Digitale Ontmoeting: De Genereuze Stad Zwolle

Wat nu als we niet aan de slag gaan met de 1,5 meter samenleving?

ZWOLLE – We beginnen steeds meer te wennen aan de (tijdelijke) 1,5 meter samenleving. Toch betekenen de maatregelen veel voor onze Genereuze Stad Zwolle, en voor de rest van Nederland.

Iedereen gaat straks op reservering op het terras zitten, met een selecte groep naar het theater en met een paar anderen op de parkeerplaats van de sportschool de sportlessen volgen. Op straat merkt men dat steeds meer mensen zich de openbare ruimte (weer) toe eigenen: de stranden, parken en stoepen zijn veel in gebruik – soms moet er zelfs handhaving aan te pas komen. Club Cele wil in deze editie van het Stadscafé vooruit kijken naar de tijd ná corona. En dan niet alleen met architecten en stedenbouwkundigen, maar met geïnteresseerden uit allerlei vakgebieden.

Kijk je met ons mee?


Afgelopen Stadscafé, digitaal op 12 mei, gingen we weer aan de slag met de Genereuze Stad Zwolle in tijden van corona. Vanuit verschillende perspectieven bekeken we de kansen zijn voor de Genereuze Stad Zwolle in de 1,5 economie. Hoe kunnen we onze openbare ruimte in deze periode
met de bijbehorende tijdelijke maatregelen zo goed en genereus mogelijk inrichten? Dat we samen de Genereuze Stad Zwolle maken, blijkt wel: er zijn ontzettend veel goede ideeën geopperd, sommig partijen zijn al bezig met het uitwerken. Toch willen we liever niet geloven dat deze 1,5 meter
samenleving het ‘nieuwe normaal’ wordt, zoals daar nu veel over wordt gesproken. Wat nu als we niet aan de slag gaan met de 1,5 meter samenleving, maar ons juist gaan bezinnen op de periode daarna in samenwerking met allerlei verschillende vakgebieden?

Te gast in dit digitale Stadscafé


Wouter Veldhuizen, stedenbouwkundige, architect en directeur van MUST, is van mening dat architecten en stedenbouwkundigen niet direct aan de slag moeten gaan met dé oplossing. “De pandemie kan niet worden opgelost of voorkomen door gebouwen en steden anders te ontwerpen,” zegt hij. Wouter stelt dat de 1,5 meter samenleving geen blauwdruk moet zijn voor de toekomst, maar juist een tijdelijke noodzaak. Juist dat stapje terug en samen kijken naar hoe de stad moet worden, dat past helemaal bij de Genereuze Stad. Want die stad van de toekomst wordt niet alleen ontworpen door architecten en stedenbouwkundigen, maar door allerlei (niet direct voor de hand liggende) partijen en vakgebieden.

Ruimte voor voetgangers


Wat gaan we anders doen in de openbare ruimte als deze tijd voorbij is? De Stentor schreef bijvoorbeeld al: “minder auto’s in de binnenstad: coronacrisis brengt jaren oude afspraak in Zwolle in een stroomversnelling.” Deze trend zien we in deze periode wereldwijd terugkomen. De publieke ruimte wordt meer en meer wordt geclaimd door inwoners.

Dat zegt ook Wouter Veldhuis in zijn interessante blog: “Nu onze steden even wat rustiger aan doen, zie je dat er een grote latente behoefte is om de openbare ruimte toe te eigenen. Stoepen komen weer tot leven nu er geen toeristenstromen langs marcheren, fietsers veroveren de rijbanen nu er minder auto’s rijden.” Ideeën waar we het tijdens 9 juni graag over willen hebben. Wat willen we wel en juist niet zien en zijn in de toekomstige Genereuze Stad?

Club Cele hoort graag wat jij denkt

Leg ook jouw bouwsteen voor de Genereuze Stad Zwolle op dinsdag 9 juni!
Dit Stadscafé vindt plaats op dinsdag 9 juni om 20.30 uur via Zoom (online). Meld je vóór deze dinsdag aan, dan ontvang je de link en het wachtwoord voor deze digitale ontmoeting. Je kunt dus gewoon vanuit je eigen
woning gratis digitaal deelnemen aan dit programma! Benieuwd hoe? Klik hier voor de uitleg.

Online


Club Cele zet óók online de stad online in beweging! In deze tijd van sociale distantiëring is het nóg belangrijker om te bouwen aan De Genereuze Stad Zwolle. Dat gaan we daarom digitaal doen.
Samen met Zwols Architectuur Podium, De Stadsbeweging van provincie Overijssel, Zwolse theaters en Club Cele – en natuurlijk met jullie, ons publiek, de inwoners van Regio Zwolle – bouwen we aan De Genereuze Stad Zwolle.

We hebben de verbinding nu misschien wel harder nodig dan ooit, dus bouw ook mee aan die Genereuze Stad! Van architect tot (nieuwe) stadsbewoner, van antropoloog tot kaasboer: iedereen is welkom om mee te denken, te praten én te doen! Graag tot ziens bij het online
Stadscafé.

De Genereuze Stad Zwolle ná de 1,5 meter economie

Club Cele | Stadscafé | dinsdag 9 juni | 20.30 UUR | DIGITAAL – via Zoom