Crux expositie en boek

Tentoonstelling Fundatie met werk van vier schilders uit Leipzig

ZWOLLE – Komende week opent in Museum de Fundatie, Zwolle een tentoonstelling met werk van vier schilders uit Leipzig . Uitgeverij Waanders & de Kunst produceerde het bijbehorende boek, getiteld: CRUX.

Expositie en boek laten het publiek kennismaken met het werk van Martin Kobe (1973), Mirjam Völker (1977), Robert Seidel (1983) en Titus Schade (1984). Hun wegen kruisten toen zij studeerden aan de beroemde Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Kobe was Meisterschüler bij Arno Rink; Völker, Seidel en Schade bij Neo Rauch.

Leipzig is naast muziek- en boekenstad een brandpunt van de schilderkunst. Max Beckmann is er geboren en na de Tweede Wereldoorlog speelde de stad een prominente rol in het kunstleven van de DDR. In Oost-Duitsland werd figuratief geschilderd en dat was zowel een staatsopdracht als een keuze van de kunstenaars. Abstractie en conceptualiteit vonden in de DDR nauwelijks weerklank.

Na de val van de muur vond met Neo Rauch (1960) de internationale doorbraak van de schilderkunst uit Leipzig plaats. Rauchs grote figuratieve werken werden in de jaren 90 wereldwijd opgemerkt met belangrijke tentoonstellingen tot gevolg. Onder andere in het Metropolitan Museum of Art in New York. In het kielzog van Neo Rauch kregen een reeks schilders uit Leipzig een podium en geldt Leipzig sindsdien als een belangrijke kraamkamer voor schilderstalent.

Voor meer informatie over de vier Leipziger schilders in CRUX zie https://www.museumdefundatie.nl/nl/crux/

Boek 128 pagina’s, luxe paperback, 23 x 29 cm, 80 illustraties, de meeste in kleur, Nederlands, ISBN 978 94 6262 285 2, € 23,95

Expositie Van 18 januari t/m 5 mei in Museum de Fundatie, Zwolle & Heino/Wijhe