De Staat van Kunst presenteert ‘Gestalten’ in de Statenzaal

Foto: Albert Bartels

ZWOLLE – In de week van vrijdag 10 april tm 17 april staat De Statenzaal in het teken van het thema ‘Gestalten’. Tijdens deze week maakt de bezoeker kennis met de leer van de filosoof Levinas en krijgen Zwolse kunstenaars een podium in hart van de stad.

Het platform De Staat van Kunst laat tijdens deze week kunst, muziek en filosofie samenkomen in De Statenzaal. Daarbij gaan zij dieper op de filosofie van Levinas in. Gedurende het evenement is er o.a. een expositie en een kunstveiling en zullen er verschillende muzikale performances plaatsvinden. Voor alle activiteiten is de toegang gratis.

BKR depot

De staat van Kunst is een platform waar men kunstwerken uit het BKR depot (werken uit 1956 tm 1987) en hedendaagse werken van Zwolse kunstenaars exposeert in de Statenzaal. Binnen deze nieuwe samenkomst lichten de organisatoren per editie één thema uit. Dit door een verscheidenheid aan beeldende kunst, muziek, poëzie maar ook debat en meer. Afgelopen januari werd er al een eerste editie gehouden onder de noemer ‘Ritme’. Daarbij hield men onder de loep hoe de Zwolse hedendaagse kunstenaar en haar werken zich verhouden tot het gedachtegoed van Piet Mondriaan.

Tijdens Gestalten zal het centrale thema de leer van Levinas zijn. Volgens Levinas is de medemens niet slechts een ander persoon, maar verschijnt die als een vreemde ander. Om het overstijgende anders-zijn van de ander te benadrukken schrijft hij de Ander herhaaldelijk opzettelijk met een hoofdletter. “Het is niet jij die de wereld een plaats geeft, maar het is de Ander, die jou aanspreekt, appelleert en jou een plaats geeft” Aldus de Frans Joods filosoof Emmanuel Levinas.