D66 wil verbod op foute ballon

D66 dient een motie in om het oplaten van ballonnen te verbieden.

ZWOLLE – De fractie van D66 in Zwolle begrijpt niets van het toestaan ballonnen op te laten. Daarom dient zij een motie in om een verbod hierop alsnog af te dwingen.

Het aantal gemeenten dat het oplaten van milieuvervuilende ballonnen verbiedt, is het afgelopen jaar verdrievoudigd. De gemeente Zwolle blijft echter vasthouden aan een vrijblijvend ontmoedigingsbeleid, zo blijkt uit het antwoord van het college op eerder gestelde vragen. 

Het antwoord van het college op de vragen die GroenLinks stelde, is ronduit teleurstellend. Volgens verantwoordelijk wethouder William Dogger (van onder andere dierenwelzijn) is de handhaafbaarheid van een verbod het probleem. In de Stentor stelt hij dat er “eerst nieuwe keuzes over de inzet van handhaving gemaakt moeten worden voordat je dit neerlegt in regelgeving”.

D66 is van mening dat er wel meer zaken binnen de Algemeen Plaatselijke Verordening, kortweg APV, niet gehandhaafd worden vanwege capaciteit problemen. Dat is wat D66 echter geen goede reden om geen verbod in te voeren. D66-burgerraadslid Marco van Driel stelt: “Als je je inzet voor de bescherming van natuur en dieren, dan zou je daar principiële keuzes in moeten maken. En dan kies je dus voor een verbod op het oplaten van ballonnen. Van zo’n verbod gaat namelijk ook een krachtig signaal uit naar de samenleving: we willen het niet en het mag niet!”

Steeds meer gemeenten kiezen er in Nederland wel voor om een verbod in te stellen op het oplaten van foute ballonnen. Naast Kampen heeft gisteren ook Zwolle’s andere buurman Dalfsen de ballon in de ban gedaan. En zij zijn niet de enigen. Het aantal gemeenten dat een verbod instelt, groeit enorm. De afgelopen maand steeg het aantal van 17 naar 24 procent. De teller staat inmiddels op 85 gemeenten waar de foute ballon niet meer welkom is.