Drinkwaterbelasting moet eerlijker

#PVDA

OVERIJSSEL- Overijssel moet zich inzetten voor een eerlijke verdeling van drinkwaterbelasting. Dat wil de PvdA.

Op dit moment betalen gewone huishoudens drinkwaterbelasting terwijl grootgebruikers grotendeels vrijgesteld zijn. Oneerlijk en onwenselijk vindt de PvdA-Statenfractie. De sociaaldemocraten willen dat de provincie in overleg gaat met het Minister van Infrastructuur en Waterstaat om een betere verdeling van drinkwaterbelasting te regelen.

Alle drinkwatergebruikers betalen 0,348 euro belasting per m³ (kuub) leidingwater. Maar die belasting wordt alleen geheven over de eerste 300 kuub. Gebruik je meer, dan betaal je over die extra liters geen belasting. Bedrijven of grootverbruikers van drinkwater betalen zo minder voor hun water dan particulieren met een klein of gemiddeld verbruik.

Voor de derde jaar op rij krijgen Nederland en Overijssel te maken met een droge zomer.
Door droogte en hitte dreigt een gebrek aan drinkwater. Vitens had moeite om aan de vraag te voldoen. Een tekort lag op de loer.
“Op z’n minst moeten we belasting heffen op élke kuub gebruikt water,” vindt Van der Hoorn. “Maar misschien moeten we wel naar een progressief prijsmechanisme: hoe meer water je gebruikt, hoe meer je betaalt. Dat zou grootverbruikers aanmoedigen om écht zuiniger om te gaan met water.
Er dreigen tekorten, dus het is zaak dat de provincie en het rijk snel werk maken van een betere en eerlijkere verdeling van de waterbelastingen.”