

ZWOLLE – De vertaling van het boek van Dick Boer (vertaling door Greetje Witte-Rang uit Zwolle) is verschenen.

Hoe kun je, wanneer je iets hebt meegemaakt wat onvoorstelbaar zinloos of juist traumatisch is – een nihilistische ervaring- je geloof nog behouden? Het is een vraag waar velen ongetwijfeld mee worstelen. In ‘Job redt de NAAM’ neemt Dick Boer het boek Job als uitgangspunt om perspectieven te bieden voor een dergelijk vraagstuk. Greetje Witte-Rang heeft het boek vertaald en sinds vrijdag 18 september is de vertaling uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Job, verzetsstrijder bij de gratie Gods

Wat te doen in een tijd waarin elk perspectief op radicale verandering ten goede ons uit handen geslagen is? Moeten we ons dan maar neerleggen bij de wereld zoals die nu eenmaal is? Of houden we vast aan het protest tegen een verkeerde wereld, ook als we er rekening mee moeten houden dat dat voor niets is? Dat is het thema van het boek Job.
De vraag is: zal Job ook voor niets trouw blijven aan het project van de bevrijding, dat in de bijbel met de naam van God verbonden is? Eraan vasthouden dat verandering mogelijk is, armoede geen noodlot is, maar gemaakt wordt – zelfs als niets erop wijst dat er werkelijk iets in beweging te brengen is?


Het antwoord luidt: ja, er is tenminste één mens die het verzet niet opgeeft, die niet zwijgt, maar het uitschreeuwt, en het is juist deze mens die door de God van de bijbel gerehabiliteerd wordt. Hij, en niet de zogenaamde vrienden die het laten afweten zodra de kansen op succes gering zijn.

Politieke rouwverwerking

De verklaring van het boek Job door Dick Boer is een vorm van politieke rouwverwerking en geeft tegelijk moed in een tijd waarin de verleiding groot is om te geloven dat het toch allemaal vergeefs is.

Dick Boer, 1939, is theoloog. Hij was aan de Universiteit van Amsterdam docent geschiedenis van de 19e en 20e eeuwse theologie. Tot aan hun opheffing (1991) was hij lid van de Communistische Partij en actief in de beweging Christenen voor het Socialisme. Van 1984 tot 1990 was hij als predikant in de DDR werkzaam. Hij is lid van de wetenschappelijk adviesraad van het tijdschrift Das Argument. In 2009 verscheen zijn bijbelse theologie Verlossing uit de slavernij (Skandalon) en in 2017 Theopolitische Existenz – von Gestern, für Heute, een verzameling artikelen van zijn hand uit de periode 1978-2014 (Argument InkriT/Edition ITP Kompass).

Boekgegevens

Titel:Job redt de NAAM
Auteur:      Dick Boer (Vertaling door Greetje Witte-Rang)
Verschijningsdatum: 18-09-2020Aantal pagina’s:  204
ISBN: 9789464035643Geïllustreerd: nee
Verkoopprijs: € 20,99UitvoeringPaperback

* inclusief kosteloze verzending in Nederland en België