Carnavalsjubileum Eileuvers niet wenselijk in het Academiehuis

De Eileuvers passen niet in het Academiehuis?

ZWOLLE – De partij Swollwacht stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de carnavalsviering.

Vele Zwollenaren vieren jaarlijks carnaval, zeggen zij. Een feest dat bij Zwolle hoort en dat men hier al jarenlang viert.

Het huidige academiehuis (voormalig Grote Kerk) en het Grote Kerkplein zijn stedelijke locaties die iedereen gebruikt voor grote evenementen waaronder Carnaval.

In een column in de Swollenaer van 25 november 2019 is te lezen, dat de eventmanager het houden van een carnavalsfeest van de over een tijdje jubilerende Eileuvers, niet wenselijk acht. Dit vanwege ‘het karakter van carnavalsfeesten’.

Zwolse vereniging

Het betreft hier een Zwolse vereniging die graag haar 66 (!) jarig bestaan wil vieren met een prachtig feest, midden in de Zwolse binnenstad, in het academiehuis.

Het academiehuis is een locatie die met veel Zwols gemeenschapsgeld is gefinancierd. De fractie van Swollwacht is zeer onaangenaam getroffen door het uitsluiten van deze Zwolse, toonaangevende carnavalsvereniging.

Het carnavalsfeest is een traditie in Zwolle, waar vele Zwollenaren plezier aan beleven. Het is een feest dat bij Zwolle en de Zwollenaren hoort. De uitspraak van de eventmanager ervaart de fractie van Swollwacht als zeer teleurstellend. Veel belangrijker is echter, hoe de vereniging De Eileuvers deze uitspraak ervaart, en de betrokken Zwollenaren. Die ronduit zijn uitgesloten van het vieren van een feest in het academiehuis.

Vragen

De fractie van Swollwacht heeft dan ook de volgende vragen aan het College:

1) Heeft het College kennis genomen van de column die hierover rept?

2) Kan het college duiden wat bedoeld wordt met de uitspraak van de eventmanager ‘dat het vieren van het 66- jarig jubileum van de Eileuvers niet plaats kan vinden in het Academiegebouw ‘vanwege het karakter van carnavalsfeesten’?

3) Staat het College achter deze uitspraak?

4) Deelt het College de mening van Swollwacht dat dergelijke gebouwen waar heel veel gemeenschapsgeld in is geïnvesteerd, toegankelijk moeten zijn voor iedere Zwollenaar en zeker voor het verenigingsleven dat een 66-jarig jubileum wil vieren met en voor Zwollenaren?

5) Kan het college zich voorstellen dat carnavalsvereniging de Eileuvers en grote groepen Zwollenaren teleurgesteld zijn in de uitspraak en de houding van de eventmanager?

6) Is het college bereid om hierover in gesprek te gaan met de eventmanager en te bevorderen dat het 66-jarig jubileum van de Eileuvers in het academiehuis kan worden gevierd?